Damrak eindigt in het groen

Redactie ABM Financial News - 1 juni 2017, 17:55

Mondiale geopolitieke spanningen beperken winsten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 527,03 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

Volgens fondsmanager Cees Smit van Today's Group was donderdag per saldo sprake van een positief sentiment, hoewel de winst enigszins beperkt bleef door de wereldwijde politieke geopolitieke ontwikkelingen. Smit wees daarbij naar de hernieuwde assertiviteit van Duitsland en Frankrijk richting Washington en de oplopende spanning over het klimaatakkoord.

"De AEX komt de laatste dagen per saldo nauwelijks van zijn plaats. Wat wel opvalt is dat de ontstane weerstand (net onder de 530 punten) nog altijd niet opwaarts gebroken is", zeiden analisten van onlinebroker Lynx. "Zolang dit niet gebeurt, mogen de blikken naar beneden worden gericht en wordt een lagere top in de grafiek gevormd. Het eerste belangrijke steunpunt is de dubbele bodem ligt rond de 520 punten", aldus de onlinebroker.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in mei in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 56,7 in april naar 57,0 in mei, het hoogste niveau in circa zes jaar.

De indexen van de individuele lidstaten lieten echter een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in mei in een lager tempo, evenals in Frankrijk, Italië en Nederland. De activiteit in de Duitse industrie nam echter in een hoger tempo toe en ook in Spanje trok de activiteit in een sneller tempo aan.

Tevens werd bekend dat de Italiaanse economie in het eerste kwartaal van 2017 licht is gegroeid. Op kwartaal- en jaarbasis was sprake van een groei van respectievelijk 0,4 en 1,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat

het aantal banen in de niet-agrarische sector in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 253.000 stuks, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging van 180.000 banen.

Daarnaast werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 27 mei is toegenomen met 13.000 tot 248.000.

Een tweetal inkoopmanagersindexen voor de industrie lieten een tegenstrijdig beeld zien. Cijfers van Markit Economics lieten een vertraging van de groei zien. De index daalde van 52,8 in april naar 52,7 in mei. Cijfers van ISM suggereerden daarentegen een lichte versnelling van de groei. De inkoopmanagersindex steeg van 54,8 in april naar 54,9 in mei.

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in april op maandbasis gedaald met 1,4 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen/rood. Uit de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden bleek een daling van 6,4 miljoen vaten. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 48,83 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 51,18 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1219. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1237 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1244 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 2,4 procent, gevolgd door Aegon met een winst van 1,9 procent. Boskalis en Unilever waren met verliezen van respectievelijk 0,4 en 0,3 procent de enige dalers.

Het Amerikaanse verf- en coatingsconcern PPG Industries heeft donderdag laten weten "in het belang van de stakeholders van beide bedrijven" uiteindelijk af te zien van een openbaar bod op de Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen noemde het terugtrekken van het voorstel geen verrassing. Het aandeel AkzoNobel steeg 0,7 procent.

Philips is met diverse partijen nieuwe samenwerkingen aangegaan voor zijn IT activiteiten voor oncologie. Het aandeel Philips steeg 1,7 procent.

Heineken heeft de overname van Brasil Kirin Holding afgerond. De overname van de Braziliaanse bieractiviteiten van de Japanse brouwer Kirin werd op 13 februari aangekondigd. De overnamesom bedroeg 664 miljoen euro. Het aandeel Heineken sloot donderdag 0,3 procent hoger.

Gemalto heeft vorig jaar oktober vier contracten gesloten om nieuwe en sterk beveiligde rijbewijzen van polycarbonaat te leveren in vier Canadese provincies. Gemalto publiceerde hierbij geen financiële details. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Royal Dutch Shell heeft de desinvestering van zijn teerzand-activiteiten in Canada afgerond, aldus het bedrijf woensdag nabeurs. Shell won 0,6 procent.

Bij de Midkapfondsen zat TKH met een winst van 2,5 procent de sterkste stijger. KBC Securities verhoogde donderdag het koersdoel voor TKH Group van 45,00 naar 53,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. 

Vastned was met een winst van 2,0 procent de op één na sterkste stijger van de Midkapfondsen. Sligro was met een verlies van 0,8 procent de sterkste daler.

ASR Nederland zal naar verwachting opnieuw zo'n 3 miljoen aandelen inkopen, wanneer de Nederlandse staat een volgende tranche van naar schatting 20 miljoen aandelen privatiseert. Dat stelde zakenbank Morgan Stanley woensdag in een rapport. Tijdens een telefonische vergadering met analisten zei de verzekeraar belangstelling te hebben om opnieuw mee te doen aan de komende privatiseringsrondes. ASR, woensdag nog met cijfers die goed werden ontvangen, daalde 0,2 procent.

Goldman Sachs heeft zijn belang in ASM International aanzienlijk verhoogd van 2,83 procent naar 4,27 procent. Het aandeel ASMI noteerde een plus van 0,1 procent.

Warehouses De Pauw gaat voor DHL Parcel een distributiecentrum in Amsterdam bouwen, zei het bedrijf woensdag nabeurs. Financiële details werden niet vrijgegeven. WDP noteerde donderdag 1,6 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen zat AMG met een winst van 3,4 procent sterk in het zadel. NSI en Brunel wonnen 2,4 procent, gevolgd door Stern, dat 1,2 procent steeg.

Lokaal speelde alleen de Verenigde Nederlandse Compagnie zich in de kijker, nadat de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering instemden met alle agendapunten en daarbij de jaarrekening van 2016 werd goedgekeurd. Het aandeel noteerde donderdag 0,7 procent lager.

Na een uitstekend jaar wil Holland Colours blijven groeien, waarbij acquisities zeker niet uitgesloten zijn. Dit zeiden CEO Rob Harmsen en CFO Margret Kleinsman donderdag in een interview met ABM Financial News. Het aandeel steeg 3,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.416,99 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse huishoudens spenderen meer

Consumptie met 2,2 procent omhoog in juni.

12 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

14 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

33 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

34 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76