Damrak start vlak na Amerikaanse rentebesluit

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 08:23

Rente met kwartje verhoogd.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet, nadat de Amerikaanse centrale bank woensdagavond conform verwachting de rente met een kwartje verhoogde.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent lager naar 521, 71 punten.

"Wall Street reageerde gemengd op het rentebesluit en de toelichting van voorzitter Janet Yellen. De techfondsen stonden wederom onder druk, terwijl de meer traditionele fondsen hoger noteerden", constateerde marktanalist Ron van der Does van IG.

De Fed verhoogde de federal funds rate met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Daarnaast meldde de centrale bank nog dit jaar te gaan beginnen met het terugdringen van de balans. De afbouw zal plaatsvinden door aflossingen op obligaties deels niet te herbeleggen. 

Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek verder dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit was gelijk aan de verwachting in maart.  De raming voor de economische groei voor dit jaar werd daarnaast met 0,1 procent naar boven bijgesteld naar 2,2 procent, terwijl de inflatie naar verwachting op korte termijn onder de doelstelling van 2,0 procent blijft.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1217. Bij het sluiten van de Europese beurzen, voorafgaand aan het rentebesluit, noteerde het muntpaar nog op 1,1276.

Na het rentebesluit daalden de aandelenmarkten kortstondig. Bij de slotzoemer waren de verliezen evenwel al weer glad getrokken. De S&P 500 index daalde fractioneel, terwijl de Dow Jones met een nipte winst sloot op alweer een nieuwe all time high.

Op het bedrijfsvlak wist Tesla Motors de ogen op zich gericht. Het aandeel van de producent van elektrische auto's staat de afgelopen weken in de hoogste versnelling en het bedrijf, geleidt door Elon Musk, wist woensdagavond wederom zijn hoogste stand ooit aan te scherpen. Sinds begin december is de koers nu ruimschoots verdubbeld, waardoor het en passant de duurste Amerikaanse autobouwer is geworden, en veel sceptici op Wall Street verbluft heeft doen staan. In een rapport waarschuwde Morgan Stanley dat niet de traditionele autofabrikanten, zoals Ford en GM, maar techbedrijven als Apple en Google de grootste concurrenten van Tesla zijn, zeker nadat CEO Tim Cook van Apple eerder deze week bevestigde dat het zich focust op autonome systemen. "Het is een kerntechnologie die we als zeer belangrijk zien". Woensdag sloot het aandeel krap een procent hoger op 380,66 dollar.

De olieprijs stond woensdag fors onder druk, nadat uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de ruwe olievoorraden weliswaar zijn gedaald, maar de benzinevooraden en de voorraden stookolie en andere distillaten zijn gestegen. De juli-future op een vat West Texas Intermediate olie sloot woensdag 3,7 procent, ofwel 1,73 dollar, lager op 44,73 dollar.

In Azië verloor de grondstofgevoelige beurs in Sydney vanochtend circa 1,3 procent, terwijl de Nikkei index in Tokio enkele tienden van een procent lager noteerde. De beurs in Hong Kong was ook een negatieve uitschieter met een verlies van een procent. Van der Does merkte op dat de Hong Kong dollar is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, en de beurs werd getroffen door een sterke dollar na het rentebesluit.

Beleggers krijgen vandaag een stroom aan cijfers te verwerken. Naast het rentebesluit van de Zwitserse nationale bank en de Bank of England kijken beleggers in Europa uit naar cijfers over de Franse inflatie en de Britse detailhandelsverkopen. In Amerika staan onder meer de Empire State index, de Philly Fed index en cijfers over de industriële productie geagendeerd. 

In Nederland werd al bekend dat de werkloosheid in mei onveranderd bleef op 5,1 procent. De werkloosheid liep in de afgelopen drie maanden wel met gemiddeld 6.000 mensen per maand terug, waarbij de afname onder jongeren het sterkst was. De Nederlandse detailhandel bleek daarnaast in april maar liefst bijna vijf procent meer te hebben omgezet dan een jaar eerder, waarbij de volumes krap vier procent hoger uitkwamen.

Bedrijfsnieuws 

ING verlaagde het advies voor Philips Lighting vvan Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel wel opwaarts bij van 27,00 naar 35,00 euro. Analisten van ING merkten op dat het aandeel recent flink opliep, waardoor de beloftes bij de beursgang inmiddels wel zo ongeveer ingeprijsd zijn. 

De Zutphense stamcelbank Esperite plaatste 25 converteerbare obligaties van 10.000 euro per stuk, gecombineerd met 250.000 warrants. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,1 procent tot 2.437,90 punten, de Dow Jones index noteerde 0,2 procent hoger op 21.374,56 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 6.194,89 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71