Enorme koerssprong Phelix

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 11:19

Lokaal fonds wint 38 procent.

(ABM FN-Dow Jones) Phelix, voorheen onder meer bekend als Newconomy, Vivenda Media Groep en tot voor kort Inverko, heeft dinsdag een goede dag beleefd en zet deze trend woensdag door.

Het aandeel steeg maar liefst 38 procent naar 1,20 euro, waarbij bijna 10.000 aandelen van eigenaar verwisselden. Normaliter ligt de dagomzet in het fonds op circa 2.000 stukken.

Vrijdag 16 juni vindt in het World Trade Center in Amsterdam de jaarvergadering plaats. Naast de geijkte punten op een jaarvergadering, zoals het vaststellen van de jaarrekening en decharge van de raad van bestuur en de raad van commissarissen, staat ook de terugkoop van eigen aandelen op de rol.

Gedurende een periode van 18 maanden wil Phelix toestemming krijgen om eigen aandelen in te kopen, vanaf 16 juni. Daarbij geldt dat niet meer dan 50 procent van het geplaatste aandelenkapitaal mag worden verworven.

"De gewone aandelen kunnen worden verworven ter beurze of anderszins, voor een prijs die enerzijds ligt tussen de nominale waarde en anderzijds de koers van het aandeel, conform de notering op Euronext Amsterdam, op voorwaarde dat de koers niet hoger zal zijn dan de openingskoers op de dag van verwerving plus 10 procent", staat in de agenda voor de jaarvergadering te lezen.

Door middel van de terugkoop van eigen aandelen wil Phelix waarde teruggeven aan de aandeelhouders. Indien goedgekeurd en tot uitvoer gebracht, dan zal het inkoopprogramma vermoedelijk een bodem in de koers leggen.

Een van de grootste aandeelhouders van Phelix is het Mountain Shield Capital Fund met een belang van 40,55 procent. Daarvoor investeerde het fonds 500.000 euro in de lege beurshuls. De bekende belegger Martijn Kok heeft via zijn Kuikens B.V. een belang van 45,17 procent. Hij betaalde, in een vroeger stadium dan het Mountain Shield Capital Fund, 350.000 euro.

Selwyn Duijvestijn, die verantwoordelijk is voor de strategie van het Mountain Shield Capital Fund, is tevens de CEO van Phelix. In deze functie zoekt Duijvestijn naar een invulling voor de beursnotering van Phelix. Daarvoor voert hij momenteel “oriënterende gesprekken” met potentiële kandidaten voor een zogenoemde reverse listing.

Het Mountain Shield Capital Fund heeft overigens ook belang bij een hogere koers van Phelix. Het fonds rekent zijn participanten 2,65 procent per jaar aan lopende kosten en brengt bij een positief resultaat een performance fee van 20 procent in rekening. Een goed renderende belegging levert het fonds dan ook een mooie inkomstenstroom op.

Vanwege de nauwe banden tussen Duijvestijn, het Mountain Shield Capital Fund en Phelix krijgt Duijvestijn als CEO van Phelix maandelijks een bezoldiging van 800 euro bruto per maand, "om de kosten in de vennootschap zo laag mogelijk te houden", aldus de topman tegen ABM Financial News.

Toen het Mountain Shield Capital Fund in november vorig jaar investeerde in toen nog Inverko, maakte het fonds die maand een rendement van 13,7 procent. De belegging in Inverko was goed voor 65,5 procent van deze maandwinst.

Mede omdat het Mountain Shield Capital Fund een lock-up van een jaar heeft op de toen aangekochte aandelen, besloot het fonds 125.000 euro te reserveren, mocht de winst op de begin november 2016 verkregen aandelen uiteindelijk niet gerealiseerd worden. Deze lock-up, die ook geldt voor commissaris Simon Jost, die bijna 5 procent van de aandelen Phelix houdt, vervalt in oktober dit jaar, hetgeen betekent dat de betrokken partijen geen aandelen Phelix mogen verkopen tot dit moment.

Ook voor Kok geldt deze lock-up, echter slechts voor 90 procent van zijn belang. De restende 10 procent mag op elk moment worden verkocht.

"De fondsbeheerder stuurt het MountainShield Capital Fund een creditfactuur voor een bedrag van 125.000 euro indien de beurskoers van Inverko na 1 januari 2018 gedurende 31 aaneengesloten dagen onder de aanschafprijs van gemiddeld 24 eurocent sluit of indien de gerealiseerde waarde van de aandelen lager is dan de aanschafwaarde. De reservering valt vrij aan de beheerder op het moment dat er minimaal 625.000 euro winst op de begin november verkregen aandelen Inverko is gerealiseerd binnen het fonds", zo stond destijds in het maandbericht van het Mountain Shield Capital Fund te lezen.

De koersstijging die Phelix in juni maakt, valt echter buiten deze clawback regeling.

Bepalend voor de berekening van de performance fee van het beleggingsfonds zijn de beurskoersen op de laatste handelsdag van de maand. Momenteel is Phelix in juni goed voor een koersstijging van maar liefst 50 procent.

Duijvestijn waarschuwde beleggers dat de koers van het aandeel Phelix "dagelijks sterk kan fluctueren vanwege het illiquide orderboek". Volgens de CEO wordt de koersvorming momenteel bepaalt door speculanten.

Woensdag won Phelix nog eens 13,3 procent op een koers van 1,36 euro. Er gingen inmiddels ruim 7.000 stukken van de hand.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

7 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

12 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

18 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

58 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.