Europese beurzen leveren weer in

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 18:31

Beleggers sceptisch over indicatie van Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,4 procent lager op 386,18 punten. De Franse CAC 40 eindigde 0,5 procent in de min op 5.216,88 punten. De Britse FTSE 100 verloor 0,7 procent op een slotstand van 7.419,36 punten. De Duitse DAX verloor 0,9 procent op een stand van 12.691,81 punten. 

"De rentebesluiten van de verschillende centrale banken hebben geleid tot dalingen op de Europese beurzen. Eerst was er het Amerikaanse rentebesluit met toelichting van de Fed dat de beurzen negatief beïnvloedde aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De tweede klap kwam vandaag toen bij het rentebesluit van de Bank of England bleek dat drie van de acht leden stemden voor een renteverhoging, wat verdere druk op de Londense aandelen benchmark zette."

Na de woensdag bekendgemaakte verhoging van de federal funds rate in de Verenigde Staten naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent, gaf voorzitter Janet Yellen van de Fed aan door te willen gaan met haar plan om de rente verder te verhogen en de balans van de centrale bank af te bouwen. "De voornaamste boodschap was dat de Fed verwacht dat de economische cijfers, met name de inflatie, snel zullen herstellen en dat de rente dan verder omhoog kan. Beleggers blijven echter sceptisch over verdere renteverhogingen op de korte termijn", stelde analist Charalambos Pissouros van IronFX in een rapport. Volgens Pissouros prijst de markt een kans van meer dan 50 procent in dat er dit jaar geen renteverhoging meer komt. De focus van de markt zal daarbij vooral op de inflatiecijfers liggen in de komende tijd.

De Bank of England heeft donderdag, conform verwachting, de rente ongemoeid gelaten. Dit betekent dat de rente blijft staan op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Ook bracht de Britse centrale bank geen wijziging aan in het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 435 miljard Britse pond.

De Zwitserse centrale bank hield donderdagochtend zijn in dit geval negatieve rente eveneens ongewijzigd. De Swiss National Bank hield de belangrijkste benchmark op 0,75 procent negatief en benadrukte dat men in kan blijven grijpen op de valutamarkten om de koers van de Zwitserse frank op een gewenst peil te houden. De referentierente voor de driemaands Libor die de SNB hanteert, is blijven staan op een bandbreedte van 1,25 negatief tot 0,25 procent negatief. 

Op macro-economisch gebied werd donderdag bekend dat het overschot op de goederenbalans van de eurozone in april op jaarbasis is gedaald, zo meldde statistiekbureau Eurostat donderdag. In april kwam het overschot van de eurozone uit op 17,9 miljard euro, ten opzichte van een surplus van 26,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. De export daalde in april met 3,0 procent op jaarbasis tot 167,7 miljard euro en de import liep juist met 3,0 procent op tot 149,8 miljard euro.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei sterker dan verwacht gedaald, bleek donderdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek. De detailhandelsverkopen daalden met 1,2 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis stegen de Britse detailhandelsverkopen in mei nog met 0,9 procent.

In Frankrijk waren de consumentenprijzen in mei exact als in de voorgaande maand, rapporteerde het Franse statistiekbureau Insee. Het inflatieniveau kwam vorige maand uit op 0,0 procent op maandbasis, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,1 procent in april. Op jaarbasis kwam de Franse inflatie in mei uit op 0,8 procent. 

De olieprijs daalde verder, na de scherpe daling op woensdag toen het Internationaal Energieagentschap stelde dat het nog wel even zal duren voordat de oliemarkt in balans is, ondanks de recente verlenging van de productie-afspraken tussen de OPEC en een aantal landen buiten het kartel. Een kleiner dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden zette de olieprijs verder onder druk. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 445,50 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 46,89 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1143. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1217 en woensdag bij het slot op Wall Street stond er een koers van 1,1213 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize verloor 4,1 procent en was daarmee op de AEX de grootste verliezer, nadat de Amerikaanse sectorgenoot Kroger een winstwaarschuwing afgaf. "De waarschuwing van Kroger geeft aan dat consumenten redelijk terughoudend blijven in Amerika", zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Dat is al langer aan de gang. De Amerikaanse economie groeit, maar de consumentenbestedingen lopen hiermee niet in de pas", volgens de marktvorser.

In Parijs sloot het aandeel CGG 2,8 procent lager, nadat de sectorgenoot van Fugro bescherming tegen faillissement aanvroeg in Parijs en New York. De Franse bodemonderzoeker, die enkele jaren geleden een bedrijfsonderdeel overnam van de Nederlandse collega, is met een aantal geldschieters een herstructurering van zijn schulden overeengekomen, waarbij bijna 2 miljard dollar aan schulden worden geschrapt. Nu moet de vereiste meerderheid van de geldschieters daarmee instemmen.

In Stockholm verloor het aandeel Hennes & Mauritz 5,5 procent. Het modehuis haalde meer omzet in mei, maar de groei was zwakker dan in april.

In Londen stonden mijnbouwers onder druk, met name Fresnillo, dat 4,5 procent inleverde, en Randgold Resources, dat 4,2 procent verloor.

Olieproducenten als Royal Dutch Shell, BP en Total verloren ook terrein, na woensdag uitgebrachte rapporten over olievoorraden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de beurzen op Wall Street lager. De S&P 500 index verloor 0,4 procent, de Dow Jones index leverde 0,1 procent in en de Nasdaq stond 0,9 procent lager. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68