Bescheiden weekwinst AEX

Redactie ABM Financial News - 11 juni 2017, 13:36

Britse verkiezingsuitslag verrassend maar geen verkoopgolf.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX stond deze week vooral in het teken van de politiek. Met een slotstand van 527,30 punten op vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter deze week 0,1 procent. Die bescheiden winst kwam vrijdag tot stand want eerder stond de index nog op verlies.

Het was een week waarin de politiek de aandelenmarkten stuurde, met het hoogtepunt op 'Super Thursday'. De week startte relatief rustig vanwege Pinksteren, hoewel een diplomatieke rel tussen een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, enerzijds en Qatar anderzijds wel op aandacht kon rekenen vanwege de geopolitieke gevolgen en de eventuele impact op de afspraken van de OPEC om de olieproductie in te perken. Dit had invloed op de olieprijs, hoewel die het sterkst reageerde op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden later in de week.

Het was voor beleggers vooral wachten op donderdag, de dag van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, maar toch ook vooral de Britse Lagerhuisverkiezingen.

De ECB verraste de markt niet met zijn rentebesluit. De belangrijkste rentetarieven werden  gehandhaafd, net als het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Wel schrapte de ECB de referentie in zijn forward guidance dat de rentes verder kunnen worden verlaagd. "Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", zo zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank. Hij noemde het een "babystap".

De lagere inflatieramingen waarmee de ECB donderdag kwam, lekten een dag eerder al uit en drukten de euro ten opzichte van de dollar. Vrijdag noteerde het muntpaar op 1,1202.

In Amerika kon ook de hoorzitting van oud-FBI directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie op aandacht rekenen. Comey werd in mei ontslagen door president Donald Trump, vermoedelijk omdat hij een verzoek van Trump weigerde om het onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn te stoppen. Of de invloed van de Amerikaanse president uiteindelijk ook beschouwd kan worden als belemmering van de rechtsgang moet een onafhankelijke onderzoekscommissie beslissen. Voor de aandelenmarkten, die zich vooral richten op Trumps economische beleid, bevatte de hoorzitting uiteindelijk weinig vuurwerk.

Bittere pil May

Belangrijkste item van de week waren toch wel de Britse Lagerhuisverkiezingen. Die werden gewonnen door de Conservatieven van premier Theresa May, maar ze verloor wel de absolute meerderheid in het parlement. Dat was volgens marktvorsers een bittere pil voor May die de vervroegde verkiezingen juist wilde gebruiken om die meerderheid verder uit te breiden om sterker te staan in de onderhandelingen over de aanstaande Brexit.

Het Britse pond daalde na de eerste exitpoll vanwege de onzekerheid die een zogenoemd hung parliament met zich meebrengt. Volgens marktanalist Neil Wilson van ETX Capital zorgt dit voor allerlei soorten twijfel en onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen. "Elke vorm van tijdsverlies, vergroot alleen maar het risico dat de onderhandelingen uiteindelijk stuklopen."

Hoewel de markt speculeerde op een vertrek van May, leek zij vrijdag in elk geval nog van plan om aan te blijven. De Tories zouden een coalitie willen proberen te vormen met de Noord-Ierse DUP partij om zo aan een meerderheid te komen. Deze partij won 2 zetels en kwam zo uit op 10 zetels, dat samen met de 318 zetels voor de Conservatieven voldoende is voor een meerderheid van de 650 beschikbare stoeltjes.

Het pond noteerde vrijdag rond 1,27 dollar, tegen 1,29 voorafgaand aan de verkiezingen. De zwakte van de munt gaf de aandelenmarkten een steuntje in de rug. Een verkoopgolf na de verrassende verkiezingsuitslag bleef dan ook uit.

Volgende week

De macro-economische agenda is goedgevuld volgende week, met een reeks aan inflatiecijfers en data over de mondiale industriële productie. Hoogtepunt van de week is het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond, waarbij de federal funds rate zo goed als zeker wordt verhoogd. Omdat de markt dit incalculeert, zullen beleggers verder vooral nieuwsgierig zijn naar de zogenoemde dot plot van het beleidscomité, die de verwachte renteverhogingen voor dit jaar en de komende jaren weergeeft.

Donderdag komt de Bank of England met zijn rentebesluit. Hier zal in het kader van de Britse verkiezingen ook extra aandacht voor zijn.

Stijgers en dalers

Bedrijfsnieuws was redelijk mager deze week en in de AEX bleven de winsten op weekbasis dan ook bescheiden. ING Groep, dat een koersdoelverhoging kreeg van Jefferies, was koploper in de Amsterdamse hoofdgraadmeter, met een winst van 4,0 procent ten opzichte van vorige week. Ook de redding van het noodlijdende Banco Popular, via een overname door het veel grotere Banco Santander was positief nieuws voor de bankensector, net als het vooruitzicht dat de ECB de rente niet verder zal verlagen en mogelijk soepeler kapitaalregels in de Amerikaanse financiële sector.

ING blijft bij Jefferies één van de favorieten in de Europese bankensector, gezien de goed gediversifieerde retailtak. Daarbij liet de bank over het eerste kwartaal van dit jaar goede resultaten zien met een "verrassende" versnelling van de fee-inkomsten. Jefferies verhoogde het koersdoel met 2,00 euro naar 18,40 euro bij een ongewijzigd koopadvies en stelde ook zijn winstramingen voor ING opwaarts bij.

Sterkste daler in de AEX was Galapagos, dat ruim 8 procent moest inleveren op weekbasis. Deze week werd bekend dat concurrent en samenwerkingspartner AbbVie verder is in de ontwikkeling van zijn reumamedicijn dan het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische concern. De koersreactie was volgens analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities ietwat overtrokken omdat er vooralsnog geen signalen zijn dat de goede testresultaten van AbbVie afbreuk doen aan de potentie van het soortgelijke medicijn dat Galapagos ontwikkelt.

In de Midkap was Air France-KLM opnieuw in trek, waarmee de opwaartse trend een vervolg kreeg. Vrijdag bleek uit vervoercijfers over mei dat er in die maand meer passagiers zijn vervoerd en ook het vrachtvervoer steeg aflopen maand. Het aandeel won op weekbasis 7,3 procent. Philips Lighting won 8,2 procent.

Flow Traders sloot de rij in de AMX met een verlies van 3,0 procent.

Onder de kleinere fondsen was Beter Bed een van de grootste stijgers na een adviesverhoging van Houden naar Kopen bij Degroof Petercam, dat ook zijn koersdoel opwaarts bij 17,50 naar 20,00 euro. Analist Fernand de Boer meent dat Beter Bed zich aantrekkelijk geprijsd is en een potentiële kandidaat om door private equity van de beurs te worden gehaald. De analist meent op een overnamebod van 22,00 euro redelijk is. Het aandeel steeg 8,5 procent.

Grootste daler was Takeaway.com dat 6,2 procent verloor.

Lucas Bols won op weekbasis 2,0 procent na het publiceren van jaarcijfers. In het afgelopen gebroken boekjaar stegen de winst en omzet, onder meer dankzij de consolidatie van het likeurmerk Passoã. De markt sprak van goede resultaten, die conform de verwachting waren.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71