Beursupdate: Damrak vervolgt weg omhoog

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 11:45

Stemming positief in aanloop naar renteverhoging Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond, nadat de zorgen afnamen die rond het weekend speelden over de hoge waarderingen in de techsector. 

De AEX index steeg 0,9 procent naar 527,92 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

"De stemming is goed", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx. Een kortstondige harde daling onder aanvoering van techfondsen op Wall Street werd volgens Sleutel gemakkelijk opgevangen door de markten, met een S&P500-index die alweer alltime highs aantikt. 

"De enige weg lijkt omhoog", aldus Sleutel. Hoewel de waarderingen voor aandelen met name in de Verenigde Staten "aan de extreme kant" lijken, kunnen beleggers hier maar beter in meegaan, volgens de beleggingsspecialist.

Er is veel geld op zoek naar rendement en er is geen alternatief voor aandelen, volgens Sleutel. "Zelfs als je denkt dat het een bubbel is, dan kun je wel aan de zijlijn gaan staan, maar dan verdien je ook geen geld. Dan kun je beter zo lang mogelijk meegaan."

De markt wacht intussen op de Fed, die volgens de algemene inschatting nabeurs een renteverhoging gaat aankondigen. Voorafgaand daaraan zijn de Amerikaanse inflatiecijfers nog interessant, omdat die mede bepalen hoe snel de volgende renteverhoging kan worden verwacht. Het cijfer was vorige keer wat tam en als dat weer zo is, dan zou de volgende renteverhoging misschien wat later komen, om het deflatiespook te vermijden, denkt Sleutel. 

Dat hoeft niet per se positief te zijn voor de markten. "We zien de laatste tijd dat de markt wel een beetje klaar is met de onnatuurlijk lage rente". Dat de rente weer wat omhoog kan, wordt juist als een goed teken gezien.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Chinese industriële productie in mei even hard steeg als in april, met 6,5 procent, waar een daling tot 6,4 procent werd verwacht. De detailhandelsverkopen groeiden opnieuw met 10,7 procent, net als in de twee voorgaande maanden. 

De inflatie van de Duitse consumentenprijzen zakte in mei terug naar 1,5 procent, na een opleving tot 2,0 procent in april. De exportgroei van Nederlandse goederen halveerde in april tot 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, van 6,4 procent in maart. 

 

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 46,02 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 48,37 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het nog wel even duren voor de oliemarkt in balans is. Vanmiddag staan de wekelijkse olievoorraden in Amerika op de rol.

De euro/dollar noteerde aan het einde van de ochtend op 1,1209. Bij aanvang van de handelsdag stond het muntpaar op 1,1212 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1208 op de borden.  

Het is relatief rustig op de valutamarkten in afwachting van het rentebesluit van de Fed, waarbij een renteverhoging als door de markt is ingeprijsd. De verdere richting van de dollar zal worden bepaald door de komende monetaire besluiten van de Fed, met name in september, zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. 

 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 3,1 procent. Volgens een website die marktgeruchten publiceert zouden diverse partijen interesse hebben getoond in een overname van de digitale beveiliger. Bevestiging van de overname-interesse door het bedrijf kreeg ABM Financial News vooralsnog niet. 

Philips steeg 2,0 procent en NN Group was in trek met 1,8 procent winst. Credit Suisse is het aandeel van de verzekeraar opnieuw gaan volgen met een Outperform advies en een verhoogd koersdoel van 38,50 euro. 

RELX won 1,5 procent. ABN AMRO verhoogde het advies van Houden naar Kopen en het koersdoel van 16,00 naar 21,00 euro. Volgens de analisten is de versnelling van de omzetgroei in 2016 ook de komende jaren houdbaar.

Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten er op dat Exane BNP Paribas het advies voor ArcelorMittal verhoogde van Neutraal naar Outperform. Het aandeel won woensdag 1,3 procent.

Ook chipmachinefabrikant ASML stond hoog in de lijst, met een winst van 1,5 procent, verder herstellend van de wereldwijde verliezen voor techfondsen op maandag. Analisten van Citi Research zetten het aandeel terug op de kooplijst met een verhoogd koersdoel van 135,00 euro, omdat ASML volgens de analisten een van de best techbedrijven ter wereld is, met het vermogen om de prijs in de markt te bepalen dankzij zijn dominante positie in een oligopolie.

In de Midkap ging Air France-KLM aan de leiding, met een plus van 2,9 procent. Het aandeel heeft baat bij een lagere olieprijs. 

ASR Nederland koerste 0,1 procent hoger. Twee grote aandeelhouders, Goldman Sachs en BlackRock, meldden beide een lager kapitaalbelang, van respectievelijk 2,89 en 6,24 procent. ASR kocht recent een forse pluk aandelen in van de Nederlandse Staat. 

Flow Traders won 0,3 procent. Oyster Asset Management meldde een eerste kapitaalbelang van 3,09 procent, per 8 juni.

Telegraaf Media Groep zakte 1,6 procent tot 6,35, nadat John de Mols Talpa dinsdag officieel zijn bod van 6,50 euro per aandeel uitbracht. Het bod wordt gestand gedaan als meer dan 50 procent van de aandelen is aangemeld onder het bod. Omdat rivaliserende bieders Mediahuis en Van Puijenbroek al bijna 60 procent van de aandelen in handen hebben, zal Talpa, dat bijna 30 procent van de aandelen heeft, waarschijnlijk niet verder komen dan 40 procent.

Op de lokale markt leverde Euronext 2,1 procent in. Een groep grote aandeelhouders, die vanaf de beursgang in 2014 tot nu samen 33 procent van de aandelen vasthielden, zal dit belang de komende twee jaar verlagen tot 23 procent. Onder andere de Franse banken BPN Paribas en Société Générale zullen hun belangen afbouwen, waardoor er meer aandelen vrij verhandelbaar worden. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71