Update2: Fed verhoogt rente

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 21:30

Rente conform verwachting naar bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de rente woensdag, conform de verwachting, met 0,25 procentpunt verhoogd. Dit bleek na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee. 

De federal funds rate ging omhoog naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. De stap was door de markt ingecalculeerd. Het discontotarief ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 1,75 procent.

In maart van dit jaar werd de rente voor het laatst verhoogd, toen naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent.

"De arbeidsmarkt is nog robuuster geworden en de economische activiteit is tot nu toe gematigd gestegen dit jaar", zei de Fed in een toelichting. 

Verwachte rentestappen in 2017 en daarna

Voorzitter Janet Yellen herhaalde woensdag in haar persconferentie dat de renteverhogingen in een geleidelijk tempo zullen worden doorgevoerd. 

Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit niveau is gelijk aan de verwachting in maart. 

In 2018 loopt de rente naar verwachting op tot 2,100 procent en dit was ook een ongewijzigde voorspelling ten opzichte van drie maanden geleden. In 2019 loopt de rente op tot 2,900 procent, waar de Fed in maart nog rekende op 3,00 procent. 

Op de langere termijn ziet de centrale bank de belangrijkste rente nog steeds rond de 3,00 procent. 

Groei dit jaar iets hoger

Na een relatief zwak eerste kwartaal, waarin de Amerikaanse economie met 1,2 procent groeide, lijkt de groei inmiddels weer op te veren, zei Yellen in haar toelichting.

De nieuwe economische ramingen waarmee de Amerikaanse centrale bank woensdag kwam, weken weinig af van de voorspellingen die in maart werden gedaan. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent, wat een licht opwaartse bijstelling betekende ten opzichte van drie maanden geleden toen een groei werd geraamd van 2,1 procent. De voorspellingen van 2,1 procent in 2018 en 1,9 procent in 2019 bleven ongewijzigd. 

De gemiddelde economische groei van 1,8 procent op de langere termijn die de Fed drie maanden geleden uitsprak, bleef eveneens staan.

Verder verwacht de Fed dat de werkloosheid in de komende jaren verder daalt.

Inflatie dit jaar lager

De Fed sprak woensdag de verwachting uit dat de inflatie op de kortere termijn onder de doelstelling van 2,0 procent blijft. De verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar werd bijgesteld van 1,9 naar 1,6 procent, maar bleef voor de jaren 2018 en 2019 staan op 2,0 procent.

De centrale bank gaf verder aan de ontwikkeling van de inflatie nauwlettend in de gaten te houden. Yellen zei dat de Fed in de toekomst mogelijk besluit de inflatiedoelstelling van 2,0 procent bij te stellen.

Inkrimpen balans

Zoals verwacht maakte de Fed woensdag ook bekend dat men een plan heeft om de balans van 4,5 biljoen dollar in te krimpen. Daar wordt "dit jaar" mee gestart, zei de centrale bank, zonder een startdatum te noemen. De markt gaat er van uit dat nu de Fed een plan heeft gepresenteerd er in september ook meer details komen over een tijdspad. 

Yellen zei in haar toelichting dat er nog geen besluit is genomen over wanneer wordt gestart met de afbouw van de balans en of dit tegelijkertijd gebeurt met een renteverhoging. Wel zei de Fed-voorzitter dat het plan "relatief snel" in werking kan worden gezet. De boodschap van woensdag moet dan ook worden gezien als een voortijdige aankondiging voor de markt, aldus Yellen.

Met het plan zal de Fed in eerste instantie voor 6 miljard dollar per maand aan aflopende Treasury's laten afvloeien, en dit wordt elk kwartaal met 6 miljard dollar verhoogd tot aan 30 miljard dollar. Voor hypotheekleningen staat dit bedrag op 4 miljard dollar die per kwartaal met eenzelfde bedrag worden verhoogd tot aan 20 miljard dollar. 

De Amerikaanse centrale bank zei woensdag niet met welke bedrag het de balans uiteindelijk wil inkrimpen. 

Yellen zei in haar persconferentie dat het afbouwen van de balans geen beperking vormt voor het toekomstige monetaire beleid van de Fed. Zij noemde de aangekondigde afbouw "geleidelijk en voorspelbaar" en verwacht geen toekomstige aanpassingen in het plan dat er nu ligt, hoewel de strategie bij economische verrassingen wel kan worden aangepast.

Yellen wil termijn uitzitten

Over haar termijn als voorzitter van de centrale bank, die in 201 afloopt, zei Yellen woensdag dat zij die in principe uitzit tot het eind. Ze heeft nog niet gesproken met president Donald Trump over een eventuele verlenging en wilde woensdag ook niet zeggen of ze dat wil. 

Marktreactie

"De Fed blijft op koers en als je alleen kijkt naar het rentebesluit en de nieuwe economische ramingen, dan zou je niet kunnen raden dat de kerninflatiecijfers nu al drie maanden op rij teleurstellen", zei econoom Harm Bandholz van UniCredit in een reactie. "Dit is alleen af te leiden uit de kleine kanttekening dat de inflatie op jaarbasis recent is gedaald en de neerwaartse aanpassing in de inflatieverwachting voor 2017", aldus de marktvorser. 

"Nu twee van de drie of vier verwachte renteverhogingen voor 2017 achter de rug zijn, lijkt er een pauze te komen tijdens de zomer", aldus econoom Antoine Lesné van State Street. Dit is volgens hem niet zo raar, gezien de tegenvallende economische data en de vertraging in her doorvoeren van stimuleringsmaatregelen door de regering Trump. 

Econoom Leila Butt van Prudential Portfolio Management Group wees erop dat de aangekondigde inkrimping van de balans van de Fed in de toekomst wat ruimte biedt voor nieuwe monetaire verruiming, mochten de economische omstandigheden daar om vragen. 

De aandelenmarkten in New York zijn tijdens de toelichting van Yellen weggezakt, met een verlies van 0,3 procent voor de S&P 500 index. De dollar herstelde ten opzichte van de euro, van 1,1272 voor het besluit naar 1,1209 sindsdien. 

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Update2: om toelichting Yellen en marktcommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

11 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

17 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

57 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.