Beursupdate: Damrak verliest terrein

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 11:19

Beleggers halen wat geld van tafel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag gedurende de ochtend verder in het rood gedoken. Rond de klok van elf uur koerste de AEX 0,7 procent lager op 517,87 punten, terwijl de AMX zelfs 1,0 procent prijsgaf. 

Volgens vermogensbeheerder André Van Eerden van Aberfeld Asset Management verwerken beleggers vandaag het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdag. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de federal funds rate met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. 

Van Eerden noemde de verhoging geen verrassing. Wel gaat een groot deel van de markt nu niet langer meer uit van een verdere renteverhoging dit jaar, aldus de vermogensbeheerder. 

Hoewel dit als positief kan worden beschouwd, stonden de beurzen vanochtend toch onder druk, zo merkte de vermogensbeheerder op. Volgens Van Eerden wordt er winst genomen, nadat de koersen in de afgelopen periode flink zijn opgelopen. "Zeker de koersen van techfondsen liepen in de afgelopen tijd flink op, waardoor vooral deze aandelen nu flink onder druk staan."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Nederlandse detailhandel in april bijna vijf procent meer heeft omgezet dan een jaar eerder, waarbij de volumes krap vier procent hoger uitkwamen. De Nederlandse werkloosheid bleef in mei stabiel op 5,1 procent. 

Ook de Franse consumentenprijzen bleven afgelopen maand gelijk ten opzichte van de voorgaande maand. De eurozone exporteerde in april minder, terwijl het meer importeerde dan een jaar eerder. Hierdoor daalde het handelsoverschot naar 17,9 miljard euro.

Beleggers krijgen vandaag nog een stroom aan cijfers te verwerken. Naast het rentebesluit van de Bank of England staan in Amerika onder meer de Empire State index, de Philly Fed index en cijfers over de industriële productie geagendeerd. De Zwitserse centrale bank liet al weten geen wijziging door te voeren in het rentebeleid, zoals ook werd verwacht.

De olieprijzen lieten op donderdag een gemengd beeld zien. De olieprijzen stonden woensdag fors onder druk, nadat uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de ruwe olievoorraden weliswaar zijn gedaald, maar de benzinevoorraden en de voorraden stookolie en andere distillaten zijn gestegen. Een juli-future West Texas Intermediate daalde vanochtend 0,1 procent tot 44,69 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 47,05 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1182. Bij het sluiten van de Europese beurzen, voorafgaand aan het rentebesluit, noteerde het muntpaar nog op 1,1276.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten AkzoNobel en indexzwaargewicht Unilever fractioneel hoger. ABN Amro steeg met 0,1 procent. KPN en Altice waren de grootste dalers met circa 1,7 procent. 

In de Midkap behoorde Philips Lighting na een adviesverlaging tot de grootste dalers met 0,6 procent. ING verlaagde het advies van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel wel opwaarts bij van 27,00 naar 35,00 euro. Analisten van ING merkten op dat het aandeel recent flink opliep, waardoor de beloftes bij de beursgang inmiddels wel zo ongeveer ingeprijsd zijn. ASM International gaf daarnaast, in navolging van het tanende sentiment voor techfondsen op Wall Street, ook 2,2 procent prijs. 

TomTom verloor 2,1 procent. Volgens NIBC maakt consolidatie het voor de navigatiespecialist steeds moeilijker om autonoom te groeien. Recent kondigde het Franse Michelin aan Nextraq over te nemen van Fleetcore. 

In de AMX kon Air France-KLM wel op bijval van beleggers rekenen met een plus van 1,7 procent. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van de onder druk staande olieprijzen, waardoor op termijn de kerosinerekening lager uit kan vallen. Eurocommercial Properties werd 0,4 procent meer waard. Goldman Sachs verruilde het verkoopadvies voor het vastgoedfonds voor een Neutraal advies. De zakenbank verhoogde het koersdoel van 35,60 naar 36,80 euro.

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep met 0,6 procent, terwijl Probiodrug juist 3,6 procent verloor. ForFarmers verloor 0,6 procent procent. KBC Securities verlaagde het advies voor de diervoederspecialist van Accumuleren naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 9,20 euro, na de goede koersprestaties van het fonds. Analist Guy Sips van KBC Securities wees op de aanhoudende volatiliteit op de valutamarkten en in grondstofprijzen. Vooral veranderingen in het Britse pond zullen een impact hebben op de geconsolideerde resultaten van ForFarmers, denkt Sips. 

Het lokaal genoteerde Esperite koerste maar liefst 10,5 procent hoger. De Zutphense stamcelbank Esperite plaatste 25 converteerbare obligaties van 10.000 euro per stuk, gecombineerd met 250.000 warrants. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71