Europese beurzen doen stap terug

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 12:38

Beleggers zetten vraagtekens bij optimisme Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur op het laagste niveau in bijna twee maanden. Beleggers stelden vraagtekens bij de indicatie die de Federal Reserve afgaf voor zijn monetaire beleid, gezien de signalen dat de consumentenbestedingen haperen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 385,23 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,75 procent op 12.710,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.198,11 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,75 procent lager op 7.418,07 punten.

Alle sectoren stonden op verlies. De sterkste verliezen waren er voor telecom, consumentendiensten en technologie-aandelen. 

Daarmee sprongen Europese beleggers donderdag uit zogenaamde risico-beleggingen na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en consumentenprijzen, voorafgaand aan het verwachte rentebesluit van de Fed. Een kleiner dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden zette de olieprijs onder druk en vergrootte de zorgen over een vertragende Amerikaanse economie.

Voorzitter Janet Yellen van de Fed gaf donderdag aan door te willen gaan met haar plan om de rente verder te verhogen en de balans van de centrale bank af te bouwen. "De voornaamste boodschap was dat de Fed verwacht dat de economische cijfers, met name de inflatie, snel zullen herstellen en dat de rente dan verder omhoog kan. Beleggers blijven echter sceptisch over verdere renteverhogingen op de korte termijn", stelde analist Charalambos Pissouros van IronFX in een rapport. Volgens Pissouros prijst de markt een kans van meer dan 50 procent in dat er dit jaar geen renteverhoging meer komt. De focus van de markt zal daarbij vooral op de inflatiecijfers liggen in de komende tijd.

De ministers van financiën van eurozonelanden vergaderen donderdag met het IMF over de Griekse schuldencrisis. Société Générale verwacht dat de vergadering van de Eurogroep donderdag opnieuw een kortetermijnovereenkomst zal opleveren over Griekenland, voorafgaand aan de terugbetalingsdeadline van het Zuid-Europese land van medio juli. Mocht er vandaag geen akkoord worden bereikt, dan is uitstel volgens de Franse bank nog mogelijk tot de EU-top volgende week.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 44,59 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 46,92 dollar. 

 De euro/dollar zakte donderdag weg, met een daling van 0,5 procent tot 1,1161. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1217 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1213 op de borden. 

Op economisch gebied bleek woensdag het handelsoverschot van de eurozone in april te zijn gedaald, door een dalende export, wat zou kunnen samenhangen met een sterkere euro.

De Zwitserse centrale bank hield donderdagochtend zijn negatieve rente ongewijzigd. De Britse centrale bank publiceert om één uur zijn rentebesluit, wat naar verwachting geen wijzigingen zal opleveren in het monetaire beleid.

Bedrijfsnieuws 

In Parijs stond het aandeel CGG 3,4 procent lager, nadat de sectorgenoot van Fugro bescherming tegen faillissement aanvroeg in Parijs en New York. De Franse bodemonderzoeker, die enkele jaren geleden een bedrijfsonderdeel overnam van de Nederlandse collega, is met een aantal geldschieters een herstructurering van zijn schulden overeengekomen, waarbij bijna 2 miljard dollar aan schulden worden geschrapt. Nu moet de vereiste meerderheid van de geldschieters daarmee instemmen.

In Stockholm verloor het aandeel Hennes & Mauritz 4,4 procent. Het modehuis haalde meer omzet in mei, maar de groei was zwakker dan in april.

In Londen stonden mijnbouwers onder druk, met name Fresnillo, dat 4,9 procent inleverde, en Randgold Resources, dat 4,6 procent verloor.

Olieproducenten als BP en Royal Dutch Shell verloren ook terrein. 

In Parijs en Frankfurt waren telecombedrijven Orange en Deutsche Telekom de sterkste dalers onder de hoofdfondsen. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,7 procent in het rood.  

Wall Street eindigde woensdag verdeeld. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 2.437,92 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 21.374,56 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 6.194,89 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Focus op notulen ECB.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen nog volop bezig.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,23 -0,48% -25,36 5.268,59