Europese beurzen sluiten in het groen

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 19:03

Europese supermarkten onder druk na overname in de VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag hoger gesloten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 388,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 12.752,73 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.263,31 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.463,54 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte vooral op dat de Britse beurs in een herstelmodus zat, nu het stof rond het ongewijzigde rentebeleid van de Bank of England is overgewaaid. "Handelaren komen langzaam maar zeker tot het besef dat rentetarieven eerder zullen stijgen dan aanvankelijk gedacht", aldus Madden. Volgens de analist heeft de verkoopgolf van donderdag vandaag gezorgd voor koopkansen. "Het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk stabiliseert langzaam en beleggers kijken uit naar de toespraak van de koningin op woensdag.  

Donderdag liet de Bank of England de rente ongemoeid, maar waar de laatste rentevergaderingen steeds maar één centraal bankier opteerde voor een renteverhoging, waren het er afgelopen week maar liefst drie. 

Verder merkte Madden op dat de Tories en de Democratische Unionistische Partij (DUP) nog steeds geen overeenkomst met elkaar hebben gesloten, maar beide partijen zijn er wel van overtuigd dat er een deal zal komen. DUP wil duidelijke afspraken over de grens met Ierland en prefereert een "zachte Brexit", waar de financiële markten op hopen, aldus Madden. 

Op macro-economisch gebied bleek vrijdag dat de inflatie in de eurozone in mei op jaarbasis geheel conform verwachting is uitgekomen op 1,4 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent. De kerninflatie, exclusief volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak, kwam in mei op jaarbasis uit op 0,9 procent.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2017 in hetzelfde tempo gestegen als in het voorgaande kwartaal meldde statistiekbureau Eurostat. De arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis in de muntunie. In het vierde kwartaal van 2016 was de stijging van de arbeidskosten even groot. Afgelopen kwartaal lagen de lonen 1,4 procent hoger. In het voorgaande kwartaal was dit 1,6 procent. 

In de Verenigde Staten werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in mei onverwacht daalde, maar dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in juni minder sterk daalde dan verwacht. 

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 44,66 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 47,25 dollar. 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1192. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1153 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Societé Générale heeft bijna 1,2 miljard euro opgehaald met de beursgang van zijn leasetak ALD, meldde de Franse bank vrijdag voorbeurs. Societé Générale verkocht vrijdag een belang van 20 procent in ALD, ofwel 80,8 miljoen aandelen, voor 14,30 euro per aandeel. Daarmee wordt ALD gewaardeerd op circa 5,8 miljard euro. In een overtoewijzingsoptie kunnen er nog eens circa 12 miljoen aandelen op de markt komen, waardoor de opbrengst van de beursgang tot ruim 1,3 miljard euro kan oplopen. De prijsvork lag voorafgaand aan de beursgang op 14,20 tot 17,40 euro per aandeel. Het aandeel ALD wordt vanaf vandaag verhandeld op Euronext Parijs.

Nestlé wil zijn Amerikaanse snoeponderdeel van de hand doen, maakte het Zwitserse voedingsmiddelenbedrijf donderdagavond bekend. De activiteiten, bekend van snoeprepen zoals Butterfinger, Baby Ruth en Crunch, behaalden in 2016 een omzet van circa 900 miljoen Zwitserse frank. De onderdelen zijn goed voor circa 3 procent van de totale omzet van Nestlé in Amerika. De Zwitsers onderzoeken strategische mogelijkheden voor de activiteiten, waaronder dus een mogelijke verkoop. Het aandeel Nestlé won vrijdag 3,0 procent.

Afvalverwerker Renewi, dat vorig jaar ontstond door het samengaan van het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, overweegt een beursnotering in Amsterdam, zo zei topman Peter Dilnot in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf. "Het is een optie die we momenteel bekijken, als we daarmee beleggers kunnen aantrekken die in duurzame bedrijven willen beleggen", zei Dilnot op de vraag of een notering in Nederland wordt overwogen. De Britse topman voegde toe dat nog geen beslissing is genomen. De notering in het Verenigd Koninkrijk wil Renewi sowieso behouden. Het aandeel schreef vrijdag 0,5 procent aan beurswaarde bij.

Johnson & Johnson heeft de overname van Actelion voor een bedrag van 30 miljard in contanten afgerond. In verband met de afronding van de overname heeft Actelion zijn R&D-divisie afgesplitst en ondergebracht in de nieuw opgerichte Zwitserse onderneming Idorsia. Aandelen Idorsia zijn in de vorm van een aandelendividend uitgekeerd aan de bestaande aandeelhouders van Actelion. Het aandeel wordt vanaf vandaag verhandeld op de Zwitserse beurs.

Brussel gaf Royal Dutch Shell vrijdag goedkeuring voor de verkoop van bezittingen in de Noordzee aan Chrysaor. Eind januari 2017 kondigde Shell de verkoop van de bezittingen in het Britse deel van de Noordzee aan Chryasor voor 3,8 miljard dollar aan. De oliereus won op een groene beurs 1,4 procent.  

Ahold Delhaize maakte een flinke koersval van 9,5 procent, nadat Amazon het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods zal overnemen. De Amerikaanse markt is belangrijk voor Ahold Delhaize en beleggers vrezen dat de overname een negatieve impact heeft op de positie van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. "De supermarktsector in de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk, zeker nu Aldi en Lidl deze markt zullen betreden", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De overname van Whole Foods door Amazon kan de Amerikaanse supermarktsector nog eens op zijn kop zetten." 

Ook sectorgenoten van Ahold Delhaize, waaronder de Britse supermarkten Tesco, Sainsburys en WM Morrison, gaven flink aan beurswaarde prijs na het nieuws. Het Franse Carrefour leverde 3,2 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het rood. Waar de Dow Jones een fractioneel verlies leed, daalde de S&P500 index 0,2 procent en verloor de Nasdaq index 0,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

7 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

13 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

53 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77