Olieprijs herstelt licht

Redactie ABM Financial News - 1 juni 2017, 20:49

Amerikaanse olievoorraden sterker gedaald dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs wist donderdag wat te herstellen na een scherpe daling een dag eerder. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,08 dollar, of 0,04 procent, hoger op 48,36 dollar. Woensdag daalde de olieprijs nog 2,7 procent.

Het herstel van donderdag werd ondersteund door een positief voorradenrapport uit de Verenigde Staten. Vorige week daalden de olievoorraden in Amerika met circa 6,4 miljoen vaten en dat was veel meer dan de afname met 2,5 miljoen vaten die de markt had ingecalculeerd. Volgens marktkenners moet hierbij wel rekening gehouden worden met het feit dat het zomerseizoen traditiegetrouw zorgt voor een hoger verbruik, maar de afname werd ook ondersteund door de productieafspraken van grote mondiale olieproducenten. 

"De invloed van de OPEC wordt zichtbaar", volgens marktstrateeg Bart Melek van TD Securities. Zijn collega bij Herbert J. Sims & Co, Donald Morton, is voorzichtiger, en stelde dat er nog een flink aantal weken met gerapporteerde dalingen van de olievoorraden nodig zijn om de voorraden weer op een normaal niveau te krijgen. Het rapport van de EIA was volgens Morton in brede zin positief, maar het is nog te vroeg om dit echt een bull markt te noemen, aldus de marktvorser.

Woensdag stond de olieprijs flink onder druk vanwege de zorgen over de vorige week verlengde productie-afspraken tussen de landen binnen de OPEC en een aantal olieproducenten daarbuiten. Libië en Nigeria hoeven zich namelijk niet aan het overeengekomen productiequotum te houden. 

Donderdag zei de secretaris-generaal van het oliekartel Mohammad Barkindo dat hij verwacht dat de OPEC en de landen daarbuiten die in het productiepact zitten, ook na het aflopen daarvan, samen blijven werken om de oliemarkt in balans te houden. Verder verklaarde de Russische afgevaardigde voor de OPEC Vladimir Voronkov, dat de bestaande deal mogelijk alsnog een aantal maanden kan worden verlengd wanneer die volgend jaar maart afloopt.

Volgende richtpunt voor de markt is het wekelijkse rapport over het aantal actieve boortorens in Amerika van Baker Hughes dat vrijdagavond verschijnt. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse huishoudens spenderen meer

Consumptie met 2,2 procent omhoog in juni.

11 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

13 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

26 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

33 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.