Beursblik: Bank of England zal monetair beleid waarschijnlijk handhaven

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 13:58

Toegenomen politieke onzekerheid zal beleid komende tijd waarschijnlijk bepalen.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal donderdag de rente handhaven op het historisch lage niveau van 0,25 procent en het opkoopprogramma van obligaties op 435 miljard Britse pond. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Het rentebesluit van de Britse centrale bank wordt bekendgemaakt tegen een nieuwe politieke achtergrond in het Verenigd Koninkrijk. Vorige week slaagde de Conservatieve partij van premier Theresa May er niet in om een meerderheid te behouden in het Britse Lagerhuis, waardoor de onzekerheid rondom de onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie zijn toegenomen.

"Het Monetary Policy Committee zal waarschijnlijk geen specifieke opmerkingen maken over de verkiezingsuitslag of de gevolgen ervan. Maar de ontstane onzekerheid over de outlook voor het monetaire beleid, of de impact op de economie, vergroten de kans dat het beleid op zijn huidige pad blijft", schreven economen van Investec Economics in een voorbeschouwing. 

De marktvorsers verwachten dat het MPC met 7 tegen 1 voor het handhaven van het huidige beleid zal stemmen, met Kristin Forbes opnieuw als enige dissident die vermoedelijk voor een renteverhoging met 25 basispunten kiest.

"Let wel, de dynamiek binnen het beleidscomité staat op het punt te veranderen, want het is de laatste vergadering voor de vertrekkende Forbes, waarbij het MPC zijn meest uitgesproken havik verliest", aldus Investec Economics. Naast de plek die Forbes achterlaat, moet ook de zetel van de al eerder vertrokken Charlotte Hogg nog opgevuld worden. De marktvorsers verwachten dat de Bank of England dit voor de vergadering in augustus zal doen.

Econoom Daniel Vernazza van UniCredit verwacht donderdag ook geen wijzigingen in het monetaire beleid van de Bank of England, maar mogelijk toont het beleidscomité zich wel wat gematigder dan bij het vorige rentebesluit. In mei zei de Britse centrale bank nog dat er relatief weinig voor nodig was om sommige bestuursleden ervan te overtuigen dat een meer directe afbouw in monetaire verruiming mogelijk gerechtvaardigd zou zijn.

Volgens Vernazza is de situatie nu anders, gezien de toegenomen politieke onzekerheid en de impact daarvan op het ondernemers- en consumentenvertrouwen, maar ook door de ontwikkeling van de loongroei, die achterblijft bij de verwachting, en tekenen dat de Britse economie vertraagt. 

Woensdag werd bekend dat de lonen in de drie maanden tot en met april met 2,1 procent zijn gegroeid op jaarbasis, na een loongroei van 2,3 procent in de driemaandsperiode tot en maart. 

"Hierdoor zal het MPC mogelijk meer bereid zijn om een periode van hogere inflatie te accepteren", aldus de econoom, die denkt dat de Britse centrale bank sowieso niet zal tornen aan het beleid terwijl de onderhandelingen over Brexit lopen. 

In mei lag de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op 2,9 procent en daarmee boven de prijsstabiliteit die de Britse centrale bank nastreeft. Dat is geen verrassing, want de Bank of England sprak bij zijn kwartaalrapport over de inflatieontwikkeling in mei nog uit dat het inflatieniveau tot zeker het tweede kwartaal van 2020 uitkomt boven de doelstelling van 2 procent. Met name het zwakke Britse pond zorgt voor ervoor dat de inflatie harder oploopt.

Ondertussen verzwakt de economie en volgens marktanalist Ron van der Does van IG zorgt dit voor een dilemma bij de Bank of England. "Bij de huidige inflatie past geen rente van 0,25 procent, maar de ramingen over de economische groei in het eerste kwartaal kwamen uit op 0,2 procent. Bovendien stijgen de lonen niet met de inflatie mee en lijkt het erop dat de Britten de hand momenteel op de knip houden". 

De economen van Investec Economics zien de loongroei het komende jaar ook niet sterk toenemen, gezien de kans op een periode van matige economische groei in het Verenigd Koninkrijk. "Op enig moment moet de zwakke loongroei een aanzienlijke impact gaan hebben op de denkwijze van het MPC", aldus de economen, die er nog steeds van uit gaan dat de rente niet voor 2019 wordt verhoogd. 

De Bank of England maakt zijn rentebesluit donderdagmiddag om 13.00 uur bekend. Tegelijkertijd worden de bijbehorende notulen van de vergadering vrijgegeven. 

Het Britse pond noteerde woensdagmiddag licht lager ten opzichte van de euro en dollar, op respectievelijk 0,8798 en 1,2731.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.