Damrak start handelsweek in het rood

Redactie ABM Financial News - 12 juni 2017, 08:07

Techfondsen onderuit op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag verdeeld, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend lager koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis bijna onveranderd op 527,30 punten. 

Het was een week waarin onder meer de politiek de aandelenmarkten stuurde. In het Verenigd Koninkrijk kreeg de conservatieve premier Theresa May een bittere pil te verwerken, nadat zij bij de Britse Lagerhuisverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement verloor.

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron behaalde zondag met zijn partij La République en Marche! bij de eerste ronde van de parlementaire verkiezingen juist wel een positief resultaat. Daarmee ligt Macron op koers om een mandaat te verwerven om zijn economische liberaliseringsplannen zonder coalitie-akkoorden door te voeren. Vakbonden bereiden zich evenwel al voor op stakingen en zij richten hun pijlen onder meer op de plannen voor versoepeling van het ontslagrecht en de inperking van de macht van diezelfde vakbonden. Volgend weekend staat de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op de rol.

Op Wall Street verloor technologiebeurs Nasdaq vrijdag bijna twee procent na een verkoopgolf bij een aantal grote tech-aandelen. De breed samengestelde S&P 500 index sloot juist vrijwel onveranderd. Apple verloor 3,9 procent, de sterkste koersdaling sinds april 2016. Ook Facebook en Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, leverden ruim 3 procent in. Deze drie aandelen zijn dit jaar al met meer dan 25 procent gestegen en zij leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan de hogere aandelenmarkten.

"Alle drie de aandelen hebben recent nieuwe records neergezet, dus mensen nemen nu een pauze en we zien het geld uitstromen", zei handelaar Doug DePietro van Evercore ISI. "Er is niets in het nieuws dat zegt: verkoop de grote tech-aandelen. Dit is gewoon winstneming, een rotatie naar andere namen." Energiereuzen zoals Exxon Mobil en Chevron incasseerden intussen stijgingen van respectievelijk 1,9 en 2,3 procent, terwijl banken zoals JP Morgan Chase en Bank of America met respectievelijk 2,4 en 3,0 procent stegen.

De juli-future op een vat West Texas Intermediate olie koerste vrijdag krap een half procent  hoger naar 45,83 dollar. Vanochtend kwam daar in de Aziatische handel nog eens een half procent bij. Op weekbasis gaf de future echter meer dan drie procent prijs. "Het feit dat de Amerikaanse olieproductie dit jaar zo sterk is, blijft een substantiële onderliggende tegenwind voor de olieprijs", zei Tyler Richey, mede-auteur van het Sevens Report. Toenemende twijfels over de effectiviteit van het OPEC-akkoord komen daar bovenop.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1210, ten opzichte van een stand van 1,1187 bij het sluiten van de Europese markten.

Het sentiment in Azië stond vanochtend onder druk en onder meer technologiefondsen in Japan en Zuid-Korea moesten het ontgelden. De Nikkei index daalde meer dan een half procent, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong een negatieve uitschieter was met een daling van meer dan een procent. 

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Beleggers kijken al vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond, waarbij de federal funds rate zo goed als zeker wordt verhoogd. Omdat de markt dit incalculeert, zullen beleggers verder vooral nieuwsgierig zijn naar de zogenoemde dot plot van het beleidscomité, die de verwachte renteverhogingen voor dit jaar en de komende jaren weergeeft. Donderdag komt daarnaast de Bank of England met zijn rentebesluit. Hier zal in het kader van de Britse verkiezingen ook extra aandacht voor zijn.

Bedrijfsnieuws

Talpa Holding is nog altijd van plan om het bod op Telegraaf Media Groep door te zetten en liet zaterdag weten spoedig het biedingsbericht algemeen verkrijgbaar te stellen. Talpa, van mediamagnaat John de Mol, is bereid om 6,50 euro per aandeel TMG neer te tellen. Verder meldde Talpa zaterdag ook "na ampel beraad" met Dasym II het verzoek aan de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken van TMG in te zullen trekken.

Probiodrug rondde de evaluatie af van een Fase 2a-studie met het Alzheimer-medicijn PQ912 met bemoedigende resultaten. Dit meldde het Duitse biofarmaceutische bedrijf uit Halle, met een notering aan Euronext Amsterdam, maandag voorbeurs. PQ912 wordt momenteel getest in een Fase 2a-studie met de naam SAPHIR waaraan uiteindelijk 120 patiënten hebben deelgenomen.

Slotstanden Wall Street

De Nasdaq Composite Index verloor vrijdag 1,8 procent tot 6.207,92 punten, nadat aan het begin van de handelsdag nog een absoluut record werd neergezet op 6.341,70 punten.  De Dow Jones index bleef in positief terrein met een winst van 0,4 procent, tot 21.271,97 punten. De S&P500 index verloor 0,1 procent tot 2.341,77 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nieuwe belangstelling voor spreads divisie Unilever - media

Unilever en KKR geven geen commentaar.

14 minuten geleden - Lees verder

Stern boekt hogere omzet en winst

Concern verwacht minder margedruk voor dealers.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen lager gesloten

ECB terughoudend over aanpassen monetair beleid.

2 uren geleden - Lees verder

Eerste verliesdag AEX

Centrale banken domineren handelsdag.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Belangrijkste items geweest.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88