Europese beurzen openen naar verwachting verdeeld

Redactie ABM Financial News - 12 juni 2017, 07:20

Centrale banken deze week in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag waarschijnlijk een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 38 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 31 punten voor de Britse FTSE 100.

De Franse beurs lijkt maandag in lichte mate te kunnen profiteren van de winst in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen voor de partij van de huidige president Emmanuel Macron. In principe koerst La République en Marche in de tweede ronde af op een flinke meerderheid in l’Assemblée nationale.

De aandelenmarkten in Europa sloten vrijdag hoger. Alles draaide om de uitslag van de Lagerhuisverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven van premier Theresa May wonnen die, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het parlement. Dat was volgens marktvorsers een bittere pil voor May, die de vervroegde verkiezingen juist wilde gebruiken om die meerderheid verder uit te breiden en zo meer steun te hebben bij de onderhandelingen over Brexit.

Marktanalist David Madden van CMC Markets UK sprak van een volatiele dag, die eindigde met een greintje hoop voor Theresa May nu zij mogelijk een coalitie met de Noord-Ierse DUP partij kan smeden.

De aandelenmarkten reageerden überhaupt zonder paniek. Het Britse pond voelde wel de pijn van de verkiezingsuitslag. De munt stond voor de eerste exitpoll donderdagavond verscheen op ruim 1,29 dollar en zakte er net vervolgens tot 1,27.

Dit reflecteert volgens kenners vooral de onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen die nu is ontstaan. "Instabiele Britse regering moet Brexit-onderhandelingen gaan voeren, waardoor het proces nog complexer lijkt te worden en het risico van een ‘no-deal’ scenario toeneemt. [Het] pond verliest mogelijk verder terrein als markten [een] ‘no-deal’ gaan inprijzen", volgens economen van ABN AMRO.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse industriële productie in april onverwacht is gedaald. Toch ligt de tweede economie van de eurozone er goed bij, want de Franse centrale bank stelde zijn groeiverwachting voor dit jaar opwaarts bij van 1,3 naar 1,4 procent. Ook de Bundesbank werd positiever over de Duitse economie. Beide centrale banken verlaagden in het spoor van de ECB wel de inflatieverwachtingen.

Duitse handelscijfers toonden een verdeeld beeld. De export daalde in april, maar de import nam toe. Net als de Franse centrale bank verhoogde ook de Bundesbank de groeivooruitzichten. Verder bleek dat de Britse industrie in april minder produceerde dan verwacht. Amerikaanse groothandelsvoorraden daalden in april.

Bedrijfsnieuws

De Britse mijnbouwers zaten in de lift, vanwege het zwakke Britse pond. BHP Billiton won 2,1 procent, Rio Tinto steeg 1,3 procent en Anglo American sloot 1,7 procent hoger.

Britse retailers met een focus op de binnenlandse markt stonden evenwel onder druk. Marks & Spencer verloor 1,8 procent en Next daalde ook 1,8 procent.

Financiële waarden waren in trek door diverse factoren. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde voor de afschaffing van Dodd-Frank, waardoor er mogelijk minder regulering komt in de bankensector in de Verenigde Staten. Daarnaast was de sector Europees breed positief gestemd nadat de Europese Centrale Bank donderdag zijn gebruikelijke verwijzing naar mogelijke verdere renteverlagingen liet varen

Tenslotte was er opluchting over de redding van de Spaanse probleembank Banco Popular, middels een overname door de Spaanse bankreus Santander eerder deze week. De gekozen oplossing suggereerde volgens analist Corné van Zeijl dat banken uit Frankrijk, Nederland en Duitsland niet zullen hoeven meebetalen aan een oplossing van de problemen bij banken in andere landen, zoals in Italië. Deutsche Bank won 1,2 procent, Commerzbank steeg 0,3 procent en BNP Paribas dikte 1,2 procent aan.

Carrefour maakte bekend Alexandre Bompard te benoemen als CEO. Hij was eerder topman bij  de Franse retailer Fnac, waar hij met succes de strijd met onlinewinkel Amazon.com aanbond. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Euro STOXX 50          3.583,03 (+0.54%)

STOXX Europe 600         390,39 (+0,32%)

DAX                   12.815,72 (+0,82%)

CAC 40                 5.299,71 (+0,67%)

FTSE 100               7.527,33 (+1,04%)

SMI                    8.845,85 (+0,39%)

AEX                      527,30 (+0,72%)

BEL 20                 3.946,42 (+0,72%)

FTSE MIB              21.122,42 (+0,38%)

IBEX 35               10.978,30 (+0,23%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten vrijdag verdeeld, met een fors lager slot voor  technologiebeurs Nasdaq, die bijna 2 procent inleverde na een verkoopgolf bij een aantal grote tech-aandelen. Eerder op de dag leek de sector nog op koers te liggen voor nieuwe records.

Het waren enkele van de populairste namen in technologie, waaronder Apple, AMD, Applied Materials en Micron Technology die de ommekeer in gang zetten.

Apple verloor 3,9 procent, de sterkste koersdaling sinds april 2016. Ook Facebook en Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, leverden ruim 3 procent in. Deze drie aandelen zijn dit jaar al met meer dan 25 procent gestegen en leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan de hogere aandelenmarkten.

"Alle drie de aandelen hebben recent nieuwe records neergezet, dus mensen nemen nu een pauze en we zien het geld uitstromen", zei handelaar Doug DePietro van Evercore ISI. "Er is niets in het nieuws dat zegt: verkoop de grote tech-aandelen. Dit is gewoon winstneming, een rotatie naar andere namen."

"Ik denk dat beleggers de waarderingen herbeoordelen", zei derivatenanalist Stacy Gilbert van Susquehanna Financial Group tegen CNBC.

Een van de grootste dalers was NVIDIA, dat 6,5 procent verloor. Het fonds was vorig jaar nog de sterkste stijger in de S&P500-index.

Energiereuzen zoals Exxon Mobil en Chevron en banken zoals JP Morgan Chase en Bank of America stegen met 2 tot 3 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen Endo International verloren 16 procent aan de Nasdaq, nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration donderdagavond meldde dat het Endo had gevraagd om zijn pijnstiller op basis van opiaat-achtige middelen Opana ER niet meer te verkopen, vanwege zorgen over misbruik.

DuPont Fabros Technology steeg bijna 10 procent. De ontwikkelaar en uitbater van datacentra met meerdere huurders liet weten een overnamebod te hebben gekregen van Digital Realty Trust.

S&P 500 index               2.341,77 (-0,08%)

Dow Jones index            21.271,97 (+0,42%)

Nasdaq Composite            6.207,92 (-1,80%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag lager, met een min van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De toonaangevende beurzen in Azië noteerden maandag lager. De twijfel over waarderingen van aandelen leidden maandag tot koersdalingen. In aansluiting op het flinke verlies van de Nasdaq van vrijdag hadden vooral technologiefondsen het maandag zwaar.

Nikkei 225                   15.897,93 (-0,6%)

Shanghai Composite            3.144,30 (-0,5%)

Hang Seng                    25.712,55 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 112,04. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1197 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1187 op de borden.

Het Britse pond zag maandag kans enigszins te herstellen van het verlies van vrijdag. De yen trok aan in aanloop naar de monetaire vergadering van de centrale bank, later deze week.

USD/JPY Yen   110,38

EUR/USD Euro  1,1204

EUR/JPY Yen   123,56

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen - Mei (NL)

10:00 Industriële productie - April (Ita)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07