Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 07:24

Wachten op rentebesluit Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Vermoedelijk zullen beleggers een afwachtende houding aannemen vanwege het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond op de rol staat.

IG Markets voorziet een openingswinst van circa 30 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 17 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 zal 1 punt hoger openen.  

Een verhoging van de federal funds rate met 25 basispunten is ingecalculeerd en de markt is dan ook vooral benieuwd naar wat de Amerikaanse centrale bank in de komende maanden gaat doen. 

Voordat de Fed het rentebesluit aankondigt, kan de markt zich woensdag richten op een reeks aan economische publicaties, met onder meer de detailhandelsverkopen en consumentenprijzen in de Verenigde Staten en inflatiedata uit Duitsland. Voorbeurs werd al bekend dat zowel de Chinese industriële productie als de detailhandelsverkopen zich stabiel ontwikkelen.

De aandelenmarkten in Europa herstelden dinsdag na een dip een dag eerder. Terwijl de markt wachtte op een feitelijk ingeprijsde renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve, wist de Europese techsector dinsdag te herstellen na de verkoopgolf van maandag. Volgens marktanalist Chris Beauchamp van IG waren er genoeg beleggers die profiteerden van die dip in tech-aandelen en dit als een goed instapmoment zagen.

Verder hadden beleggers opnieuw veel aandacht voor de politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en het effect van de verkiezingen van vorige week op de Brexit onderhandelingen die spoedig starten.  

"Het Verenigd Koninkrijk zit in een politieke spagaat en beleggers willen niets liever dan dat de onzekerheid verdwijnt", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Analisten van Danske Bank wezen erop dat een eventuele coalitie tussen Theresa May's Conservatieven en de Noord-Ierse DUP mogelijk helemaal niet zo stabiel is, zeker met die Brexit onderhandelingen in het verschiet.

De stijging van het Britse pond was dinsdag vooral toe te schrijven aan de inflatiecijfers vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Britse consumentenprijzen stegen in mei op jaarbasis met 2,9 procent, tegen een toename van 2,7 procent in april. 

"Er zijn maar weinig beleggers die verwachten dat de cijfers de Bank of England tot actie zullen bewegen, gezien de huidige politieke en economische onzekerheid", volgens marktstrateeg Charlie Diebel van Aviva Investors.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment in juni onverwacht daalde. De verwachtingsindex daalde van 20,6 in mei naar 18,6 in juni. Economen rekenden op een indexniveau van 21,5.

De Spaanse centrale bank werd iets voorzichtiger vandaag over de ontwikkeling van de inflatie, wat niet verrassend was, gezien de minder sterke stijging van de consumentenprijzen in mei en de Europees brede trend. De groeiramingen voor de vierde economie van de eurozone werden wel opwaarts bijgesteld.

Bedrijfsnieuws

Nadat de mondiale techsector maandag nog fors onder druk stond, was dinsdag sprake van herstel. SAP won 1,5 procent in Frankfurt en Dialog Semiconductor steeg zelfs 4,8 procent aan de Duitse beurs. ST Microelectronics won 0,8 procent in Parijs en in Amsterdam won ASM International 1,2 procent.

Het beeld onder financials was verdeeld. Deutsche Bank steeg 0,6 procent, net als Commerzbank, maar BNP Paribas leverde 0,1 procent in, net als Banco Santander. ING Groep daalde 0,2 procent.

Luchtvaartaandelen waren in trek. Deutsche Lufthansa steeg 3,0 procent, nadat het Zwitserse Credit Suisse het advies verhoogde van Underperform naar Neutraal. Air France-KLM liftte mee en won 0,8 procent. Ryanair sloot 0,9 procent in de plus en easyJet zag de beurswaarde met 2,1 procent toenemen.

Brancheorganisatie IATA schreef dinsdag dat de aandelenkoersen van mondiale luchtvaartmaatschappijen in mei gemiddeld met bijna 8 procent zijn gestegen en daardoor nu meer dan 20 procent hoger staan dan een jaar geleden. Daarmee doet de sector het voor het eerst in anderhalf jaar tijd beter dan het gemiddelde van de wereldwijde aandelenmarkten.

Euro STOXX 50         3.557,87 (+0,4%) 

STOXX Europe 600        388,75 (+0,6%) 

DAX                  12.764,98 (+0,6%) 

CAC 40                5.261,74 (+0,4%) 

FTSE 100              7.500,44 (-0,2%) 

SMI                   8.867,07 (+0,7%) 

AEX                     523,39 (+0,3%) 

BEL 20                3.910,86 (+0,3%) 

FTSE MIB             21.088,78 (+0,9%) 

IBEX 35              10.882,10 (+0,4%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een iets lagere opening. Wall Street sloot dinsdag hoger, waarbij de Dow Jones index een nieuwe recordstand bereikte.

Ondanks het record voor de Dow zag analist Craig Erlam van Oanda wel een bepaalde voorzichtigheid onder beleggers voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed op woensdag.  "Een renteverhoging is zo goed als ingeprijsd en beleggers willen vooral weten wat de toekomst gaat brengen", aldus de marktanalist.

Dinsdag stond verder vooral in het teken van het herstel in de techsector. Dat aandelen die maandag nog flink geraakt werden, dinsdag weer opkrabbelden is niet zo verrassend volgens marktkenners. "De rek was er een beetje uit bij tech-aandelen maar elke daling van een paar procent werd tot nu toe gecompenseerd met een koopgolf", aldus Tom Manning, van F.L. Putnam Investment Management.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen onder ondernemers in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in mei een pas op de plaats heeft gemaakt. De vertrouwensindex noteerde stabiel op 104,5. De producentenprijzen bleven in mei op maandbasis ook stabiel en stegen op jaarbasis met 2,4 procent, wat een lichte vertraging was ten opzichte van april. 

De olieprijs zakte dinsdag aanvankelijk weg na het maandrapport van de OPEC, maar wist toch te herstellen richting de settlement, met een aantal voorradenrapporten vanuit Amerika in het vooruitzicht die zouden duiden op een daling van de olievoorraden. Een juli-future West Texas Intermediate eindigde uiteindelijk 0,38 dollar, of 0,8 procent, hoger op 46,46 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financials zaten dinsdag in de lift. Goldman Sachs won 1,0 procent, JPMorgan Chase steeg 0,3 procent en Morgan Stanley dikte 0,7 procent aan. 

Net als in Europa, wisten ook Amerikaanse tech-aandelen dinsdag op te krabbelen na de verkoopgolf. Facebook, Alphabet en Microsoft stegen achtereenvolgens 1,5, 1,1 en 1,3 procent.

Apple sloot 0,8 procent hoger. Standard & Poor's handhaafde de rating op de techreus dinsdag op AA+ met een stabiele outlook, omdat de financiële risico's voor het bedrijf beperkt zijn. Verder bevestigde CEO Tim Cook tegenover persbureau Bloomberg voor het eerst dat Apple inderdaad werkt aan technologie voor zelfrijdende auto's.

Yahoo kondigde de al verwachte afronding aan van de verkoop van zijn kernactiviteiten aan Verizon Communications. Bij het nieuwe Yahoo, dat zichzelf omdoopt tot Altaba, is geen plek meer voor CEO Marissa Mayer. Bij Oath, het bedrijf waarin de verkochte kernactiviteiten worden samengevoegd met Verizons AOL, verdwijnt 15 procent van het personeelsbestand. Yahoo daalde dinsdag 2,1 procent. Het aandeel verhandelt vanaf volgende week maandag onder de nieuwe naam. Verizon verloor 1,6 procent.

Sears Holding kwam met een herstructureringsplan waarmee op jaarbasis circa 1,3 miljard dollar moet worden bespaard bij de warenhuisketen. Daarbij gaan 400 kantoorfuncties verloren. Het aandeel daalde 2,6 procent. Sectorgenoot J.C. Penney verloor 1,9 procent en Macy's hield het bij een verlies van 0,2 procent.

S&P 500 index              2.440,35 (+0,5%)

Dow Jones index           21.328,47 (+0,4%)

Nasdaq Composite           6.220,37 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld. De Japanse Nikkei steeg 0,2 procent, maar de Chinese Shanghai Composite verloor 0,6 procent.

Nikkei 225               19.943,15 (+0,2%)

Shanghai Composite    3.133,32 (-0,6%)

Hang Seng                 25.789,00 (-0,2)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1216. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1208 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een koers van 1,1212 op de borden. 

USD/JPY Yen   110,08

EUR/USD Euro  1,1216

EUR/JPY Yen   123,46

MACRO-AGENDA:

04:00 Industriële productie - Mei (Chi)

04:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Chi)

06:30 Industriële productie - April (Jap)

06:30 Internationale handel - April (NL)

08:00 Inflatie - Mei def. (Dld)

10:30 Britse werkloosheid - April (VK)

11:00 Industriële productie - April (eur)

11:00 Werkloosheid - Eerste kwartaal (eur) 

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Inflatie - Mei (VS)

14:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VS)

16:30 Olievoorradenrapport - wekelijks (VS)

20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)

20:00 Federal Reserve - Economische ramingen en dot plot (VS)

20:30 Federal Reserve - persconferentie voorzitter Janet Yellen (VS) 

00:00 IEA - Maandrapport oliemarkt

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse huishoudens spenderen meer

Consumptie met 2,2 procent omhoog in juni.

13 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

15 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10