ArcelorMittal bereikt bindend akkoord voor overname staalfabriek Ilva

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 17:44

Belangrijke stap gezet volgens CEO.

(ABM FN-Dow Jones) Een consortium onder leiding van ArcelorMittal heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Dit maakte het staalbedrijf met een notering op het Damrak vrijdag bekend.

De exclusieve onderhandelingen met de Italiaanse staat zijn afgerond met een bindend akkoord als resultaat, aldus ArcelorMittal.

CEO Lakshmi Mittal sprak van een "belangrijke stap" in de aanschaf van Ilva en zei precies te weten wat er moet gebeuren bij de staalfabriek in Italië.

De staalreus liet weten dat de bijbehorende documentatie uiterlijk op 30 juni zal worden ingevoerd.

In 2020 denkt het consortium voor 310 miljoen euro aan synergieen te kunnen realiseren, exclusief de impact van het terugbrengen van vaste kosten en volumeverbeteringen.

De Italiaanse fabriek zal volgens ArcelorMittal al in het eerste jaar bijdragen aan het bedrijfsresultaat (EBITDA). In jaar drie zal de fabriek ook bijdragen aan de vrije kasstroom, zo voorziet de staalgigant.

Er zal circa 2,4 miljard euro worden geïnvesteerd in Ilva in de komende zeven jaar.

Goede deal

Volgens analisten van Credit Suisse sluit ArcelorMittal een goede deal. De marktvorsers van de Zwitserse bank wezen erop dat het management zes jaar de tijd krijgt om de fabriek te vernieuwen, voordat de balans beïnvloedt wordt. Als ArcelorMittal en partner Marcegaglia erin slagen om de productie te verhogen, terwijl de winstgevendheid per ton staal op peil blijft, dan kan het zelfs een "zeer goede" acquisitie worden.

Dit is volgens de analisten ook precies waar ArcelorMittal goed in is, namelijk het opkopen van niet renderende staalfabrieken om dan vervolgens de boel goed op de schop te nemen en zorgen dat er wel weer winst wordt gemaakt. Onderdeel van de plannen voor Ilva is volgens Credit Suisse een fikse reorganisatie die het personeelsbestand in de komende jaren moet terugbrengen van ruim 14.000 naar minder dan 8.500.

ArcelorMittal bezit 85 procent van het consortium en Marcegaglia heeft de rest. De Italiaanse overheid heeft Ilva verkocht voor in totaal 1,8 miljard euro, maar daarbovenop zal het consortium ook 2,4 miljard in de fabriek investeren, onder meer om de fabriek milieuvriendelijker te maken.

Het aandeel ArcelorMittal sloot vrijdag 1,1 procent lager op 17,87 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,20 0,54% 0,12 22,08
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,20 0,54% 0,12 22,08