Europese beurzen openen vermoedelijk hoger

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 07:35

Vrijdagochtend focus op Europese inflatiecijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 25 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten. "De rentebesluiten van de verschillende centrale banken hebben geleid tot dalingen op de Europese beurzen. Woensdag was er het Amerikaanse rentebesluit met toelichting van de Fed dat de beurzen negatief beïnvloedde", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De tweede klap kwam donderdag toen bij het rentebesluit van de Bank of England bleek dat drie van de acht leden voor een renteverhoging stemden, wat verdere druk op de Londense aandelenmarkt zette."

Na de woensdag bekendgemaakte verhoging van de federal funds rate in de Verenigde Staten naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent, gaf voorzitter Janet Yellen van de Fed aan door te willen gaan met haar plan om de rente verder te verhogen en de balans van de centrale bank af te bouwen. "De voornaamste boodschap was dat de Fed verwacht dat de economische cijfers, met name de inflatie, snel zullen herstellen en dat de rente dan verder omhoog kan. Beleggers blijven echter sceptisch over verdere renteverhogingen op de korte termijn", stelde analist Charalambos Pissouros van IronFX in een rapport. Volgens Pissouros prijst de markt een kans van meer dan 50 procent in dat er dit jaar geen renteverhoging meer komt. De focus van de markt zal daarbij vooral op de inflatiecijfers liggen in de komende tijd.

De Bank of England liet donderdag, conform verwachting, de rente ongemoeid. Dit betekent dat de rente blijft staan op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Ook bracht de Britse centrale bank geen wijziging aan in het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 435 miljard Britse pond.

De Zwitserse centrale bank hield donderdagochtend zijn negatieve rente eveneens ongewijzigd. De Swiss National Bank hield de belangrijkste benchmark op 0,75 procent negatief en benadrukte dat men in kan blijven grijpen op de valutamarkten om de koers van de Zwitserse frank op een gewenst peil te houden. De referentierente voor de driemaands Libor die de SNB hanteert, is blijven staan op een bandbreedte van 1,25 negatief tot 0,25 procent negatief.

Op macro-economisch gebied werd donderdag bekend dat het overschot op de goederenbalans van de eurozone in april op jaarbasis is gedaald, zo meldde statistiekbureau Eurostat donderdag. In april kwam het overschot van de eurozone uit op 17,9 miljard euro, ten opzichte van een surplus van 26,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. De export daalde in april met 3,0 procent op jaarbasis tot 167,7 miljard euro en de import liep juist met 3,0 procent op tot 149,8 miljard euro.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei sterker dan verwacht gedaald, bleek donderdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek. De detailhandelsverkopen daalden met 1,2 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis stegen de Britse detailhandelsverkopen in mei nog met 0,9 procent.

In Frankrijk waren de consumentenprijzen in mei exact als in de voorgaande maand, rapporteerde het Franse statistiekbureau Insee. Het inflatieniveau kwam vorige maand uit op 0,0 procent op maandbasis, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,1 procent in april. Op jaarbasis kwam de Franse inflatie in mei uit op 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize verloor 4,1 procent, en was daarmee op de beurs van Amsterdam de grootste verliezer, nadat de Amerikaanse sectorgenoot Kroger een winstwaarschuwing afgaf. "De waarschuwing van Kroger geeft aan dat consumenten redelijk terughoudend blijven in Amerika", zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Dat is al langer aan de gang. De Amerikaanse economie groeit, maar de consumentenbestedingen lopen hiermee niet in de pas", aldus de marktvorser.

In Parijs sloot het aandeel CGG 2,8 procent lager, nadat de sectorgenoot van Fugro bescherming tegen faillissement aanvroeg in Parijs en New York. De Franse bodemonderzoeker, die enkele jaren geleden een bedrijfsonderdeel overnam van de Nederlandse collega, is met een aantal geldschieters een herstructurering van zijn schulden overeengekomen, waarbij bijna 2 miljard dollar aan schulden worden geschrapt. Nu moet de vereiste meerderheid van de geldschieters daarmee instemmen.

In Stockholm verloor het aandeel Hennes & Mauritz 5,5 procent. Het modehuis haalde meer omzet in mei, maar de groei was zwakker dan in april.

In Londen stonden mijnbouwers onder druk, met name Fresnillo, dat 4,5 procent inleverde, en Randgold Resources, dat 4,2 procent verloor.

Olieproducenten als Royal Dutch Shell, BP en Total verloren ook terrein, na woensdag uitgebrachte rapporten over olievoorraden.

 

Euro STOXX 50            3.525.46 (-0,6%) 

STOXX Europe 600       386,05 (-0,4%) 

DAX                            12.691,81 (-0,9%) 

CAC 40                        5.216,88 (-0,5%) 

FTSE 100                     7.419,36 (-0,7%) 

SMI                             8.853,0 (vlak) 

AEX                             518,75 (-0,6%) 

BEL 20                         3.888,87 (-0,4%) 

FTSE MIB                     20.847,51 (-0,5%) 

IBEX 35                       10.699,60 (-0,7%)

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures op vrijdag hoger. Donderdag eindigde de handelsdag nog met verlies, waarbij vooral techfondsen de Nasdaq omlaag trokken. De financiële markten verteerden donderdag het Amerikaanse rentebesluit en de economische ramingen van de Federal Reserve op woensdag.

De renteverhoging was alom verwacht, maar "wat niet verwacht werd, was de licht scherpere toon dan normaal in de toelichting van de Fed", zei onderzoeksdirecteur Kathleen Brooks van City Index donderdag in een rapport. "De Fed zei helemaal niets over de vertraging van de verwachte stimulerende belastingmaatregelen, wat suggereert dat de Fed gerust lijkt om door te gaan met normalisering van het monetaire beleid, ongeacht wat de regering Trump doet", lichtte ze toe.

Donderdag stond verder in het teken van de hervatte verkoopgolf van de aandelen van techfondsen, waarvan analisten vooralsnog niet in paniek lijken te raken. 

"De handel in deze fondsen was erg intensief geworden en die is nu aan het afkoelen. Gegeven het feit hoe lang die fondsen zijn gestegen, en hoe veel, denk ik dat er nog veel ruimte is om de neerwaartse trend voort te zetten", zei portefeuillemanager Aaron Clark van GW&K Investment Management.

"Naar onze menig is dit een correctie op de langdurige stijging van de techfondsen in de afgelopen periode en we zijn zeker niet verbaasd over de toename van de volatiliteit", zei portefeuillehouder Eric Wiegand van Private Client Reserve. Hij schreef die niet alleen toe aan de techfondsen, maar trok het breder. "We hebben een succesvol cijferseizoen achter de rug, dus worden er winstnemingen geoogst en dat is niet inconsistent met wat kon worden verwacht", voegde hij toe.

Op macro-economisch gebied bleek uit cijfers van Amerikaanse ministerie van Arbeid dat deze in de de week eindigend op 10 juni op weekbasis zijn gedaald. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 8.000 af tot 237.000 stuks. Er was gerekend op een niveau van 240.000. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 3 juni steeg met 6.000 naar 1,935 miljoen aanvragen.

De prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten zijn in mei harder gedaald dan verwacht, meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Amerikaanse importprijzen daalden met 0,3 procent ten opzichte van een maand eerder. De daling in mei werd met name veroorzaakt door lagere brandstofprijzen. De Amerikaanse exportprijzen daalden afgelopen maand met 0,7 procent.

De productie in de Amerikaanse industrie heeft in mei op maandbasis een pas op de plaats gemaakt, bleek donderdag uit cijfers van de Federal Reserve. Economen rekenden vooraf op een stijging voor mei van 0,1 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in juni licht gedaald, meldde de National Association of Home Builders. "Het vertrouwen onder bouwers is consistent goed geweest dit jaar, wat het aanhoudende geleidelijke herstel op de huizenmarkt weergeeft", zei voorzitter Granger MacDonald van NAHB. De NAHB-huizenindex daalde van 69 in mei naar 67.

De juli-future op een vat West Texas Intermediate olie sloot donderdag 0,6 procent ofwel 0,27 dollar lager op 44,46 dollar.

Bedrijfsnieuws

De hervatte verkoopgolf bij techfondsen leverde voor Google-moeder Alphabet een min van 0,8 op, Facebook sloot 0,3 procent lager, Apple gaf 0,6 procent toe, Amazon moest 1,3 procent afstaan en Netflix leverde bij de slotbel 0,3 procent in.

Supermarktconcern Kroger verloor liefst 18,9 procent na een winstwaarschuwing. Kroger rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 2,00 tot 2,05 dollar. Eerder ging het bedrijf nog uit van 2,21 tot 2,25 dollar per aandeel. Kroger verwacht dit jaar een LIFO last voor gewijzigde productkosten te moeten nemen van 80 miljoen dollar, waar eerder op 25 miljoen dollar werd gerekend.

Nike moest uiteindelijk 3,2 procent prijsgeven, nadat de producent van sportartikelen donderdag bekend maakte meer dan 1.000 banen, ofwel 2 procent van zijn totale arbeidsbestand te gaan schrappen. De fabrikant van sportartikelen wil met een herstructurering inspelen op een omzetvertraging. Daarbij ligt de focus op de kernmarkten, digitale verkoop en minder producten.

Exxon Mobil won 0,2 procent en herstelde daarmee enigszins van de val op woensdag als gevolg van tegenvallende cijfers over olievoorraden.

Starbucks sloot 0,3 procent lager, nadat een analist van Wedbush Securities het advies op het aandeel verlaagde van Outperform naar Neutraal. 

 

S&P 500 index              2.432,46  (-0,2%)

Dow Jones index           21.359,90 (-0,1%)

Nasdaq Composite         6.165,50  (-0,5%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De centrale bank van Japan besloot vrijdag om het rentebeleid ongewijzigd te laten. 

 

Nikkei 225                  19.973,14 (+0,7%)

Shanghai Composite    3.124,42  (-0,3%)

Hang Seng                  25.677,88 (+0,4%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1144. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1145 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1143 op de borden.

 

USD/JPY Yen   111,23

EUR/USD Euro  1,1144

EUR/JPY Yen   123,95

 

MACRO-AGENDA:

05:00 Rentebesluit Bank of Japan (Jap)

11:00 Inflatie - Mei (eur)

11:00 Arbeidskosten - Mei (eur)

12:30 Rentebesluit Bank of Russia (Rus)

14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Mei (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - juni vlp. (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07