Wall Street richting hoger slot

Redactie ABM Financial News - 1 juni 2017, 21:30

Indexen op koers voor nieuwe records.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten kleurden donderdag groen na twee dagen van verliezen. Een half uur voor de slotbel noteerde de S&P 500 index 0,6 procent in de plus, net als de Nasdaq. De Dow Jones index won 0,5 procent. Alle indexen lagen op koers voor nieuwe records.

Veel aandacht ging uit naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. In mei kwamen er in de private sector in Amerika 253.000 banen bij en dat waren er ruimschoots meer dan de 180.000 banen die de markt voorzag.

"Als graadmeter voor het officiële banenrapport, kan met het rapport een renteverhoging in juni wel worden afgevinkt", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het belangrijkste vraagstuk voor veel mensen is de zwakke loongroei, gezien het aantal banen dat er bij komt", aldus de marktvorser.

Vrijdag publiceert de Amerikaans overheid banencijfers over mei. Er wordt gerekend op een banengroei van 184.000 en een stabiele werkloosheid van 4,4 procent. De publicatie is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator bij het bepalen van het rentebeleid. De volgende verhoging van de federal funds rate wordt waarschijnlijk nog deze maand aangekondigd. Het Beige Book dat de Amerikaanse centrale bank bevestigde woensdag die verwachting, volgens marktkenners.

"De signalen in het Beige Book waren niet sterk genoeg om de Fed ervan te weerhouden de rente in juni te verhogen, maar het vervolg in de rest van het jaar is onzeker", aldus marktanalist Ron van der Does van IG.

Verder bleek donderdag dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika vorige week met 13.000 stuks zijn gestegen tot 248.000 aanvragen. Geraadpleegde economen rekenden op een aantal van 238.000. 

Inkoopmanagersindices lieten een gemengd beeld zien over de Amerikaanse industrie. De index zoals Markit die meet, toonde een lager groeitempo in mei, terwijl ISM juist een licht sneller groeitempo voor de Amerikaanse industrie waarnam. 

De olieprijs wist donderdag wat te herstellen na een scherpe daling een dag eerder. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,08 dollar, of 0,04 procent, hoger op 48,36 dollar. Woensdag daalde de olieprijs nog 2,7 procent.

Het herstel werd ondersteund door een positief voorradenrapport uit de Verenigde Staten. Vorige week daalden de olievoorraden in Amerika met circa 6,4 miljoen vaten en dat was veel meer dan de afname met 2,5 miljoen vaten die de markt had ingecalculeerd. Volgens marktkenners moet hierbij wel rekening gehouden worden met het feit dat het zomerseizoen traditiegetrouw zorgt voor een hoger verbruik.

De euro noteerde richting het slot in Amerika op 1,1217 dollar. Bij de slotbel in Europa verhandelde het muntpaar op 1,1219 en donderdagochtend op 1,1237.

Bedrijfsnieuws

Autoproducenten zaten in de lift, hoewel de maandelijkse verkopen in Amerika een gemengd beeld lieten zien. General Motors en Fiat Chrysler zagen de verkopen in mei dalen, maar hun aandelen stegen achtereenvolgens 2,0 en zelfs 5,3 procent. Ford verkocht afgelopen maand wel meer voertuigen dan een jaar eerder. Het aandeel steeg 3,1 procent. Kijkend naar de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de autoverkopen inde Verenigde Staten gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016 en dus lijkt de kans klein dat er het derde jaar op rij voor een record aan auto's zal worden verkocht in Amerika.

Deere & Company maakte bekend het Duitse Wirtgen Group te hebben overgenomen voor 4,6 miljard euro. Het aandeel van de fabrikant van landbouwmachines steeg 2,1 procent.

Praxair tekende een fusieovereenkomst met het Duitse Linde, dat hiervoor groen licht kreeg van zijn bestuur. De twee producenten van industriële gassen hopen de deal volgend jaar af te ronden, als goedkeuring is verkregen van aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. Praxair steeg in New York 1,9 procent.

Hewlett Packard Enterprise verloor 6,5 procent. Het techconcern kwam woensdagavond met zwakke tweede kwartaalcijfers. In de periode werd verlies geboekt onder de streep en de aangepaste winst kwam onder de verwachting van de markt uit. Ook de omzet daalde, waar een stijging was verwacht. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.