Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 12:35

Financiele markten in afwachting van Amerikaans rentebesluit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur in de volle breedte hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 390,97 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,8 procent op 12.860,72 punten. Voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.306,78 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,4 procent hoger op 7.526,74 punten.

De Europese financiële markten kregen woensdagochtend een serie Europese macro-economische cijfers te verwerken, waarna er in de middag nog vier uit de Verenigde Staten volgen. Maar er wordt uiteraard vooral met grote belangstelling uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve vanavond nabeurs, waar een stijging van de rente wordt verwacht.

"De focus van de markt zal liggen op voorspellingen, vermindering van de balans en welke signalen van voorzitter Janet Yellen van de Fed", zei marktanalist Neil Wilson van ETX Capital in een rapport.

"De Amerikaanse economie kan een renteverhoging gemakkelijk aan. De groei kabbelt met 2 procent rustig voort. Er zijn signalen dat de toename van het aantal banen op een zachter pitje is komen te staan. Dat is ook vrij normaal en gezond in deze fase van de economische cyclus" , aldus beleggingsstrateeg James Athey van vermogensbeheerder Aberdeen.

"De discussie gaat vooral over wat er na deze week gebeurt. De inflatie is recentelijk iets verzwakt en sommige marktvorsers vinden dat de Fed na deze week een pauze moet inlassen of zelfs in deze fase moet stoppen met het ‘normaliseren’ van het monetaire beleid. Als dat gebeurt, zou dat een misser zijn. Ik vind juist dat de Fed niet moet afwijken van de ingeslagen weg", voegde Athey toe.

Op macro-economisch gebied werd woensdagochtend bekend dat de werkgelegenheid in de eurozone is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het vierde kwartaal van 2016 was ook sprake van een stijging met 0,4 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder steeg de werkgelegenheid tussen januari en maart met 1,5 procent.

De industriële productie in de eurozone is in april verder gestegen, na een kleinere stijging in maart, meldde Eurostat verder nog. 

“De eurozone begint het tweede kwartaal goed”, concludeerde econoom Edoardo Campanella van UniCredit. De marktvorser wees er op dat de industriële productie in april versnelde naar een groei van 0,5 procent op maandbasis. In maart was er nog een groei van 0,2 procent, hetgeen een opwaartse bijstelling was van een krimp van 0,1 procent die aanvankelijk werd gemeld. “Duitsland leidde de dans, terwijl Frankrijk en Italië kleine dalingen lieten zien”, aldus Campanella, die echter meent dat een deel van deze verzwakking berust op “technische factoren” als vakantiedagen die ongunstig uitpakten. 

De Britse werkloosheid is in de periode februari tot en met april gedaald. In het betreffende tijdvak lag het werkloosheidspercentage op 4,6 procent, het laagste percentage sinds 1975. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de werkloosheid nog 5,0 procent. Tussen november en januari bedroeg de werkloosheid 4,8 procent.

Consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei conform de voorlopige cijfers minder sterk gestegen dan in de voorgaande maand, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis.

In mei kwam de inflatie op jaarbasis uit op 1,5 procent. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in mei met 0,2 procent. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 45,89 dollar, terwijl een augustus-future Brent precies 1 procent lager bewoog naar 48,23 dollar. Het Internationaal Energie Agentschap liet in een rapport weten dat het nog wel even zal duren voor de oliemarkt in balans is. Vanmiddag staan de wekelijkse olievoorraden in Amerika op de rol.

De euro/dollar noteerde op 1,1206. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1212 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1204 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Inditex zag in het eerste kwartaal van 2017 de omzet en winst sterk groeien. De kwartaalomzet van het modeconcern, dat in Nederland en België onder meer bekend is van de modeketens Zara, Bershka en Massimo Dutti, steeg met 14 procent naar 5,57 miljard euro en tegen constante wisselkoersverhoudingen nam de omzet met 12,5 procent toe. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg 17 procent naar 1,11 miljard euro en de nettowinst steeg 18 procent naar 654 miljoen euro. De omzet zet door in het tweede kwartaal, waarbij de omzet in constante valutaverhoudingen van 1 februari tot en met 3 juni met 12 procent is gegroeid. Het aandeel Inditex noteerde desondanks iets meer dan 1 procent lager.

Coca-Cola European Partners heeft woensdag tijdens een conferentie van Deutsche Bank in Parijs zijn groeiverwachtingen voor dit jaar bevestigd, zo maakte de bottelaar woensdag bekend. CCEP rekent op een middel-enkelcijferige percentage voor de omzetgroei, terwijl er voor de operationele winst en winst per aandeel wordt gerekend op hoog-enkelcijferige percentages. Het aandeel CCEP stond 0,2 procent hoger

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen. 

De Dow Jones index bereikte dinsdag een nieuwe recordstand bereikte van 21.328,47 punten. Dat betekende een winst van 0,4 procent. De S&P 500 index steeg 0,5 procent op 2.440,35 punten en de Nasdaq won 0,7 procent op 6.220,37 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse huishoudens spenderen meer

Consumptie met 2,2 procent omhoog in juni.

8 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

10 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

22 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

29 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10