Lagere opening Europese beurzen voorzien

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 07:34

Europese markten verwerken renteverhoging in Verenigde Staten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 18,4 punten voor de Duitse DAX, een min van 8,5 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 22,5 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten woensdag al overwegend lager. 

De Europese beursindexen begonnen de dag nog sterk, maar tijdens de middaghandel draaide het sentiment na het verschijnen van zwakke Amerikaanse macro-economische cijfers. Marktanalist David Madden van CMC Markets wees verder op de aanhoudende politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk die beleggers toch parten blijft spelen.

Op macro-economisch vlak was er voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve voldoende informatie te verwerken voor beleggers. Inflatiecijfers uit Duitsland bevestigden een vertraging in mei. De consumentenprijzen stegen met 1,5 procent op jaarbasis, na een inflatie van 2,0 procent in april. 

Arbeidscijfers uit de eurozone waren positief, met een stijging van de werkgelegenheid in het eerste kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis. Verder nam de industriële productie in de muntunie in april toe, met 0,5 procent ten opzichte van maart. 

Britse cijfers over de arbeidsmarkt toonden een verdeeld beeld. Enerzijds daalde de werkloosheid in de drie maanden tot en met april naar het laagste niveau sinds 1975, maar daar stond een zwakkere loongroei tegenover. Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets UK sprak van een veel zwakker dan verwacht cijfer.

De combinatie van een hogere inflatie en zwakkere groei en een achterblijvende loongroei, plus de toegenomen politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk, zijn volgens marktkenners de belangrijkste ingrediënten waarop de bank of England de komende tijd het monetaire beleid bepaalt. Donderdag komt de Britse centrale bank met zijn rentebesluit, maar wijzigingen in de rente en het opkoopprogramma voor obligaties van 435 miljard pond worden niet voorzien.   

Tijdens de middag kwamen er woensdag verder een aantal tegenvallende macro-economische publicaties uit Amerika. De detailhandelsverkopen daalden in mei met 0,3 procent, terwijl de inflatie in dezelfde maand 0,1 procent negatief was vanwege de dalende energieprijzen.

Het Internationaal Monetair Fonds was positiever over China en verhoogde voor de derde keer dit jaar de groeiverwachting, ditmaal naar 6,7 procent. In april werd nog uitgegaan van een groei van de Chinese economie met 6,6 procent in 2017 en in januari raamde het IMF een groei van 6,5 procent.

De olieprijs daalde. Uit cijfers bleek dat de olievoorraden vorige week zijn geslonken, terwijl de voorraden benzine en stookolie stegen. Daarnaast stelde het Internationaal Energieagentschap dat het nog wel even zal duren voordat de oliemarkt in balans is, ondanks de recente verlenging van de productie-afspraken tussen de OPEC en een aantal landen buiten het kartel. 

Bedrijfsnieuws 

De lagere olieprijs zette energiefondsen onder druk. BP daalde 1,7 procent, Tullow Oil leverde 4,3 procent in en Royal Dutch Shell verloor 1,3 procent.

Het Spaanse modeconcern Inditex, dat onder meer de winkels van merken als Zara en Bershka uitbaat, boekte in het eerste kwartaal van 2017 meer winst en omzet. In het tweede kwartaal zou de positieve omzettrend doorzetten. Het aandeel daalde evenwel 1,8 procent. Online retailer Zalando verloor in Duitsland 1,0 procent.

Verder was Hexagon een opvallende stijger. Het Zweedse informatietechnologiebedrijf zou gesprekken voeren om overgenomen te worden door een Amerikaanse of Europese rivaal voor mogelijk 20 miljard dollar. Het aandeel steeg 10,8 procent.

Euro STOXX 50          3.547,15   (-0,3%) 

STOXX Europe 600       387,58     (-0,3%) 

DAX                    12.805,95  (+0,3%) 

CAC 40                 5.243,29   (-0,4%) 

FTSE 100               7.474,40   (-0,4%) 

SMI                    8.849,40   (-0,2%) 

AEX                    521,71     (-0,3%) 

BEL 20                 3.902,48   (-0,2%) 

FTSE MIB               20.960,55  (-0,6%) 

IBEX 35                10.775,80  (-1,0%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag lager. 

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag nog verdeeld. De handelsdag stond woensdag volledig in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve, de nieuwe economische ramingen en het daarop volgend commentaar van voorzitter Janet Yellen.

De Fed verhoogde conform de verwachting de federal funds rate met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent. Daarnaast meldde de centrale bank nog dit jaar te gaan beginnen met het terugdringen van de balans. Het besluit om de rente te verhogen werd door acht van de negen bestuursleden gesteund. Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek verder dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit was gelijk aan de verwachting in maart.

In de nieuwe economische ramingen ging de centrale bank voor dit jaar uit van een economische groei van 2,2 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een groei van 2,1 procent. De Fed verwacht dat de inflatie op de korte termijn onder de doelstelling van 2,0 procent blijft. 

Marktanalist Antoine Lesné merkte op dat met twee van de mogelijk drie of vier renteverhogingen dit jaar achter de rug, dit duidt op een zomerpauze alvorens de centrale bank de rente opnieuw verhoogt. Volgens Lesné beïnvloedden zwakke binnenlandse data en uitstel van de beloofde fiscale versoepeling dit besluit. De analist wees er tevens op dat het ruime accommoderende beleid van de Europese Centrale Bank en de heropleving van de volatiliteit in de Britse politiek er mogelijk tevens toe heeft geleid dat de Federal Reserve een pauze inlast.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 2,8 procent. De MBA-marktindex steeg van 430,6 vorige week, naar 442,6.

De omzet van de Amerikaanse detailhandel daalde in mei op maandbasis onverwacht met 0,3 procent tot 473,8 miljard dollar. Op jaarbasis was sprake van een toename van 3,8 procent.

De consumentenprijzen zijn in mei op maandbasis met 0,1 procent gedaald, door de dalende energieprijzen. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 1,9 procent.

Daarnaast bleek uit de meest recente cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 9 juni zijn gedaald met circa 1,7 miljoen vaten tot 511,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden en voorraden stookolie en andere distillaten stegen met respectievelijk 2,1 miljoen en 0,3 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een zestal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, Amerikaanse import- en exportcijfers van mei, de Empire State index en de Philly Fed index van juni. Later op de dag verschijnen industriële productiedata van mei en de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers in juni.

Bedrijfsnieuws

Tesla wist woensdag de opwaartse trend van een dag eerder vast te houden, na dinsdag opnieuw op recordniveau gesloten te zijn. Het aandeel noteerde woensdag circa 0,7 procent hoger.

H&R Block won ruim 7,5 procent, nadat de fiscale dienstverlener dinsdag beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Oliefondsen stonden woensdag onder druk, vanwege de lagere olieprijs. Transocean daalde ongeveer 5,5 procent, Murphy Oil verloor ruim 5,0 procent en National Oilwell Varco noteerde circa 0,5 procent lager.

United Parcel Service verloor circa 0,4 procent, na berichten over een schietincident in een vestiging van het bedrijf in San Francisco waarbij meerdere mensen omkwamen.

Home Depot steeg ongeveer 1,9 procent, na bemoedigende data over de doe-het-zelf-sector. 

S&P 500 index                2.437,92  (-0,1%)

Dow Jones index              21.374,56 (+0,2%)

Nasdaq Composite             6.194,89  (-0,4%) 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, met een min van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een fractioneel verlies voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                     19.812,09 (-0,4%)

Shanghai Composite      3.130,38 (0,0%)

Hang Seng                    25.621,47 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1218. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1213 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1276 op de borden. 

USD/JPY Yen   109,63

EUR/USD Euro  1,1218

EUR/JPY Yen   122,98

MACRO-AGENDA:

06:30 Omzet detailhandel - April (NL) 

06:30 Werkloosheid - Mei (NL) 

08:45 Inflatie - Mei def. (Fra) 

09:30 Rentebesluit Swiss National Bank (Zwi) 

10:00 Inflatie - Mei def. (Ita) 

10:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VK) 

11:00 Handelsbalans - April (eur) 

13:00 Rentebesluit en notulen Bank of England (VK) 

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS) 

14:30 Import- en exportprijzen - Mei (VS) 

14:30 Empire State index - Juni (VS) 

14:30 Philly Fed index - Juni (VS) 

15:15 Industriële productie - Mei (VS) 

16:00 Vertrouwen huizenbouwers NAHB - Juni (VS) 

BEDRIJFSNIEUWS:

13:45 Kroger - Cijfers eerste kwartaal (VS) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst flink lager

Donald Trump zorgt voor nervositeit op de markt volgens Aberfeld.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

51 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68