Uitgelicht: toekomst Kardan nog altijd onzeker

Redactie ABM Financial News - 26 mei 2017, 19:29

Fors verlies in eerste kwartaal drukt eigen vermogen verder terug.

(ABM FN-Dow Jones) Kardan stond afgelopen week stevig onder druk, nadat het Israëlische investeringsbedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers herhaalde dat het voortbestaan van de onderneming onzeker is door de zwakke financiële positie. Het aandeel gaf op weekbasis 14 procent prijs tot 0,12 euro.

Volgens Kardan bestaat er substantiële twijfel of het bedrijf zijn activiteiten kan blijven voortzetten in de voorzienbare toekomst, iets wat de accountant ook al bij de presentatie van de jaarcijfers aantekende. 

"Onze focus blijft liggen op het genereren van middelen om aan onze aflossingsverplichtingen te voldoen", aldus CEO Ariel Hasson van Kardan, wijzend op het aflopen van obligaties in februari 2018 ter waarde van 120 miljoen euro. 

Om de financiële positie te versterken en om aan de naderende verplichtingen te voldoen focust Kardan zich op de verkoop van activiteiten. Voor waterinfrabedrijf Tahal Group is het verkoopproces reeds gestart, maar ook een verkoop van het vastgoedbedrijf Kardan Land China of onderdelen daarvan behoren tot de mogelijkheden. Eerder deed Kardan belangen in Galleria Chengdu, KWIG en TBIF al van de hand. 

Een verkoop van Tahal zou volgens CEO Hasson het bedrijf in staat stellen om aan de verplichtingen begin 2018 te voldoen en bovendien het eigen vermogen versterken. Kardan verwacht 240 miljoen euro te kunnen krijgen met de verkoop van onderdelen, verdeeld over 2017 en 2018. Dit bedrag is in zijn geheel nodig voor de aflossing van schulden in 2018 en begin 2019. Daarna verwacht Kardan nog 5 miljoen euro in kas over te houden.

Fors verlies

De pogingen om de kapitaalpositie te versterken werden in het eerste kwartaal bemoeilijkt door een flink nettoverlies. Waar in het eerste kwartaal van 2016 nog een nettowinst van 1,9 miljoen euro in de boeken stond, leed Kardan in de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 17,8 miljoen euro. Het negatieve resultaat was grotendeels te wijten aan de koersstijging van de Israëlische sjekel, waardoor de financieringskosten sterk stegen, terwijl ook de voortgezette activiteiten verlieslatend waren. De zwarte cijfers over de eerste drie maanden vorig jaar waren te danken aan activiteiten die inmiddels in de etalage staan.

Het eigen vermogen van Kardan bedroeg eind maart nog slechts 17,8 miljoen euro, van 37,3 miljoen euro ultimo 2016 en zelfs 63,3 miljoen euro eind maart vorig jaar. Het werkkapitaal bedroeg eind maart dit jaar liefst 107 miljoen euro negatief. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Microsoft boekt meer winst

Aandeel stijgt nabeurs.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

15 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

22 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

1 uur geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KARDAN toevoegen aan uw watchlist 0,12 0,00% 0,00 0,12