Update: Fed verhoogt rente

Redactie ABM Financial News - 14 juni 2017, 20:28

Rente conform verwachting naar bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de rente woensdag, conform de verwachting, met 0,25 procentpunt verhoogd. Dit bleek na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee. 

De federal funds rate ging omhoog naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. De stap was door de markt ingecalculeerd. Het discontotarief ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 1,75 procent.

In maart van dit jaar werd de rente voor het laatst verhoogd, toen naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent.

"De arbeidsmarkt is nog robuuster geworden en de economische activiteit is tot nu toe gematigd gestegen dit jaar", zei de Fed in een toelichting. 

Verwachte rentestappen in 2017 en daarna

Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek verder dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit niveau is gelijk aan de verwachting in maart. 

In 2018 loopt de rente naar verwachting op tot 2,100 procent en dit was ook een ongewijzigde voorspelling ten opzichte van drie maanden geleden. In 2019 loopt de rente op tot 2,900 procent, waar de Fed in maart nog rekende op 3,00 procent. 

Op de langere termijn ziet de centrale bank de belangrijkste rente nog steeds rond de 3,00 procent. 

Groei dit jaar iets hoger

De nieuwe economische ramingen waarmee de Amerikaanse centrale bank woensdag kwam, weken weinig af van de voorspellingen die in maart werden gedaan. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent, wat een licht opwaartse bijstelling betekende ten opzichte van drie maanden geleden toen een groei werd geraamd van 2,1 procent. De voorspellingen van 2,1 procent in 2018 en 1,9 procent in 2019 bleven ongewijzigd. 

De gemiddelde economische groei van 1,8 procent op de langere termijn die de Fed drie maanden geleden uitsprak, bleef eveneens staan.

Inflatie dit jaar lager

De Fed sprak woensdag de verwachting uit dat de inflatie op de kortere termijn onder de doelstelling van 2,0 procent blijft.

De verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar werd bijgesteld van 1,9 naar 1,6 procent, maar bleef voor de jaren 2018 en 2019 staan op 2,0 procent.

De centrale bank gaf verder aan de ontwikkeling van de inflatie nauwlettend in de gaten te houden.

Inkrimpen balans

Zoals verwacht maakte de Fed woensdag ook bekend dat men een plan heeft om de balans van 4,5 biljoen dollar in te krimpen. Daar wordt "ergens dit jaar" mee gestart, aldus de centrale bank, zonder een startdatum te noemen. De markt gaat er van uit dat nu de Fed details heeft gepresenteerd er in september ook mee wordt begonnen. 

Met het plan zal de Fed in eerste instantie voor 6 miljard dollar per maand aan aflopende Treasury's laten afvloeien, en dit wordt elk kwartaal met 6 miljard dollar verhoogd tot aan 30 miljard dollar. Voor hypotheekleningen staat dit bedrag op 4 miljard dollar die per kwartaal met eenzelfde bedrag worden verhoogd tot aan 20 miljard dollar. 

De Amerikaanse centrale bank zei woensdag niet met welke bedrag het de balans uiteindelijk wil inkrimpen. 

Marktreactie

De aandelenmarkten in New York zijn na het rentebesluit redelijk blijven liggen, met een verlies van 0,1 procent voor de S&P 500 index, wat gelijk was aan voor het besluit. De euro/dollar noteerde rond de bekendmaking op 1,1272, en inmiddels op 1,1258. 

Voorzitter Janet Yellen begint om 20:30 uur aan haar toelichting.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.