Olieprijs krabbelt op

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 20:54

Volgende richtpunt Amerikaanse voorradenrapporten.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs zakte dinsdag aanvankelijk weg na het maandrapport van de OPEC maar wist toch te herstellen richting de settlement. Een juli-future West Texas Intermediate eindigde uiteindelijk 0,38 dollar, of 0,8 procent, hoger op 46,46 dollar.

De output van de OPEC steeg in mei met 1 procent tot ruim 32,14 miljoen vaten per dag, met name doordat de output in landen als Libië, Nigeria en Irak werd opgevoerd, meldde het oliekartel in zijn maandrapport. En dat terwijl de OPEC in mei juist een akkoord bereikte om bestaande productieafspraken met een aantal landen buiten het kartel te verlengen.

Sectoreconoom Energie Hans van Cleef van ABN AMRO wees erop dat Libië en Nigeria de overeenkomst niet hebben ondertekend. "De vraag is of andere OPEC landen nu meer moeten doen als deze stijging van Libië en Nigeria structureel blijkt te zijn", aldus de econoom. "Zeer waarschijnlijk niet, omdat de 1,2 miljoen productieverlaging bij de andere OPEC landen nog steeds stand houdt", voegde hij toe.

Het wordt volgens de econoom een ander verhaal als door de stijging van de productie in Libië en Nigeria de gezochte balans in de markt veel langer zal uitblijven. "Dat is niet iets wat OPEC verwacht", aldus Van Cleef. "En ik overigens ook niet."

Opvallend aan de productie in mei was vooral de stijging in Irak, met ruim 44.000 vaten tot meer dan 4,4 miljoen vaten per dag. Irak stemde in mei wel in met de verlenging van de productie-inperking.

Een volgend richtpunt voor de oliemarkt is het maandrapport van het Internationaal Energieagentschap dat woensdag verschijnt en de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. Dinsdagavond laat kunnen beleggers al aan de slag met het voorradenrapport van industriegroep American Petroleum Institute. Dit rapport wordt veelal gezien als voorbode op de officiële voorradendata van de Energie Information Administration die woensdagmiddag verschijnen. Er wordt door de markt een daling van de Amerikaanse voorraden verwacht van tussen de 2 miljoen en 3 miljoen vaten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.