Damrak sluit week hoger af

Redactie ABM Financial News - 5 mei 2017, 20:30

Politieke druk valt weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week opnieuw goed gepresenteerd, vooral omdat de politieke druk is weggevallen dankzij de uitkomst van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vorige week. De AEX eindigde op weekbasis 2,3 procent hoger op 533,27 punten.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management lagen de Europese beurzen er afgelopen week rustig en sterk bij, nadat de politieke druk wat lijkt te zijn verdwenen. Vermeulen noemde de weekwinst evenwel opvallend, gezien de forse daling van de olieprijzen afgelopen week. De markt maakt zich volgens de vermogensbeheerder zorgen over de toenemende Amerikaanse productie van schaliegas en -olie.

"De flink lagere olieprijzen zouden de index moeten drukken, maar dit bleek nauwelijks het geval", aldus Vermeulen. De olieprijzen daalden afgelopen week met ruim 5 procent.

Conform verwachting handhaafde de Federal Reserve met een unaniem besluit de zogenoemde federal funds rate op 0,75 tot 1,00 procent. Het discontotarief werd tevens gehandhaafd op 1,50 procent. Uit de toelichting maakten marktvolgers op dat de Fed vastbesloten lijkt de rente dit jaar met meerdere stappen te verhogen.

Het Amerikaanse banenrapport wees vrijdag op een toename van het aantal banen in april met 211.000, waar de markt rekende op een stijging met 188.000. De werkloosheid van 4,5 procent in maart daalde in april naar 4,4 procent. Verwacht was 4,6 procent. 

Komende week

Beleggers staat komende week weer een volle agenda te wachten, met onder meer cijfers over de mondiale industriële productie en de Amerikaanse inflatie, het rentebesluit van de Bank of England en de uitkomst van de verkiezingen in Frankrijk.

Op bedrijfsvlak openen onder meer PostNL, Boskalis, BAM Groep, Vastned en Ahold Delhaize de boeken. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Gemalto afgelopen week met maar liefst 6,6 procent, waarmee het aandeel wat leek te herstellen na de flinke koersdaling een week eerder. Toen kwam de Franse digitale beveiliger opnieuw met een winstwaarschuwing.

Verder stegen NN Group en KPN op weekbasis met respectievelijk 6,5 en 6,6 procent.  ArcelorMittal gaf 0,5 procent prijs.

AkzoNobel daalde 1,1 procent. Het bedrijf zou zich nog steeds buigen over het laatste overnamebod van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries en verwacht daar snel nadere mededelingen over te kunnen doen. Persbureau Reuters meldde dat het bestuur van AkzoNobel het derde bod opnieuw als onvoldoende zou bestempelen, maar schreef wel dat de onderneming wel overweegt om met PPG Industries in gesprek te gaan over onder meer mededingingszaken.

Air France-KLM schreef 8,6 procent bij na publicatie van kwartaalcijfers op donderdag. De luchtvaartgroep zag in het eerste kwartaal van 2017 conform verwachting de omzet licht stijgen op jaarbasis, maar realiseerde onder de streep nog steeds verlies. Op 12 mei organiseert de luchtvaartmaatschappij een beleggersdag. Analisten verwachten dat Air France-KLM meer zal vertellen over het nieuwe strategische plan Trust Together. HSBC zette Air France-KLM zelfs op de kooplijst na de kwartaalcijfers. De cijfers kwamen ver boven de verwachtingen van HSBC uit.

TKH Group steeg afgelopen week met 6,6 procent, terwijl BAM Groep 5,1 procent bijschreef. TKH realiseerde sterke resultaten in het afgelopen kwartaal. De nettowinst nam met een kwart toe, nadat de situatie voor de bandenbouwmachines in China verbeterde. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak van prachtige cijfers.

Onder de kleinere fondsen steeg Van Lanschot met 5,6 procent, maar Accell Group daalde 4,2 procent nadat het de overnamegesprekken met Pon Holding stopzette. Volgens vermogensbeheerder Vermeulen is de koersval logisch. De koers is sinds het bod van Pon flink opgelopen en nu de gesprekken spaak zijn gelopen, vloeit de premie uit het aandeel, aldus Vermeulen, die Accell koopwaardig noemde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.