Europese beurzen in de plus

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 12:37

Financiƫle markten opgelucht over akkoorden Griekenland en Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen stonden vrijdag rond het middaguur over de hele linie in de plus. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 388,11 punten. De Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent naar 12.728,06 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent tot 5.250,19 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,7 procent hoger op 7.469,28 punten.

De beurzen reageerden hiermee opgelucht op de donderdagavond bereikte akkoorden over een nieuw steunpakket met instemming van het IMF van 8,5 miljard euro voor Griekenland en over de start van de Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de overige EU-landen op maandag.

"De markten verwelkomen het Griekse akkoord positief en compenseerden daarmee de negatieve reactie op de mededelingen van de Federal Reserve bij het Amerikaanse rentebesluit eerder deze week", zeiden analisten van Accendo Markets in een rapport.  

Op macro-economisch gebied bleek dat de inflatie in de eurozone in mei op jaarbasis geheel conform verwachting is uitgekomen op 1,4 procent, bleek vrijdag uit definitieve cijfers van statistiekbureau Eurostat. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent. De kerninflatie, exclusief volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak, kwam in mei op jaarbasis uit op 0,9 procent.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2017 in hetzelfde tempo gestegen als in het voorgaande kwartaal meldde statistiekbureau Eurostat. De arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis in de muntunie. In het vierde kwartaal van 2016 was de stijging van de arbeidskosten even groot. Afgelopen kwartaal lagen de lonen 1,4 procent hoger. In het voorgaande kwartaal was dit 1,6 procent. 

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 44,62 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,7 procent hoger bewoog naar 47,25 dollar.

De euro/dollar stond op 1,1173. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1143 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1145 op de borden. 

Later vanmiddag volgen op macro-economisch gebied het rentebesluit van de centrale bank van Rusland en twee Amerikaanse cijfers.

Bedrijfsnieuws

Societé Générale heeft bijna 1,2 miljard euro opgehaald met de beursgang van zijn leasetak ALD, meldde de Franse bank vrijdag voorbeurs. Societé Générale verkocht vrijdag een belang van 20 procent in ALD, ofwel 80,8 miljoen aandelen, voor 14,30 euro per aandeel. Daarmee wordt ALD gewaardeerd op circa 5,8 miljard euro. In een overtoewijzingsoptie kunnen er nog eens circa 12 miljoen aandelen op de markt komen, waardoor de opbrengst van de beursgang tot ruim 1,3 miljard euro kan oplopen. Het aandeel ALD wordt vanaf vandaag verhandeld op Euronext Parijs en noteerde 0,6 procent hoger op 46,76 euro.

Nestlé wil zijn Amerikaanse snoeponderdeel van de hand doen, maakte het Zwitserse voedingsmiddelenbedrijf donderdagavond bekend. De activiteiten, bekend van snoeprepen zoals Butterfinger, Baby Ruth en Crunch, behaalden in 2016 een omzet van circa 900 miljoen Zwitserse frank. De onderdelen zijn goed voor circa 3 procent van de totale omzet van Nestlé in Amerika. De Zwitsers onderzoeken strategische mogelijkheden voor de activiteiten, waaronder dus een mogelijke verkoop. Het aandeel Nestlé noteerde vrijdag 2,3 procent hoger op 82,85 frank.

Afvalverwerker Renewi, dat vorig jaar ontstond door het samengaan van het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, overweegt een beursnotering in Amsterdam, zo zei topman Peter Dilnot in een gesprek met De Telegraaf. "Het is een optie die we momenteel bekijken, als we daarmee beleggers kunnen aantrekken die in duurzame bedrijven willen beleggen", zei Dilnot op de vraag of een notering in Nederland wordt overwogen. De Britse topman voegde toe dat nog geen beslissing is genomen. De notering in het Verenigd Koninkrijk wil Renewi sowieso behouden. Het aandeel noteerde vrijdag vlak.

Johnson & Johnson heeft de overname van Actelion voor een bedrag van 30 miljard in contanten afgerond, zo maakte de Amerikaanse farmaceut vrijdag bekend. In verband met de afronding van de overname heeft Actelion zijn R&D-divisie afgesplitst en ondergebracht in de nieuw opgerichte Zwitserse onderneming Idorsia. Aandelen Indorsia zijn in de vorm van een aandelendividend uitgekeerd aan de bestaande aandeelhouders van Actelion. Het aandeel wordt vanaf vandaag verhandeld op de Zwitserse beurs.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.  

Wall Street eindigde donderdag lager. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,2 procent lager op 2.432,46 punten, de Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 21.359,90 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 6.165,50 punten. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

10 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

11 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

15 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

15 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

21 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.140,25 0,36% 18,58 5.121,67
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,23 -0,48% -25,36 5.268,59