TKH en Sif uitblinkers op groen Damrak

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 17:51

Enorme stijging lokaal genoteerde Phelix.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten, in afwachting van een renteverhoging door de Federal Reserve op woensdag, met TKH Group en Sif Holding als uitblinkers, terwijl techfondsen herstelden van de verliezen van maandag.

 De AEX index steeg 0,2 procent tot 523,39 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent boekte en de AScX een plus van 1,0 procent kon optekenen.

"Het wachten is op het rentebesluit van de Fed morgen", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Er is weinig twijfel over de verwachte renteverhoging, maar "het zou vreselijk zijn als die er niet kwam", schetste Vermeulen het staartje aan onzekerheid. 

Alom wordt verwacht dat de Fed zijn rentetarief met 25 basispunten zal verhogen. De vraag is volgens analisten nu vooral hoe snel een volgende verhoging kan worden verwacht. Er zou volgens de door de Fed zelf gepubliceerde 'dot plot' nog zeker één renteverhoging in het vat zitten dit jaar.

Bij Rabobank is er echter weinig geloof dat de Fed na woensdag dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen en de rente verhoogt. Marktanalist Philip Marey wees hiervoor op de combinatie van een werkloosheid van 4,3 procent met een stijging van het gemiddelde uurloon van "slechts" 2,5 procent op jaarbasis. Daarmee is de loongroei ruim minder dan de 3 tot 4 procent die de Fed prefereert.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 45,73 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 47,98 dollar. Oliekartel OPEC meldde een toename van de productie in mei, de maand waarin werd afgesproken de productie langer te blijven te beperken om de olieprijs weer op een wat hoger peil te brengen.  "Er hoeft maar één land niet mee te doen en de afspraak werkt niet meer. En als ze elkaar niet kunnen vertrouwen, hoe kunnen wij dat dan wel?", aldus Vermeulen. 

De euro/dollar noteerde op 1,1212. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1192 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1202 op de borden. 

Op economisch vlak waren er wat gemengde cijfers, maar "niets ernstigs" volgens Vermeulen. De Britten zagen hun inflatie in mei oplopen tot 2,9 procent en de Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment verslechterde onverwacht in juni. De Spaanse centrale bank ziet de economische groei in Spanje dit jaar boven 3 procent uitkomen, in een verhoogde raming. Verder bleef het vertrouwen van Amerikaanse mkb-ondernemers onverminderd hoog in mei, terwijl ook de Amerikaanse producentenprijzen stabiel bleven. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, Boskalis, met een winst van 1,5 procent, en Vopak, met een stijging van 1,4 procent, behoorden tot de sterkste stijgers in de AEX.

Vopak bevestigde dinsdag tegen ABM Financial News dat er 469.000 liter diesel is weggelekt uit een opslagtank in Antwerpen, waarschijnlijk door een defecte pomp. Het aandeel steeg desalniettemin.

De fabrikant van chipmachines ASML herstelde zich van het verlies van maandag, toen technologie-aandelen wereldwijd onderuit gingen, na een verkoopgolf op Wall Street vrijdagavond. ASML werd dinsdag 1,5 procent meer waard. Bij de Midkap-fondsen herstelde ook halfgeleiderfondsen ASM International en BE Semiconductor zich gedeeltelijk van de verliezen van maandag. De koersen van ASMI en Besi stegen respectievelijk 1,2 en 0,4 procent.

TKH Group blonk uit met een winst van 3 procent, bij een bovengemiddelde dagomzet van bijna 300.000 stukken. Dit hing volgens portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen samen met een zeer positief rapport van Kempen & Co, waarin het koersdoel voor de Haaksbergse onderneming werd verhoogd tot 58,00 euro. Maandag noemden ook de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers de maker van bandenbouwmachines al een groeibriljant.

ASR Nederland verloor 1,2 procent, nadat het fonds 3 miljoen eigen aandelen inkocht bij een plaatsing van 25 miljoen stukken door de Nederlandse Staat. Goldman Sachs bleek een belang van meer dan 3 procent te hebben opgebouwd in de veelgeprezen Nederlandse verzekeraar. KBC verhoogde het koersdoel voor ASR, omdat er minder aandelen van de overheid boven de markt hangen.

Ook Flow Traders verloor 1,1 procent, na een koersdoelverlaging door ABN AMRO. De bank zag de omloopsnelheid van ETF's verder dalen in mei, blijkbaar omdat er vooral meer passief pensioengeld naar indextrackers stroomt. De analisten zien de ongekend lage marktvolatiliteit niet meer zo snel herstellen en verlaagden hun winstraming voor dit jaar met maar liefst 23 procent. 

Philips Lighting verloor 1,8 procent, na een adviesverlaging door Kempen & Co, dat zijn koopadvies introk na de sterke koersprestaties van de afgelopen tijd. 

Bij de kleinere fondsen was Sif Holding een opvallende stijger met een koerswinst van 8,2 procent. De maker van funderingen voor offshore windmolens haalde samen met partner Smulders een opdracht binnen voor windpark Trianel bij Borkum. De winstgevendheid van het bedrijf is erg afhankelijk van zijn bezettingsgraad en het fonds heeft een groot gat in zijn orderboek in 2018, zei Jellema van ProBeleggen. De nieuwe Duitse order vult dat gat voor zo'n 15 tot 20 procent op en dat is erg goed nieuws, voegde Jellema toe.

Probiodrug kon 2,9 procent bijschrijven. Het fonds maakte maandagochtend bemoedigende resultaten bekend over de veiligheid van zijn potentiële middel tegen Alzheimer. 

Lucas Bols won 2,7 procent. NIBC verhoogde dinsdag het koersdoel van de likeurenproducent van 19,40 naar 22,30 euro na de solide jaarcijfers en wegens hogere winst- en dividendramingen.  

Het lokaal genoteerde Kiadis Pharma zakte 13 procent, nadat het biotechbedrijf een korting van 11 procent op de aandelenkoers gaf om 5 miljoen euro op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Die werden voor 6,70 euro in de markt gezet. Het aandeel sloot op 6,50 euro.

Het vooralsnog lege beursfonds Phelix won 38 procent bij lage omzetten. Er was geen nieuws over het aandeel, dat per 1 juni weer een gewone beursnotering kreeg, nadat het enige tijd op het 'strafbankje' van de beurs had gezeten vanwege een te krappe kaspositie. De beurshuls onder leiding van beurshandelaar Selwyn Duijvenstijn was eerder bekend onder de namen Inverko, Vivenda en Newconomy.  

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.435,89 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Dalers hebben overhand.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Wall Street

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vlak slot

Nauwelijks richtinggevend nieuws.

2 uren geleden - Lees verder

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

2 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76