Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak verliest terrein ondanks uitblinker Philips

Beursupdate: Damrak verliest terrein ondanks uitblinker Philips
23 jul 2012 om 11:11

Het Damrak noteert om 11.00 uur ruim een procent lager door zorgen over de Spaanse overheidsfinanciering. De rentevergoeding op Spaanse staatsobligaties staat maandag op een recordniveau. Het verlies voor de AEX wordt beperkt door Philips dat 7,4 procent hoger noteert na de bekendmaking voorbeurs van meevallende tweede kwartaalcijfers.

De Europese beurzen kleuren maandagochtend donkerrood door berichten dat Spaanse regio’s voor financiële steun bij de noodlijdende Spaanse centrale overheid moeten aankloppen. De rentevergoeding op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar steeg maandagochtend met 25 basispunten naar een recordniveau van meer dan 7,50 procent.

In Parijs noteert de hoofdindex 1,8 procent lager terwijl de Madrileense IBEX35 3 procent prijs moet geven. Vrijdag verloor de Spaanse beurs al bijna zes procent van zijn waarde.

De oplopende spanning in Spanje weerspiegelt zich in de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar. De euro noteert om 11.00 uur op het laagste niveau in twee jaar op 1,2108.

Volgens Michael jabroer van mijnbroker.nl "is het wel weer eventjes met de billen knijpen" maar is er technisch nog niets aan de hand en is de "uptrend" nog steeds intact.

Stijgers en dalers

Philips heeft met haar resultaten over het tweede kwartaal positief verrast. Zowel omzet als winst kwamen duidelijk hoger uit dan voorzien. Het technologiebedrijf uit Eindhoven is de witte raaf binnen de AEX fondsen en noteert 7,5 procent hoger. In een telefonische reactie aan ABM Financial News noemt analist Sjoerd Ummels van ING de cijfers "indrukwekkend". Zowel de omzet als de EBITA cijfers waren volgens de analist over de volle breedte beter dan verwacht. Nomura voorziet op basis van de meevallende cijfers aanpassingen van de consensus.

De resultaten van Binck over het tweede kwartaal waren daarentegen tegenvallend en het fonds noteert 3,6 procent lager. Zowel de omzet als de winst kwamen lager uit dan door analisten voorzien. Daarbij liet de broker weten dat het moeilijk wordt de winstgevendheid uit de eerste jaarhelft vast te houden, zonder een concrete outlook af te geven. Dirk Peeters van KBC Securities noemt de cijfers "licht teleurstellend". Wel meent de analist dat Binck nog altijd in staat is zijn verwachtingen op jaarbasis te realiseren, ondanks dat juli niet goed van start is gegaan. Analist Lemer Salah van SNS Securities denkt dat de richtingloze markten en de toenemende concurrentie Binck verder zullen raken.

Wereldhave liet weten door herwaarderingen van haar Amerikaanse en Britse portefeuille voor het tweede kwartaal te rekenen op een negatief indirect resultaat. De herwaardering heeft ook impact op het dividend door het vastgoedfonds. CEO Hans Pars liet weten op te stappen. Wereldhave is de grootste daler op de Amsterdamse beurzen met een min van 12,4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.