Update: Bank of England handhaaft rente

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 13:20

Opkoopprogramma ook onveranderd

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft donderdag, conform verwachting, de rente ongemoeid gelaten.

Dit betekent dat de rente blijft staan op het historisch lage niveau van 0,25 procent.

Ook bracht de Britse centrale bank geen wijziging aan in het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 435 miljard Britse pond.

Het rentebesluit van de Britse centrale bank werd bekendgemaakt tegen een nieuwe politieke achtergrond in het Verenigd Koninkrijk. Vorige week slaagde de Conservatieve partij van premier Theresa May er niet in om een meerderheid te behouden in het Britse Lagerhuis, waardoor de onzekerheid rondom de onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie, de zogenoemde Brexit, is toegenomen.

Binnen het Monetary Policy Committee stemden 5 bankiers voor het handhaven van het huidige rentebeleid. Drie bankiers opteerden evenwel voor een renteverhoging. Zij noemden een verhoging "passend". Economen rekenden vooraf slechts op 1 dissident die voor een renteverhoging zou stemmen.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets noemde het aantal van drie stemmers voor een renteverhoging "een beetje een schok" en een signaal dat er een zekere onenigheid is binnen het Committee.

Inflatie

In mei lag de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op 2,9 procent en daarmee boven de prijsstabiliteit die de Britse centrale bank nastreeft. Dat was geen verrassing, want de Bank of England sprak bij zijn kwartaalrapport over de inflatieontwikkeling in mei nog uit dat het inflatieniveau tot zeker het tweede kwartaal van 2020 uitkomt boven de doelstelling van 2 procent. Met name het zwakke Britse pond zorgt ervoor dat de inflatie harder oploopt.

Volgens de centrale bank kan de inflatie in de herfst zelfs tot boven de drie procent stijgen. De Bank of England herhaalde donderdag dat de sterk stijgende consumentenprijzen het gevolg zijn van de depreciatie van het pond.

Ook over de loongroei liet de centrale bank zich bezorgd uit. De loongroei is verder verzwakt, terwijl deze volgens de bankiers al aan de lage kant was en terwijl de werkloosheid op slechts 4,6 procent staat, het laatste niveau in meer dan 40 jaar tijd.

Woensdag werd al bekend dat de lonen in de drie maanden tot en met april met 2,1 procent zijn gegroeid op jaarbasis, na een loongroei van 2,3 procent in de driemaandsperiode tot en met maart.

De euro/pond noteerde donderdagmiddag, kort voor het rentebesluit, op 0,8793.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

37 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

38 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

47 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

59 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Trump houdt gemoederen valutamarkt bezig

ECB-notulen non-event.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.