Beursupdate: Damrak in het groen

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 10:52

Markt kijkt uit naar Europese inflatiecijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting de klok van elf uur hoger. De AEX index steeg 0,6 procent tot 521,69 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus stond de afgelopen handelsweek met name in het teken van de verkoopgolf in de techsector, "die in Nederland met name tot uitdrukking kwam door druk op de semiconductor industrie", aldus de adviseur.

Ondanks een stroom aan nieuws deze week van centrale banken, waren er volgens de beleggingsadviseur uit die hoek geen verrassingen. De markt richt zich volgens Schutte nu op de afronding van het tweede kwartaal en de start van het nieuwe cijferseizoen. Wat afgelopen week tevens opviel waren volgens Schutte de zwakke macro-publicaties uit de Verenigde Staten.  

De Japanse centrale bank bracht vrijdag geen wijzigingen aan in het monetaire beleid en handhaafde de rente op 0,1 procent negatief. De Chinese centrale bank pompte vrijdag  250 miljard yuan, ofwel circa 37 miljard dollar, in het financiële systeem.

Op macro-economisch vlak staan later vandaag nog een vijftal publicaties geagendeerd. In Europa verschijnen inflatiecijfers over mei en de arbeidskosten, gevolgd door het rentebesluit van de centrale bank van Rusland. In de Verenigde Staten verschijnen achtereenvolgens woningbouwcijfers en het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 44,75 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 47,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1170. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1153 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 4,2 procent, gevolgd door Vopak met een winst van 3,7 procent en Wolters Kluwer, dat 1,7 procent won.

Ahold Delhaize zette de neerwaartse trend van een dag eerder voort en noteerde maar liefst 6,0 procent lager. Daarmee was de retailer de sterkste daler onder de hoofdfondsen. ING haalde Ahold Delhaize vandaag van de favorietenlijst, in reactie op de winstwaarschuwing van de Amerikaanse sectorgenoot Kroger gisteren. ING handhaafde desalniettemin het koopadvies op Ahold Delhaize met een koersdoel van 25,00 euro.

Van de de Midkapfondsen was TKH Group met een winst van 4,9 procent de sterkste stijger. BAM Groep was met een winst van 2,7 procent een goede tweede, gevolgd door Flow Traders met een winst van 2,1 procent. Aperam was met een verlies van 8,4 procent de sterkste daler.

Air France-KLM steeg 0,7 procent, na een koersdoelverhoging van 6,00 naar 10,60 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Van de kleinere fondsen kon Kendrion rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel steeg 1,1 procent. Degroof Petercam is gestart met het volgen van Kendrion met een koopaanbeveling en een koersdoel van 39,00 euro. Analist Frank Claassen meent dat Kendrion een "aantrekkelijke" combinatie van een midden enkelcijferige autonome groei en stijgende marges biedt.

Stern Groep steeg 3,9 procent, nadat de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA over mei een stijging van het aantal registraties in Nederland van 26,7 procent op jaarbasis rapporteerde.

Ajax en Everton FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davy Klaassen naar de Engelse club. De transfer levert de Amsterdamse voetbalclub 27 miljoen euro op. Het aandeel won 0,9 procent.

IEX Group noteerde vlak, na het nieuws dat het Tostrams Groep overneemt. De financiële details van de transactie werden niet vermeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88