Wall Street opent vermoedelijk in het groen

Redactie ABM Financial News - 13 juni 2017, 14:55

Start tweedaagse beleidsvergadering Federal Open Market Committee.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening, na enkele dagen onder druk te hebben gestaan door een verkoopgolf onder technologie aandelen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel enkele tienden van een procent in het groen.

"De futures wijzen op een hogere opening, waarbij beleggers zich optrekken aan het positieve momentum in Europa", aldus marktanalist Naeem Aslam van Thinkmarkets. "De dollarindex is sterk vandaag en de interesse onder beleggers komt door het naderende rentebesluit van de Federal Reserve", voegde hij toe.

De zogenoemde federal funds rate staat sinds maart vast in een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Dat de rente woensdag wordt verhoogd, wordt al een tijdje ingecalculeerd door de markt.

Bij Rabobank is er weinig geloof dat de Fed na woensdag dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen en de rente verhoogt. Marktanalist Philip Marey wees hiervoor op de combinatie van een werkloosheid van 4,3 procent met een stijging van het gemiddelde uurloon van "slechts" 2,5 procent op jaarbasis. Daarmee is de loongroei ruim minder dan de 3 tot 4 procent die de Fed prefereert.

"Vorige maand zagen we de sterkste eendaagse daling op de Amerikaanse aandelenmarkten sinds september, vanwege zorgen over een mogelijke impeachment van president Donald Trump", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die wees op de bezorgdheid over het wereldwijde gebrek aan volatiliteit.

"Ik deel deze bezorgdheid, met  name omdat de volatiliteitsindicatoren op meerjarige laagtepunten liggen en ik als analist geloof in een plotselinge ommekeer", voegde Hewson van CMC Markets toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in mei een pas op de plaats maakte. De vertrouwensindex noteerde zowel in april als in mei op 104,5.  Net als het vertrouwen in het mkb, maakte ook de producentenprijzen afgelopen maand een pas op de plaats.

In Europa was vandaag ook sprake van een positief sentiment, met een winst van ruim een half procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, waarbij het herstel van de techsector de index in positief territorium trok.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 verloor 0,1 procent tot 19.898,75 punten en de Chinese Shanghai Composite steeg 0,6 procent op 25.852,10 punten.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 45,85 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,4 procent goedkoper werd op 48,12 dollar.

Aanvankelijk stegen de olieprijzen nog, totdat oliekartel OPEC bekend maakte dat de kartelleden in mei meer hebben geproduceerd. Dit was vooral te danken aan Libië, Nigeria en Irak.

Sectoreconoom Energie Hans van Cleef van ABN AMRO wees er tegen ABM Financial News op dat Libië en Nigeria de overeenkomst voor het terugbrengen van de productie niet hebben ondertekend.

"De vraag is of andere OPEC landen nu meer moeten doen als deze stijging van Libië en Nigeria structureel blijkt te zijn", aldus de econoom. "Zeer waarschijnlijk niet, omdat de 1,2 miljoen productieverlaging bij de andere OPEC landen nog steeds stand houdt", voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,1208. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1194 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1204 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Internetreuzen zoals Facebook, Alphabet en Microsoft herstelden dinsdag voorbeurs van de verliezen van de voorgaande dagen. Facebook won bijna een procent, Google steeg 0,8 procent en Microsoft noteerde een half procent in het groen.

Apple lijkt meer dan een procent hoger te gaan openen. Tegenover Bloomberg bevestigde CEO Tim Cook voor het eerst dat Apple daadwerkelijk werkt aan technologie voor zelfrijdende auto's.

Gameproducent Electronic Arts noteerde haast twee hoger, in aanloop naar de start van de E3 videogame trade show dinsdag in Los Angeles.

Voor Sears was er nog geen openingsindicatie, nadat het concern een herstructureringsplan aankondigde waarmee de Amerikaanse warenhuisketen op jaarbasis 1,25 miljard dollar wil besparen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent lager op 2.429,39 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 21.235,67 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 6.175,46 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

37 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

37 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

47 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

58 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Trump houdt gemoederen valutamarkt bezig

ECB-notulen non-event.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.