OPEC produceert meer in mei

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 13:35

Stijging resultaat van hogere productie in Libie, Nigeria en Irak.

(ABM FN-Dow Jones) De olieproductie van de aangesloten OPEC-landen is in mei gestegen. Dit meldde het oliekartel dinsdag.

De stijging werd gerealiseerd in de maand waarin het oliekartel juist besloot het akkoord omtrent de vermindering van de productie te verlengen en onderstreept daarmee de fragiele staat van de overeenkomst.

De output van de OPEC steeg in mei met 1 procent tot ruim 32,14 miljoen vaten per dag, met name door productiestijgingen in Libië, Nigeria en Irak, zo bleek uit het maandelijkse marktrapport van het kartel.

Sectoreconoom Energie Hans van Cleef van ABN AMRO wees er tegen ABM Financial News op dat Libië en Nigeria de overeenkomst voor het terugbrengen van de productie niet hebben ondertekend.

"De vraag is of andere OPEC landen nu meer moeten doen als deze stijging van Libië en Nigeria structureel blijkt te zijn", aldus de econoom. "Zeer waarschijnlijk niet, omdat de 1,2 miljoen productieverlaging bij de andere OPEC landen nog steeds stand houdt", voegde hij toe.

Het wordt volgens de econoom een ander verhaal als door de stijging van de productie in Libië en Nigeria de gezochte balans in de markt veel langer zal uitblijven. "Dat is niet iets wat OPEC verwacht", aldus Van Cleef. "En ik overigens ook niet."

Waar de stijging van de productie in Libië en Nigeria niet als een verassing komt, stemde Irak in december, en opnieuw in mei, in met één van de sterkste productieverlagingen van het kartel in tijden. Echter, in plaats van zich te houden aan het akkoord, steeg de productie in Irak met ruim 44.000 vaten tot meer dan 4,4 miljoen vaten per dag.

OPEC en tien landen buiten het kartel hebben afgesproken de productie te reduceren met circa 1,8 miljoen vaten per dag ten opzichte van de productieniveaus in oktober 2016. Het doel is de historisch hoge wereldwijde olievoorraden terug te brengen en zo de olieprijs een zet in de rug te geven.

Een vat West Texas Intermediate steeg dinsdagmiddag 0,2 procent in prijs naar 46,15 dollar. Een vat Brent werd 0,2 procent duurder op 48,37 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

49 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

49 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

1 uur geleden - Lees verder

Valuta: Trump houdt gemoederen valutamarkt bezig

ECB-notulen non-event.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 23,27 -0,47% -0,11 23,38
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 24,01 -0,46% -0,11 24,12
TOTAL toevoegen aan uw watchlist 42,49 -0,63% -0,27 42,76