Herstel op Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 18:28

Verkoopgolf mondiale techsector gestopt.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa herstelden dinsdag na een dip een dag eerder. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger tot 388,75 punten. De Duitse DAX won 0,6 procent op een stand van 12.764,98 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,4 procent in de plus op 5.261,74 punten. Een sterker Brits pond zette de Londense FTSE 100 onder druk en de index verloor 0,2 procent op een slotstand van 7.500,44 punten.

Terwijl de markt wachtte op een feitelijk ingeprijsde renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve, wist de Europese techsector dinsdag te herstellen na de verkoopgolf van maandag. Volgens marktanalist Chris Beauchamp van IG waren er dinsdag genoeg beleggers die profiteerden van die dip in tech-aandelen.

Verder hadden beleggers opnieuw veel aandacht voor de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en het effect van de verkiezingen van vorige week op de Brexit onderhandelingen die spoedig starten. 

"Het Verenigd Koninkrijk zit in een politieke spagaat en beleggers willen niets liever dan dat de onzekerheid verdwijnt", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Analisten van Danske Bank wezen erop dat een eventuele coalitie tussen Theresa May's Conservatieven en de Noord-Ierse DUP mogelijk helemaal niet zo stabiel is, zeker met die Brexit onderhandelingen in het verschiet.

De stijging van het Britse pond was dinsdag vooral toe te schrijven aan de inflatiecijfers vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Britse consumentenprijzen stegen in mei op jaarbasis met 2,9 procent, tegen een toename van 2,7 procent in april. 

"Er zijn maar weinig beleggers die verwachten dat de cijfers de Bank of England tot actie zullen bewegen, gezien de huidige politieke en economische onzekerheid", volgens marktstrateeg Charlie Diebel van Aviva Investors.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment in juni onverwacht is gedaald. De verwachtingsindex daalde van 20,6 in mei naar 18,6 in juni. Economen rekenden op een indexniveau van 21,5.

De Spaanse centrale bank werd iets voorzichtiger vandaag over de ontwikkeling van de inflatie, wat niet verrassend was, gezien de minder sterke stijging van de consumentenprijzen in mei en de Europees brede trend. De groeiramingen voor de vierde economie van de eurozone werden wel opwaarts bijgesteld.

De olieprijs zakte weg na het maandrapport van de OPEC. Het oliekartel maakte bekend in mei meer te hebben geproduceerd. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 45,73 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 47,98 dollar.

De euro/dollar bewoog dinsdag in een kleine bandbreedte en noteerde rond het slot in Europa op 1,1212. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1194 en maandag bij het slot op Wall Street stond er een koers van 1,1204 op de borden.

Voor elke euro kregen beleggers dinsdag minder Britse ponden. De koers daalde 0,7 procent op 0,8788.

Bedrijfsnieuws

Nadat de mondiale techsector maandag nog fors onder druk stond, was dinsdag sprake van herstel. SAP won 1,5 procent in Frankfurt en Dialog Semiconductor steeg zelfs 4,8 procent aan de Duitse beurs. ST Microelectronics won 0,8 procent in Parijs en in Amsterdam won ASM International 1,2 procent.

Het beeld onder financials was verdeeld. Deutsche Bank steeg 0,6 procent, net als Commerzbank, maar BNP Paribas leverde 0,1 procent in, net als Banco Santander. ING Groep daalde 0,2 procent.

Luchtvaartaandelen waren in trek. Deutsche Lufthansa steeg 3,0 procent, nadat het Zwitserse Credit Suisse het advies verhoogde van Underperform naar Neutraal. Air France-KLM liftte mee en won 0,8 procent. Ryanair sloot 0,9 procent in de plus en easyJet zag de beurswaarde met 2,1 procent toenemen.

Brancheorganisatie IATA schreef dinsdag dat de aandelenkoersen van mondiale luchtvaartmaatschappijen in mei gemiddeld met bijna 8 procent zijn gestegen en daardoor nu meer dan 20 procent hoger staan dan een jaar geleden. Daarmee doet de sector het voor het eerst in anderhalf jaar tijd beter dan het gemiddelde van de wereldwijde aandelenmarkten. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de indexen op Wall Street xx, met een nieuw tussentijds record voor de Dow Jones index, die 0,3 procent steeg. De S&P 500 index won ook 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68