Damrak wacht op rentebesluit Fed

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 08:16

Future wijst op licht hogere opening.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse beurs gaat woensdag naar verwachting in de plus van start, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

Ruim een half uur voor opening noteerde de future op de AEX 0,1 procent in het groen.

Beleggers kregen voorbeurs al cijfers uit Azië en Duitsland, maar de meeste aandacht is toch gereserveerd voor het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve vanavond nabeurs. Een verhoging van de federal funds rate met 25 basispunten is ingecalculeerd en de markt is dan ook vooral benieuwd naar wat de Amerikaanse centrale bank in de komende maanden gaat doen.

"De discussie gaat vooral over wat er na deze week gebeurt. De inflatie is recentelijk iets verzwakt en sommige marktvorsers vinden dat de Fed na deze week een pauze moet inlassen of zelfs in deze fase moet stoppen met het 'normaliseren' van het monetaire beleid", zei de marktvorser in een voorbeschouwing op de vergadering van het Federal Open Market Committee.

Bij Rabobank is er weinig geloof dat de Fed na woensdag dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen en de rente verhoogt. Marktanalist Philip Marey wees hiervoor op de combinatie van een werkloosheid van 4,3 procent met een stijging van het gemiddelde uurloon van "slechts" 2,5 procent op jaarbasis. Daarmee is de loongroei ruim minder dan de 3 tot 4 procent die de Fed prefereert.

In China bleken vanochtend zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen in mei in hetzelfde tempo gestegen als een maand eerder. De Japanse industriële productie liep in april op, maar bood geen verrassingen ten opzichte van de voorlopige cijfers. De Duitse inflatie was met 1,5 procent in mei conform verwachting.

Naast het rentebesluit van de Fed kijkt de markt nog uit naar de Britse werkloosheid en de industriële productie in de eurozone. Uit Amerika komen cijfers over de inflatie, de huizenmarkt, de detailhandelsverkopen en het wekelijkse rapport met de olievoorraden.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1212. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1208 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een koers van 1,1212 op de borden.

Olie werd woensdagochtend circa een procent goedkoper, nadat dinsdagavond, na een volatiele sessie, een vat West Texas Intermediate met levering in juli 0,8 procent hoger sloot op 46,46 dollar.

Bedrijfsnieuws

Weinig verrassend bracht Talpa, van mediamagnaat John de Mol, dinsdagavond een openbaar bod uit op Telegraaf Media Groep van 6,50 euro per aandeel. Vlot nadat Talpa het bod uitbracht, reageerden Mediahuis en VP Exploitatie dat hun bod van 6,00 euro per aandeel het enige bod is dat kan slagen en aandeelhouders "zekerheid" biedt.

De Franse banken BNP Paribas en Société Générale zullen hun strategische belang in Euronext met meer dan de helft verminderen, terwijl ook een drietal kleinere kernaandeelhouders, waaronder verzekeraar ASR Nederland, hun investering in de beursexploitant beëindigen. Dit maakte Euronext dinsdag nabeurs bekend.

Verder komen de financials Aegon en NN Group mogelijk in beweging. S&P Equity Capital verhoogde het advies voor Aegon van Houden naar Kopen en handhaafde het koersdoel op 5,00 euro. Credit Suisse hervatte het volgen van NN Group met een Outperform advies en een koersdoel van 38,50 euro. Ook wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op het koopadvies van Citi Research op ASML.

Slotstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag in het groen, waarbij de Dow Jones index een nieuw record in de boeken zette. De Dow Jones sloot 0,4 procent hoger op 21.328,47 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won een half procent en sloot op 2.440,35 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,7 procent in de plus naar 6.220,37 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

25 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen op zijn laatste benen.

28 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76