Beursupdate: Damrak op verlies

Redactie ABM Financial News - 12 juni 2017, 11:24

Chipsector uit de gratie op Beursplein 5.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,7 procent naar 523,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde een daling van 0,5 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management zag maandag geen fundamentele reden voor de stap terug, die de AEX maandag moest maken. "Ik houd het voor nu toch even op winstnemingen met de daling van de Nasdaq van afgelopen vrijdag als aanleiding, maar met de goede operationele gang van zaken bij diverse technologiebedrijven en hun nog altijd relatief gunstige koers/winst-verhoudingen zijn deze fondsen wat ons betreft nog altijd eerder koopwaardig", aldus Van Eerden.

Van Eerden voerde als voorbeeld ASML aan, dat maandag stevig onder druk staat. "Met de, naar mijn idee nogal paniekerige daling van dit aandeel, zitten we nog niet in een buy-the-dips-sentiment, maar ik schat in dat het neerwaarts risico toch beperkt is", aldus de vermogensbeheerder.

De macro-economische agenda van vandaag is zeer karig gevuld met vanochtend vroeg een lichte stijging van de Japanse machine-orders in april. In Italië kwam de industriële productie op maandbasis in april lager uit. Met deze date is de macro-agenda van maandag geheel leeg gespeeld.

Olie noteerde maandag hoger. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent hoger op 45,97 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,4 procent opliep naar 48,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1218. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1206 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1194 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Vopak met een winst van 1,6 procent één van de weinige stijgers onder de hoofdfondsen. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,8 procent. ASML leverde daarentegen 3,7 procent en was daarmee veruit de sterkste daler. Boskalis verloor 1,2 procent, Unilever werd 1,1 procent goedkoper.

Altice en de Amerikaanse online videodienst Netflix hebben een meerjarige wereldwijde samenwerkingsovereenkomst getekend. Door de samenwerking wordt de content van Netflix beschikbaar voor klanten van Altice in Frankrijk, Portugal, Israël en de Dominicaanse Republiek. Altice verloor desalniettemin 1,6 procent.

Bij de Midkapfondsen was het aantal stijgers nog geringer dan in de AEX. Fugro dikte het meeste aan met 1,7 procent.

Was bij de AEX ASML de gebeten hond, in de AMX viel die eer te beurt aan sectorgenoten BE Semiconductor Industries en ASM International die respectievelijk 5,0 procent en 4,6 procent aan beurswaarde zagen verdampen.

Van de vijfentwintig Midkap-fondsen noteerden er vijftien een verlies van 1,0 procent of meer.

ABN AMRO verhoogde maandag het koersdoel voor ASR Nederland van 31,00 naar 33,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Cor Kluis verhoogde zijn koersdoel vanwege onder meer een voorziene hogere vrije kasstroom. ASR won 0,1 procent.

Bij de AScX-fondsen was het aantal winners eveneens zeer bescheiden. Verliezende fondsen waren des te meer, hier onder aanvoering van ICT Group en Fagron, waar 1,9 procent vanaf ging, gevolgd door Wessanen, dat 1,8 procent inleverde.

Fikse winsten

Verschillende kleinere fondsen lieten wel fraaie winsten optekenen.

Probiodrug rondde de evaluatie af van een Fase 2a-studie met het Alzheimer-medicijn PQ912 met bemoedigende resultaten. Het biobedrijf hoopt in de toekomst onder meer dat een lagere dosis van PQ912 hetzelfde effect kan hebben. Het aandeel van het bedrijf uit Halle noteerde maandag maar liefst 13,9 procent hoger.

Talpa Holding is nog altijd van plan om het bod op Telegraaf Media Groep door te zetten en liet zaterdag weten spoedig het biedingsbericht algemeen verkrijgbaar te stellen.

Talpa, van mediamagnaat John de Mol, is bereid om 6,50 euro per aandeel TMG neer te tellen. Verder meldde Talpa zaterdag "na ampel beraad" met Dasym II het verzoek aan de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken van TMG in te zullen trekken. Het aandeel TMG won maandag 7,1 procent.

Lokaal meldde het lege beursfonds Lavide de afgelopen maanden de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten heeft zien toenemen. Lavide zegt drie mogelijke richtingen te onderscheiden: meerdere deelnemingen in verschillende bedrijven waar Lavide op termijn synergiemogelijkheden ziet, een substantiële omgekeerde overname en de mogelijkheid om zelf activiteiten te gaan ontplooien. Er wordt door Lavide nu gesproken met een kandidaat in de zorg, een partij die zich richt op kinderen, twee partijen die op trainingen zijn gericht, twee IT-kandidaten en een productiebedrijf. Lavide noteerde maandag 2,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Staat haalt 1,7 miljard euro op met veiling

Negatieve rentevergoeding op kortlopende lening.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Damrak zet neerwaartse trend van eind vorige week voort.

1 uur geleden - Lees verder

Rosneft rondt overname belang in Essar Oil af

Consortium van Trafigura en UCP ronden tevens overname van belang af.

1 uur geleden - Lees verder

Chinese Great Wall wil Fiat Chrysler overnemen - media

Overnamespeculatie doet al langer de ronde.

1 uur geleden - Lees verder

Holland Colours op zoek naar nieuwe CEO

Huidige topman halverwege tweede vierjaarstermijn.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71