Damrak start handelsdag vermoedelijk in het groen

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 08:08

Wall Street licht lager gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street deed donderdag een stapje terug, terwijl het beeld in Azië vanochtend overwegend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,6 procent lager op 518,75 punten. Vorige maand piekte de index nog rond 536 punten. 

Wall Street sloot donderdag licht lager, vanaf recordniveaus, in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdag. De renteverhoging was alom verwacht, maar "wat niet verwacht werd, was de licht scherpere toon dan normaal in de toelichting van de Fed", zei onderzoeksdirecteur Kathleen Brooks van City Index donderdag in een rapport. "De Fed zei helemaal niets over de vertraging van aangekondigde stimulerende belastingmaatregelen, wat suggereert dat de Fed er gerust op lijkt om door te gaan met normalisering van het monetaire beleid, ongeacht wat de regering Trump doet", lichtte ze toe.

Grote technologiefondsen bleven onder druk staan en aandelen Apple, Amazon en Facebook werden van de hand gedaan. Marktvolgers benadrukken echter dat er sprake is van sectorrotatie, waarbij achterblijvers, zoals financiële waarden, herstellen ten koste van technologie-aandelen. Techbeurs Nasdaq verloor een half procent, terwijl de breed samengestelde S&P 500 index de verliezen beperkte tot 0,2 procent.

De olieprijzen stonden donderdag wederom onder druk, maar minder scherp dan op woensdag, toen cijfers over Amerikaanse olievoorraden negatief werden uitgelegd. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 0,27 dollar ofwel 0,6 procent, lager op 44,46 dollar.

De dollar blijft daarnaast sinds het Amerikaanse rentebesluit aan kracht winnen. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1143, ten opzichte van een stand van 1,1217 donderdagochtend. 

In Azië bracht de Bank of Japan vanochtend geen wijzigingen aan in zijn ongekend ruime monetaire beleid. Dit betekende dat de belangrijkste rente onveranderd bleef op 0,1 procent negatief en de inkoop van 80 biljoen yen aan obligaties per jaar werd gehandhaafd. Net als bij de vorige monetaire vergadering merkte de centrale bank op dat de economie van Japan een gematigde ontwikkeling liet zien en de verwachting is dat deze trend ook blijft aanhouden. De beurs in Tokio won ruim een half procent, terwijl de andere Aziatische hoofdbeurzen noteerden binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van de voorafgaande handelsdag.

Beleggers krijgen in de loop van de ochtend inzicht in de inflatie in de eurozone. Vanmiddag worden daarnaast in Amerika onder meer cijfers over het consumentenvertrouwen vrijgegeven.

Ook merkte marktanalist Ron van der Does van IG nog op dat vandaag de juni optieseries expireren. Een belangrijke serie, aldus de marktanalist, die vanmiddag voor de nodige beweging kan zorgen. 

Donderdagavond werd er nog een akkoord bereikt over een nieuwe uitkering uit het Europese noodfonds voor Griekenland. Het gaat om een bedrag van 8,5 miljard euro. “Het akkoord was een hele opluchting, nadat in mei nog een overleg was mislukt. Merkwaardig genoeg had het akkoord geen invloed op de koers van de euro”, aldus Van der Does.

 

 

Bedrijfsnieuws

 

Ajax en Everton FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davy Klaassen naar de Engelse club.  Met de transfer van de aanvallende middenvelder is een bedrag van 27 miljoen euro gemoeid. 

 

 

Slotstanden Wall Street

 

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent tot 2.432,46 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent tot 21.359,90 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 6.165,50 punten.

 

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71