Rode week op Damrak

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 20:10

Centrale banken verrassen niet.

(ABM FN-Dow Jones) De afgelopen week draaide het op de wereldwijde aandelenmarkten om de centrale banken en dan met name om de renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. De AEX verloor op weekbasis 1,3 procent. 

Na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee maakte de Amerikaanse centrale bank woensdag bekend de rente met 0,25 procentpunt te hebben verhoogd naar 1,00 tot 1,25 procent. Deze verhoging was reeds ingeprijsd door de financiële markten. De rente werd dit jaar al een keer eerder verhoogd, in maart, en de vraag is nu of de Fed later dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen.

Voorzitter Janet Yellen zei in haar toelichting op het rentebesluit nog eens dat de renteverhogingen in een geleidelijk tempo zullen worden doorgevoerd. Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit niveau is gelijk aan de verwachting in maart. 

"Nu twee van de drie of vier verwachte renteverhogingen voor 2017 achter de rug zijn, lijkt er een pauze te komen tijdens de zomer", aldus econoom Antoine Lesné van State Street. Dit is volgens hem niet zo raar, gezien de tegenvallende economische data en de vertraging in het doorvoeren van stimuleringsmaatregelen door de regering Trump. 

Bepalend voor een volgende renteverhoging zou wel eens de ontwikkeling van de inflatie in combinatie met de loongroei kunnen zijn. Yellen zei woensdag dat de Fed in de toekomst mogelijk besluit de inflatiedoelstelling van 2,0 procent bij te stellen. Inflatiecijfers vielen de afgelopen maanden tegen. Voorafgaand aan het rentebesluit werd woensdag bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in mei licht waren gedaald op maandbasis, terwijl de kerninflatie nog een kleine stijging liet zien. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,9 procent. 

De Fed sprak woensdag de verwachting uit dat de inflatie op de kortere termijn onder de doelstelling van 2,0 procent zal blijven. De verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar werd bijgesteld van 1,9 naar 1,6 procent, maar bleef voor de jaren 2018 en 2019 staan op 2,0 procent.

De Bank of England volgde een dag later met het Britse rentebesluit. Zoals verwacht kwam de Britse centrale bank niet in actie, wat betekent dat de rente blijft staan op 0,25 procent. Ook het opkoopprogramma van 435 miljard Britse pond werd ongemoeid gelaten. De grootste verrassing was dat er drie centrale bankiers waren die vóór een renteverhoging hadden gestemd, terwijl dit de vorige keren er slechts één was. Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets noemde dit "een beetje een schok" en een signaal dat er een zekere onenigheid is binnen het Committee.

Vrijdag maakte ook Bank of Japan bekend het monetaire beleid ongewijzigd te laten. Daarmee blijft de centrale bank de markt stimuleren met een negatieve rente en een grootschalig opkoopprogramma voor obligaties.

Naast de volle agenda bij de centrale banken, speelde een verkoopgolf in Amerikaanse techfondsen ook een grote rol. Vrijdagavond kwamen aandelen als Apple, Google en Facebook onder druk te staan, na een negatief rapport van zakenbank Goldman Sachs. Wereldwijd leidde dit tot de nodige onrust onder beleggers. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte wel op dat de daling deels werd gedempt door een opleving in oliegerelateerde fondsen. 

Later in de week zorgden een tegenvallend bericht uit Amerika over de ontwikkeling van de olievoorraden en een oplopende productie door oliekartel OPEC voor lagere prijzen. 

Stijgers en dalers

Ahold Delhaize was afgelopen week de grootste daler in de AEX, vooral nadat vrijdag bekend werd dat Amazon het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods zal overnemen. De Amerikaanse markt is belangrijk voor Ahold Delhaize en beleggers vrezen dat de overname een negatieve impact heeft op de positie van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. "De supermarktsector in de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk, zeker nu Aldi en Lidl deze markt zullen betreden", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De overname van Whole Foods door Amazon kan de Amerikaanse supermarktsector nog eens op zijn kop zetten." 

De supermarktketen verloor op donderdag al circa 4 procent. Toen was de daling een reactie op een winstwaarschuwing van de Amerikaanse sectorgenoot Kroger. De concurrentie in Amerika is fel en consumenten blijven redelijk terughoudend. Analist Matthias Maenhaut schreef vrijdag in een rapport dat hij denkt dat Ahold Delhaize goed gepositioneerd is om de strijd in Amerika aan te gaan, maar de koers zal desalniettemin onder druk komen te staan door de uitdagende marktomstandigheden daar. Om deze reden haalde de analist Ahold Delhaize van de favorietenlijst, hoewel de koopaanbeveling van kracht bleef. Op weekbasis verloor het aandeel 13,4 procent. 

Vanwege de daling van Amerikaanse techfondsen gingen ook de koersen van de Nederlandse toeleveranciers van de halfgeleidersector, dat wil zeggen ASML, ASM International en BE Semiconductor Industries, omlaag. Giganten zoals Facebook, Apple, Netflix en Google moesten inleveren nadat Goldman Sachs vrijdagavond een rapport publiceerde waarin de waarderingen van deze aandelen aan de kaak werden gesteld. ASML verloor deze week 3,3 procent, ASMI 9,1 procent en Besi 6,5 procent. Een analistendag van Besi deze week zorgde desalniettemin voor wat optimisme. "We bezochten de analistendag van Besi in Amsterdam en kwamen meer overtuigd van de veelbelovende vooruitzichten van de onderneming terug”, aldus analisten van ING.

Beursgenoteerde staalbedrijven kenden eveneens een slechte week. Chinese staal en ijzerertsprijzen daalden deze week vanwege zorgen over de vraag van de grootste staalconsument ter wereld. Er wordt onder meer gevreesd voor een vertraging in de Chinese automobielindustrie. ArcelorMittal eindigde met Ahold Delhaize onderaan in de hoofdgraadmeter van het Damrak met een weekverlies van 6,0 procent. In de Midkap was Aperam, een producent van roestvast staal, de grootste daler met een weekverlies van 9,6 procent en in de AScX droeg metaalspecialist AMG de rode lantaarn met een verlies op weekbasis van 5,3 procent. 

TKH Group was een uitblinker in de Midkap. Aan het begin van de week noemden analisten van Theodoor Gilissen Bankiers de maker van bandenbouwmachines al een groeibriljant. Dinsdag bracht Kempen & Co volgens portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen een zeer positief rapport naar buiten over het bedrijf uit Haaksbergen, waarin ze het koersdoel verhoogden. Er werd met bovengemiddelde omzetten in het aandeel gehandeld. Op weekbasis resulteerde een winst van 6,4 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street beweegt richting hogere opening

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

9 minuten geleden - Lees verder

VEB treft schikking met accountant Deloitte

Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

32 minuten geleden - Lees verder

Great Wall Motors had geen formeel contact met Fiat Chrysler

Chinees bedrijf heeft wel interesse in Italiaans-Amerikaanse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Europese beurzen krabbelen op

Risicobereidheid terug.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76