Franse banken verkleinen belang in Euronext

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 19:20

Belang strategische aandeelhouders fors teruggebracht.

(ABM FN-Dow Jones) De Franse banken BNP Paribas en Société Générale zullen hun strategische belang in Euronext met meer dan de helft verminderen, terwijl ook een drietal kleinere kernaandeelhouders, waaronder verzekeraar ASR Nederland, hun investering in de beursexploitant beëindigen. Dit maakte Euronext dinsdag bekend. 

Euronext sloot voorafgaand aan zijn beursgang in juni 2014 een overeenkomst met zogeheten referentie-aandeelhouders die de strategie van het bedrijf steunen en die samen 33,36 procent van de aandelen vasthielden. Dit akkoord zou op 20 juni 2017 aflopen en is nu in aangepaste vorm met twee jaar verlengd, voor een totaal aandelenbelang van 23,86 procent. 

"De nieuwe overeenkomst met referentie-aandeelhouders behoudt een kerngroep van pan-Europese aandeelhouders voor de lange termijn die de groeistrategie van Euronext steunt",  zei Rijnhard van Tets, voorzitter van de raad van commissarissen van Euronext.

Daarbij krijgt de Franse grootbank BNP Paribas de ruimte om zijn belang van 5,50 procent te verminderen tot 2,22 procent, terwijl de andere Franse bankreus Société Générale zijn belang kan afbouwen van 3,00 procent naar 1,50 procent. Hierdoor stijgt de 'free float' van Euronext-aandelen met 6,3 procent. 

Drie deelnemers keren niet terug in de nieuwe samenwerking: ASR Levensverzekeringen, met een belang van 0,83 procent, het Portugese Novo Banco, met 1,25 procent en het pensioenfonds van BancoBPI met 1,14 procent.

De grootste belangname blijft die van Euroclear, met een belang van 8,00 procent, gevolgd door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij met 4,5 procent. De Caisse des Depots et Consignations en Bpifrance Participations behouden beide een belang van 3,0 procent. ABN AMRO houdt een belang van 1,64 procent.

De groep aandeelhouders blijft vertegenwoordigd in de raad van commissarissen van Euronext en behoudt het recht om één van elke drie commissarissen te benoemen. Ook wordt de groep betrokken in de benoeming van bestuursposten en periodiek gebriefd over strategische en bestuurskwesties.

Het aandeel Euronext sloot dinsdag 2,0 procent hoger op 46,69 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italie trekt miljarden uit voor tweetal noodlijdende banken

Betreft Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca.

17 minuten geleden - Lees verder

Einde verhaal voor tweetal Italiaanse banken

ECB steekt geen reddende hand toe.

6 uren geleden - Lees verder

Macro-agenda richtlijn komende week

Jaarvergadering Value8 trekt de aandacht.

6 uren geleden - Lees verder

Nederlandse levensverzekeringen zeer verlieslatend

Uitkeringen bijna anderhalf keer de premie-inkomsten.

8 uren geleden - Lees verder

Terugdraaien QE zadelt landen op met hogere financieringskosten - BIS

Ongerechtvaardigde kritiek op centrale banken ligt op de loer.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
EURONEXT toevoegen aan uw watchlist 42,46 8,32% 3,26 39,20