Update: Franse bodemonderzoeker bankroet

Redactie ABM Financial News - 15 juni 2017, 09:57

Herstructurering schrapt miljarden aan schulden.

(ABM FN-Dow Jones) De Franse dienstverlener voor de olie-industrie CGG Group heeft woensdag faillissementsbescherming aangevraagd in de Verenigde Staten en Frankrijk, nadat het bedrijf met een aantal grote geldschieters en obligatiehouders overeenkwam dat bijna 2 miljard dollar aan schuld uit de boeken zal worden geschrapt. Dit blijkt uit een melding bij een Amerikaanse faillissementsrechtbank. 

Volgens de advocate van het bedrijf, een sectorgenoot van het Nederlandse Fugro, was CGG niet langer in staat om aan zijn schulden te voldoen door de langdurige lage prijzen van aardolie en aardgas. 

De ruil van schuld voor aandelen was al enige tijd onderwerp van gesprek. CGG zal nu eenn akkoord met de vereiste meerderheid van geldschieters proberen te bereiken.

Woensdag werd de schuldenherstructurering onder toezicht van de rechter in Parijs gestart met een 'sauvegarde'-procedure, gevolgd door een procedures voor elf dochterbedrijven bij het Amerikaanse faillissementsgerechtshof in New York. 

Volgens de deal zullen obligatiehouders 1,95 miljard aan schulden inruilen voor het merendeel van de aandelen van een gereorganiseerd CGG, stelde het bedrijf. Het herstructureringsplan vereist dat tot 500 miljoen dollar aan nieuw geld wordt opgehaald met een claimemissie van 125 miljoen dollar en de uitgifte van 375 miljoen dollar aan nieuwe schuld. 

De gewone schuldeisers van CGG, die ongeveer 800 miljoen dollar hebben verstrekt, zullen de looptijd van hun leningen verlengen in ruil voor een betaling van 150 miljoen dollar uit de opbrengst van het nieuwe geld. De bestaande aandeelhouders, die mogen meedoen met de claimemissie, zien hun belang gereduceerd tot 4,5 procent van de aandelen van het gereorganiseerde CGG, na voltooiing van de schuldruil, volgens de melding bij het Amerikaanse faillissementsgerecht. 

De Compagnie Générale de Géophysique focust op seismisch onderzoek en andere technieken waarmee energiebedrijven olie- en aardgasreserves kunnen opsporen. De omzet van CGG was in 2016 1,2 miljard dollar, ruim een derde van de 3,4 miljard die het bedrijf in 2012 verdiende voordat de olieprijs inzakte.

CGG laat weten dat de transactie de relatie met partners en klanten niet zal beïnvloeden. 

Het Franse bedrijf kocht in 2013 de divisie Geoscience van Fugro en startte tegelijkertijd een joint-venture Seabed Geosolutions, waarin CGG een belang van 40 procent heeft en Fugro 60 procent. 

Fugro heeft het recht om als eerste zijn belang in Seabed Geosolutions te vergroten, als CGG daar van af zou willen, stelde analist Martijn den Drijver van NIBC Markets naar aanleiding van het bericht. Na contact met het management van Fugro concludeert de analist dat Fugro niet erg happig is om zijn financiële ruimte daarvoor te gebruiken. NIBC heeft een koopadvies op Fugro. 

Fugro ontving in 2012 975 miljoen euro voor Geoscience en verstrekte daarbij een lening van 225 miljoen euro aan CGG, die echter een half jaar verleden met korting is verkocht. "Dat is geen issue meer", aldus Den Drijver.

Update: om informatie en commentaar analist toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2017 Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FUGRO toevoegen aan uw watchlist 10,81 -1,55% -0,17 10,98