Olieprijs fors lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 20:43

Wekelijks olievoorradenrapport stelt teleur.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag fors lager gesloten, nadat uit de meest recente cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de ruwe olievoorraden weliswaar zijn gedaald, maar de benzinevooraden en de voorraden stookolie en andere distillaten zijn gestegen.

Uit de cijfers van het agentschap bleek dat de olievoorraden in de week eindigend op 9 juni  met circa 1,7 miljoen vaten zijn gedaald tot 511,5 miljoen vaten. Vooraf geraadpleegde economen hadden gerekend op een sterkere daling. De benzinevoorraden liepen evenwel op met 2,1 miljoen vaten tot een totaal van 242,4 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en andere distillaten met 0,3 miljoen vaten stegen tot 151,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen steeg afgelopen week van 94,1 naar 94,4 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie stond woensdag reeds onder druk nadat uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bleek dat de voorraden ruwe olie in geïndustrialiseerde landen - een proxy voor de wereldwijde voorraad - in april is gestegen met 18,6 miljoen vaten. De inventarissen waren 292 miljoen vaten hoger dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar, meldde het agentschap.

De stijging ontstond ondanks inspanningen van OPEC en een aantal andere grote producent, waaronder Rusland, om de wereldwijde voorraden onder dit vijfjarig gemiddelde te krijgen door een verlaging van de productie met 1,8 miljoen vaten per maand tot maart 2018.

"Het was een zeer negatief rapport", zei analist Eugen Weinberg van Commerzbank. "OPEC zou zijn strategie om de prijzen verbaal en kunstmatig te stimuleren moeten heroverwegen, omdat het resultaat van deze strategie een zeer veerkrachtige Amerikaanse productie tot gevolg heeft", voegde hij toe.

De teleurstellende data van het IEA kwamen niet als een verrassing. Het American Petroleum Institute meldde dinsdag dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen met 2,8 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 1,8 miljoen vaten stegen.

Het IEA verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2018 met 1,4 miljoen vaten per dag zal stijgen, hoewel de productie van alleen al niet-OPEC-leden naar verwachting met 1,5 miljoen zal stijgen.

"Mocht de OPEC in staat blijken dit jaar het overaanbod te reduceren, dan komt het volgend jaar terug", aldus Weinberg. "De opties zijn in ieder geval beperkt", voegde hij toe.

De julifuture op een vat West Texas Intermediate olie sloot woensdag 3,7 procent, ofwel 1,73 dollar, lager op 44,73 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alle aandelen lager.

26 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit lager

Google en Facebook opnieuw onder druk.

37 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Google en Facebook opnieuw onder druk.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs strekt winstreeks uit tot vier dagen

Speculanten op lagere olieprijs schrikken van cyberaanvallen

1 uur geleden - Lees verder

Aandeelhouders stemmen 8 augustus over nieuwe bestuurders ABN AMRO

Clifford Abrahams en Tanja Cuppen worden voorgedragen.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.