Geduld noodzakelijk voor balans op oliemarkt - IEA

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 11:08

Voorraden nog lang niet op gewenste niveau.

(ABM FN-Dow Jones) Het zal nog wel even duren voordat de oliemarkt in balans is, ondanks dat OPEC zijn productiebeperkend akkoord recentelijk heeft verlengd. Dit concludeerde het Internationale Energie Agentschap woensdag in een rapport.

IEA concludeert dat 2018 nog ver weg is, terwijl de energiemarkten momenteel erg volatiel zijn en er veel kan gebeuren, zoals de recente spanningen in het Midden-Oosten rondom Qatar. De olieprijzen worden nu flink gedrukt door zorgen over de hoge voorraden wereldwijd en de prijzen zijn daarmee weer op niveau teruggekomen van vorig jaar november toen OPEC samen met een aantal olierijke landen die geen deel uitmaken van het kartel een akkoord bereikte om de productie te beperken.

Dit akkoord werd vorige maand verlengd met negen maanden tot eind maart 2018. IEA denkt echter dat de olievoorraden pas tot het gewenste niveau zullen zijn afgenomen vlak voordat de overeenkomst volgend jaar afloopt. Hierbij gaan de marktvolgers ervan uit dat de landen zich zullen houden aan de gemaakte afspraken.

Het agentschap wees er echter op dat niet alle olieproducenten volledig meewerken. Irak loopt achter en heeft dit jaar tot nu toe slechts iets meer dan de helft bereikt van de ten doel gestelde beperkingen. Ook Venezuela en de Verenigde Arabische Emiraten hebben achterstand opgelopen. Daar komt bij dat twee leden die niet mee deden met de deal, Libië en Nigeria, hun productie juist hebben opgevoerd.

Olie werd woensdagochtend goedkoper. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,3 procent naar 45,85 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.