Update: Beursupdate: Damrak in het groen

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 11:28

Markt kijkt uit naar Europese inflatiecijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting de klok van elf uur hoger. De AEX index steeg 0,6 procent tot 521,69 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus stond de afgelopen handelsweek met name in het teken van de verkoopgolf in de techsector, "die in Nederland met name tot uitdrukking kwam door druk op de semiconductor industrie", aldus de adviseur.

Ondanks een stroom aan nieuws deze week van centrale banken, waren er volgens de beleggingsadviseur uit die hoek geen verrassingen. De markt richt zich volgens Schutte nu op de afronding van het tweede kwartaal en de start van het nieuwe cijferseizoen. Wat afgelopen week tevens opviel waren volgens Schutte de zwakke macro-publicaties uit de Verenigde Staten.  

De Japanse centrale bank bracht vrijdag geen wijzigingen aan in het monetaire beleid en handhaafde de rente op 0,1 procent negatief. De Chinese centrale bank pompte vrijdag  250 miljard yuan, ofwel circa 37 miljard dollar, in het financiële systeem.

Op macro-economisch vlak staan later vandaag nog een vijftal publicaties geagendeerd. In Europa verschijnen inflatiecijfers over mei en de arbeidskosten, gevolgd door het rentebesluit van de centrale bank van Rusland. In de Verenigde Staten verschijnen achtereenvolgens woningbouwcijfers en het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 44,75 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 47,33 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1170. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1153 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen op weekbasis in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 4,2 procent, gevolgd door Vopak met een winst van 3,7 procent en Wolters Kluwer, dat 1,7 procent won. Op dagbasis noteerde Gemalto echter 0,7 procent lager, Vopak steeg 0,2 procent en Wolters Kluwer won 1,0 procent.

Ahold Delhaize zette de neerwaartse trend van een dag eerder voort en noteerde maar liefst op weekbasis 6,0 procent lager. Daarmee was de retailer op weekbasis de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Op dagbasis noteerde het aandeel 1,4 procent lager. ING haalde Ahold Delhaize vandaag van de favorietenlijst, in reactie op de winstwaarschuwing van de Amerikaanse sectorgenoot Kroger gisteren. ING handhaafde desalniettemin het koopadvies op Ahold Delhaize met een koersdoel van 25,00 euro.

Van de de Midkapfondsen was TKH Group met een winst van 4,9 procent  op weekbasis de sterkste stijger. BAM Groep was met een winst van 2,7 procent een goede tweede, gevolgd door Flow Traders met een winst van 2,1 procent. Aperam was met een verlies van 8,4 procent op weekbasis de sterkste daler. Op dagbasis noteerde TKH 0,3 procent hoger, BAM Groep verloor 0,1 procent en Flow Traders won 0,7 procent. Aperam noteerde op dagbasis 1,1 procent lager.

Air France-KLM steeg 0,7 procent, na een koersdoelverhoging van 6,00 naar 10,60 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Van de kleinere fondsen kon Kendrion rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel steeg vrijdag 1,3 procent. Degroof Petercam is gestart met het volgen van Kendrion met een koopaanbeveling en een koersdoel van 39,00 euro. Analist Frank Claassen meent dat Kendrion een "aantrekkelijke" combinatie van een midden enkelcijferige autonome groei en stijgende marges biedt.

Stern Groep steeg 3,9 procent, nadat de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA over mei een stijging van het aantal registraties in Nederland van 26,7 procent op jaarbasis rapporteerde.

Ajax en Everton FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davy Klaassen naar de Engelse club. De transfer levert de Amsterdamse voetbalclub 27 miljoen euro op. Het aandeel verloor 0,1 procent.

IEX Group noteerde vlak, na het nieuws dat het Tostrams Groep overneemt. De financiële details van de transactie werden niet vermeld.

Update: om dagkoersen toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71