Amerikaanse consumentenprijzen dalen

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 14:37

Negatieve inflatie in mei door dalende energieprijzen.

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn vorige maand gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De inflatie kwam in mei op maandbasis uit op 0,1 procent negatief, tegen 0,2 procent in april. Vooraf rekenden geraadpleegde economen op een stabiel inflatieniveau. De negatieve inflatie was onder meer verklaarbaar door de dalende energieprijzen, die namen in mei met 2,7 procent af. 

De kerninflatie, dus zonder de volatiele effecten van voedsel en energie, kwam in mei uit op 0,1 procent, waar 0,2 procent was voorzien. In april lag de kerninflatie ook op 0,1 procent. 

Kijkend naar de inflatie ontwikkeling op jaarbasis was vorige maand sprake van een stijging van de consumentenprijzen met 1,9 procent, ten opzichte van 2,2 procent in april. De kerninflatie bedroeg in mei 1,7 procent, na een niveau van 1,9 procent in de maand ervoor.

Inflatiecijfers belangrijk voor rentebeleid Federal Reserve 

De ontwikkeling van de inflatie is een belangrijke graadmeter voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Naast de reguliere inflatiecijfers, kijkt de Amerikaanse centrale bank ook naar de PCE kernprijzenindex als graadmeter voor de ontwikkeling van het prijspeil in Amerika. Uit de meest recente data bleek dat die index in april op jaarbasis uitkwam op 1,5 procent, tegen 1,6 procent in maart.

In de regel streeft de Fed naar een prijsstabiliteit van zeker 2 procent. De centrale bank maakt woensdagavond zijn rentebesluit bekend, waarbij de rente vrijwel zeker met 25 basispunten wordt verhoogd. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

13 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

19 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

59 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.