Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 07:17

Duits vertrouwenscijfer en Britse inflatiedata op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 20 punten voor de Duitse DAX, een plus van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 39 punten voor de Britse FTSE 100.

In het Verenigd Koninkrijk is de politieke onevenwichtigheid nog niet de wereld uit. Op 19 juni beginnen officieel de onderhandelingen over de Brexit. Door de verkiezingsuitslag van vorige week, waarin premier Theresa May haar absolute meerderheid verloor, houden sommige partijen er rekening mee dat er uitstel komt.

Vandaag komt in Duitsland de toonaangevende ZEW-index naar buiten en in het Verenigd Koninkrijk zowel de producenten- als de consumentenprijzen. Die laatste data kunnen bepalend zijn voor het monetaire beleid van de Bank of England, die donderdag met het rentebesluit naar buiten treedt.

Europese aandelenmarkten leden maandag de grootste verliezen in bijna een maand, aangevoerd door koersdalingen voor technologie-aandelen, terwijl beleggers ook terughoudend waren met het kopen van Britse aandelen, nu de parlementsverkiezingen aldaar een 'hung parliament' hebben opgeleverd.

De verkoopgolf van technologie-aandelen begon vrijdag op Wall Street en zette maandag door op de Aziatische en Europese beurzen. Ook in de Verenigde Staten bleven de verliezen maandag doorgaan, met een verlies voor de Nasdaq Composite index van 0,9 procent rond het slot van de Europese beurzen.

"Veel van de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt in 2017 is gebaseerd op het succes en de aantrekkingskracht van de aandelen Facebook, Alphabet, Amazon. Netflix en Apple, die dit jaar allemaal met 27 tot 34 procent zijn gestegen. Hoe lang dit kan voortduren, valt te bezien", stelde marktcommentator David Buik van Panmure Gordon zondag.

Het pond daalde maandag verder ten opzichte van de Amerikaanse dollar, tot 1,2660 dollar, en de euro, tot 0,8852. Ten opzichte van beide munten verloor de Britse munt zo'n 0,7 procent in waarde. De euro en de dollar hielden elkaar min of meer in evenwicht.

De olieprijs steeg. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 0,8 procent hoger op 46,17 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 48,35 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Italiaanse industriële productie in april met 0,4 procent is gedaald op maandbasis.  De conjunctuur in de OESO-landen bleef stabiel in april.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Apple verloor maandag fors nadat de techreus voor de twee keer binnen een week een adviesverlaging kreeg, deze keer van Mizuho Securities, die zijn koopadvies inruilde voor een neutrale positie.

Ook Europese toeleveranciers van de Amerikaanse fabrikant van iPhones en iPads werden hard geraakt. De Oostenrijkse chipfabrikant AMS leverde 8,3 procent in. STMicroelectronics verloor 5,9 procent en Dialog Semiconductor 6,9 procent. In Londen verloor softwarebedrijf Micro Focus International 3,8 procent. Ook techfondsen zoals ASML leverden in Amsterdam fors in.

Telecombedrijf Vodafone won 1,4 procent na een adviesverhoging van Deutsche Bank.

Royal Dutch Shell steeg 1,6 procent in Londen, terwijl het aandeel op Wall Street 0,6 procent meer waard werd.

Euro STOXX 50          3.545,95 (-1,12%)

STOXX Europe 600          386,62 (-0,97%)

DAX                    12.690,44 (-0,98%)

CAC 40                  5.240,59 (-1,12%)

FTSE 100                7.511,87 (-0,21%)

SMI                     8.807,85 (-0,43%)

AEX                       521,89 (-1,03%)

BEL 20                  3.899,49 (-1,19%)

FTSE MIB               20.910,23 (-1,00%)

IBEX 35                10.842,40 (-1,24%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag lager, door stevige verliezen bij technologie-aandelen voor de tweede dag op rij. Die tijdelijke afkeer bij beleggers van technologie lijkt gunstig uit te pakken voor sectoren die tot voor kort minder geliefd waren en voor kleinere fondsen op de Amerikaanse aandelenbeurzen.

De verkoopgolf die vrijdag werd ingezet was geen verrassing, nadat de aandelen van grote technologiebedrijven de afgelopen twaalf maanden zo sterk waren gestegen, stelde analist Karyn Cavanaugh van Voya Financial.

"Het kan wel een beetje verontrustend zijn, want zoals tech de markt omhoog heeft geleid, zo kan het ook de markt omlaag leiden", aldus Cavanaugh. "De winstcijfers van techbedrijven zijn echter bijzonder sterk en gezien het betere onderliggende plaatje, moet elk zwakte een koopkans zijn voor beleggers."

Volgens analist Bill Stone van PNC Asset Management is er vooral sprake van een rotatie. "Vorige week was er een grote verkoopgolf in tech een een grotere rally in financials en energie", zei hij. Ook kleinere en middelgrote fondsen krijgen meer aandacht van beleggers.

De olieprijs steeg 0,6 procent, in afwachting van voorraad- en productiecijfers later in de week.

Bedrijfsnieuws

Apple verloor 2,5 procent in de Dow Jones-index, na een downgrade door Mizuho Securities.

Internetreuzen zoals Facebook, Google en Microsoft hielden de verliezen beperkt tot minder dan 1 procent.

Oliefondsen Chevron en Exxon Mobil konden daarentegen respectievelijk 1,5 procent en 1,0 procent bijschrijven.

General Electric was een grote winnaar met 3,6 procent na het nieuws dat CEO Jeff Immelt met pensioen gaat na bijna zestien jaar aan het roer. Hij wordt vervangen door John Flannery, die huidige CEO van GE Healthcare.

Kledingfabrikanten deden het goed. Under Armour steeg 5 procent. Hanesbrands won 3,5 procent en sportschoenenmaker Nike werd 1,1 procent meer waard.

S&P 500 index                2.429,35 (-0,10%)

Dow Jones index             21.235,67 (-0,17%)

Nasdaq Composite             6.175,47 (-0,52%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een minnetje van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                   19.895,59 (-0,1%)

Shanghai Composite            3.151,25 (+0,4%)

Hang Seng                    25.841,87 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1191. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1202 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1200 op de borden.

Het Britse pond heeft het nog altijd lastig tegen de achtergrond van de politieke onzekerheden in het Verenigd Koninkrijk. De euro noteerde dinsdag inmiddels op 0,8845 Britse pond tegen 0,8782 pond een dag eerder.

USD/JPY Yen   109,00

EUR/USD Euro  1,1191

EUR/JPY Yen   123,08

MACRO-AGENDA:

09:00 Inflatie - Mei def. (Spa)

10:30 Inflatie - Mei (VK)

10:30 Producentenprijzen - Mei (VK)

11:00 Economisch sentiment index ZEW - Juni (Dld)

14:30 Producentenprijzen - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cisco Systems boekt licht lagere winst

Ook omzet omlaag.

45 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX enige stijger.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk in september.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting licht hoger slot

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk is september.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Sterkste daling op weekbasis Amerikaanse olievoorraden dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.176,61 0,71% 36,36 5.140,25
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.259,68 0,31% 16,45 5.243,23