Beursupdate: Damrak herstelt voorzichtig

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 11:22

Twijfel over techaandelen nog niet weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel in het groen. De AEX index won 0,2 procent en noteerde 523,14 punten, terwijl de AMX een plus van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,6 procent hoger.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een voorzichtig herstel met de centrale vraag of de koersdalingen in de techsector nu voorbij zijn, of dat dit nog een vervolg krijgt. "De Nasdaq zal voor een antwoord op die vraag goed in de gaten worden gehouden", aldus Schutte.

Verder konden beleggers zich vanochtend richten op enkele macro-economische cijfers.

De Britse inflatiecijfers over mei vielen hoger uit dan voorzien. De Duitse ZEW-verwachtingsindex liet daarentegen onverwacht een daling zien. In de Verenigde Staten volgen vanmiddag nog de producentenprijzen over mei.

Woensdag zal het accent op het rentebesluit van de Federal Reserve komen te liggen.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent hoger op 46,31 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,5 procent steeg naar 48,52 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1214. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1194 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1208 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter domineerden dinsdag de plussen. Voor zover er verlies was, bleef die beperkt tot maximaal 0,3 procent. ASML dat maandag nog flinke klappen kreeg, won dinsdag 1,0 procent. De grootste winst was er voor Gemalto, dat 1,3 procent steeg.

De Engelse Competition and Markets Authority heeft Heineken gevraagd wat de overname van de circa 1.900 pubs van Punch Taverns betekent voor de concurrentiepositie in 33 regio's. Heineken moet uiterlijk 20 juni voorstellen doen om deze zorgen weg te nemen, of zich onderwerpen aan een grondig onderzoek van de CMA. Het aandeel Heineken zakte 0,4 procent.

Bij tankopslagbedrijf Vopak is maandagavond in de Antwerpse haven een lek ontstaan in een opslagtank voor diesel. Dit bevestigde het tankopslagbedrijf aan ABM Financial news. Het lek is volgens de woordvoerder van Vopak inmiddels onder controle. Circa 470.000 liter diesel zou zijn weggelopen en op het bedrijfsterrein terecht zijn gekomen. Het aandeel Vopak noteerde dinsdag desondanks 1,2 procent hoger.

Bij de Midkapfondsen tekenden zich iets meer verliezers af dan onder de hoofdfondsen, maar ook hier bleven de minnen over het grootste deel bescheiden in omvang.

De grootste winst was weggelegd voor ASMI, dat eveneens maandag stevig onder druk stond. De koers liep dinsdagochtend 2,1 procent op. TKH Group was een goede tweede met een koerswinst van 1,8 procent.

ASR Nederland heeft voor een bedrag van 29,00 euro per aandeel 3 miljoen eigen aandelen ingekocht bij een plaatsing van 25 miljoen aandelen door grootaandeelhouder de Nederlandse Staat. KBC Securities dinsdag heeft het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 25,00 naar 29,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De koersdoelverhoging volgt op de terugkoop en het verminderen van de 'overhang' in het aandeel. Het aandeel zakte 1,2 procent.

Kempen & Co verlaagde het advies voor Philips Lighting van Kopen naar Neutraal. De analisten van de zakenbank besloten om het koopadvies in te trekken na de "sterke" koersprestaties van de afgelopen tijd. Het aandeel noteerde dinsdag een verlies van 1,7 procent.

ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Flow Traders, van 30,00 naar 27,50 euro, maar handhaafde het Houden advies. De analisten van ABN AMRO verlaagden hun winstramingen voor het aandeel Flow Traders voor dit jaar met 23 procent. De dividendverwachting werd met 20 procent verlaagd naar 1,00 euro per aandeel, wat een dividendrendement zou opleveren van 3,9 procent. De marktvorsers maken zich zorgen over de marktontwikkeling voor Flow Traders en verwachten dat de consensus voor de flitshandelaar de komende maanden onder druk zal komen te staan. De koers van het aandeel Flow Traders noteerde dinsdag 1,3 procent lager.

Bij de AScX-fondsen bleven de verliezen eveneens aan de bescheiden kant. Van Lanschot verloor samen met ForFarmers het meest, namelijk 0,6 procent. Probiodrug steeg juist 3,1 procent.

Sif Holding wist samen met partner Smulders een opdracht binnen te halen voor de productie van alle monopiles en verbindingsstukken voor het Trianel Windpark Borkum. Financiële details werden niet vrijgegeven. De opdracht heeft een omvang van 32 kiloton en zal in de eerste helft van 2018 worden geproduceerd. Daarmee komt het orderboek van Sif voor 2018 uit op 129 kiloton. Het aandeel Sif liep 6,2 procent op.

Talpa meldde maandagavond 212.085 certificaten van aandelen in Telegraaf Media Groep te hebben gekocht, waarmee het belang van Talpa in TMG is gestegen tot 29,16 procent. Een onderzoek van de Ondernemingskamer naar de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep is van de baan, nu Talpa, de Vereniging voor Effectenbezitters en Cantor Holding hun verzoek om zo'n onderzoek hebben ingetrokken. Het aandeel TMG noteerde dinsdag vlak.

NIBC verlaagde dinsdag het advies voor ForFarmers van Kopen naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 9,10 euro. Analist John David Roeg van NIBC verlaagde het advies voor ForFarmers na de sterke koersprestatie in de afgelopen periode. De marktvorser voorziet nog weinig substantieel opwaarts potentieel voor het aandeel. De koers noteerde 0,6 procent lager.

NIBC verhoogde daarentegen het koersdoel voor Lucas Bols van 19,40 naar 22,30 euro bij handhaving van het Accumuleren advies. Analist Roeg verhoogde na de "solide" resultaten over het afgelopen boekjaar de taxaties voor de winst per aandeel voor het lopende boekjaar en het daarop volgende boekjaar met respectievelijk 8 en 11 procent. Dit pakt, aldus de analist, ook gunstig uit voor de voorziene dividenduitkering door de destillateur. Ook de taxaties voor de autonome omzetgroei en de EBIT-marge voor de komende jaren verhoogde NIBC. Het aandeel werd dinsdag 1,0 procent meer waard.

Lokaal meldde Kiadis Pharma 5 miljoen euro te hebben opgehaald met een private plaatsing onder institutionele beleggers. Het aandeel Kiadis noteerde 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

Gisteren - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88