Europese beurzen hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 1 juni 2017, 18:32

Markt richt vizier op Britse verkiezingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 391,66 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 12.664,92 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.318,67 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.543,77 punten.

Naast een reeks macro-publicaties richtte de aandacht zich donderdag opnieuw op het Verenigd Koninkrijk, in aanloop naar de algemene verkiezingen op 8 juni, nadat uit de meest recente optiniepeiling van YouGov bleek dat de Tories een 3 procent voorsprong hebben op de Labour Party. Dit markeert een significante verschuiving ten opzichte van de 20 procent voorsprong van de conservatieven in april, toen de verkiezing werd aangekondigd. "Het Britse pond blijft onder druk staan vanwege de aanhoudende onzekerheden rond de verkiezingen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in mei in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 56,7 in april naar 57,0 in mei, het hoogste niveau in circa zes jaar.

"De aantrekkende beweging in de eurozone wint aan momentum, omdat fabrieken profiteren van een lente groeispurt", zei econoom Chris Williamson van IHS Markets. "Het feit dat de dit gepaard gaat met een sterke groei in banen, geeft het signaal af dat meer bedrijven weg bewegen van kostenbesparingen naar investeringen in uitbreiding", voegde hij toe.

De indexen van de individuele lidstaten lieten echter een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in mei in een lager tempo, evenals in Frankrijk, Italië en Nederland. De activiteit in de Duitse industrie groeide echter in een hoger tempo. Ook in Spanje trok de activiteit in een sneller tempo aan.

Tevens werd bekend dat de Italiaanse economie in het eerste kwartaal van 2017 licht is gegroeid. Op kwartaal- en jaarbasis was sprake van een groei van respectievelijk 0,4 en 1,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Uit de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden bleek een daling van 6,4 miljoen vaten. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 48,83 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 51,18 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1219. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1237 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1244 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Grote Britse multinationals profiteerden donderdag van de voortdurende verzwakking van het Britse pond. Rolls-Royce steeg 1,7 procent, farmaceut AstraZeneca won 1,7 procent en drankenfabrikant Diageo dikte 1,0 procent aan.

Lloyds Banking verloor 0,5 procent, nadat het concern meldde de overname van creditcardmaatschappij MBNA afgerond te hebben.

AkzoNobel steeg 0,7 procent, nadat het Amerikaanse verf- en coatingsconcern PPG Industries meldde af te zien van een openbaar bod op zijn Nederlandse sectorgenoot.

Johnson Matthey daalde 1,6 procent, hoewel het chemiebedrijf een stijging van de winst voor belasting rapporteerde over zijn volledige boekjaar. De outlook van het huidige fiscale boekjaar kwam echter iets lager uit dan verwacht.

Banco Popular Espanol daalde 17,9 procent, nadat Reuters berichtte dat een Europese toezichthouder de Spaanse bank heeft gewaarschuwd dat de instelling opgedoekt zal worden, tenzij er een koper voor de bank wordt gevonden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.416,99 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

2 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

3 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

3 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07