Wall Street maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 16 juni 2017, 22:16

Amazon in de schijnwerpers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gesloten, waarbij vooral retailers onder druk lagen na de aangekondigde overname van Whole Foods Market door Amazon. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot fractioneel hoger op 2,433.15 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 21.384,28 punten, maar de Nasdaq koerste 0,2 procent lager op 6.151,76 punten. 

Amazon maakte vrijdag verder bekend de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market over te nemen. Amazon betaalt 42 dollar per aandeel in contanten, waarmee de transactie een waarde heeft van circa 13,7 miljard dollar, inclusief de overname schulden. 

Amazon sloot vrijdag 2,4 procent hoger, terwijl Whole Foods Market op 42,68 dollar sloot. Andere supermarktketens gaven juist flink aan beurswaarde prijs.

Beleggers vrezen dat de overname een negatieve impact heeft op de posities van supermarktketens die in de Verenigde Staten actief zijn. "De supermarktsector in de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk, zeker nu Aldi en Lidl deze markt zullen betreden", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De overname van Whole Foods door Amazon kan de Amerikaanse supermarktsector nog eens op zijn kop zetten."   

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs in de Verenigde Staten bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in mei is gedaald met 5,5 procent naar 1,1 miljoen, terwijl werd gerekend op een stijging van 3,4 procent. Het aantal bouwvergunningen daalde in mei met 4,9 procent naar 1,168 miljoen.

Ook het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde in juni, maar minder sterk dan verwacht. De index voor het consumentenvertrouwen daalde in een voorlopige meting van 97,1 in mei naar 94,5 deze maand, maar kwam wel boven de verwachte 84,7 uit.

"Los van de cijfers over de wekelijkse steunaanvragen, kwam een meerderheid van de macrocijfers afgelopen week onder de verwachtingen uit", aldus managing director Randy Frederick van Schwab Center, die onder meer doelde op cijfers over de inflatie en de in aanbouw genomen woningen. 

"Beleggers hebben inmiddels verwerkt dat de Federal Reserve zich, ondanks de recente zwakke macrocijfers, weinig zorgen maakt over een groeivertraging van de Amerikaanse economie", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit zorgde, gecombineerd met aanhoudende zwakte in de Amerikaanse techsector, voor de risico-aversie onder beleggers." 

Volgens de analist sorteren beleggers voor op de mogelijkheid van een verdere verkrapping van het monetaire beleid, niet alleen door de Federal Reserve maar ook door de Bank of England.  

Volgende week krijgen Amerikaanse beleggers inzicht in onder meer de bestaande en nieuwe woningverkopen over mei. Verder staat de inkoopmanagersindex over de industrie geagendeerd.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,28 dollar hoger, of 0,6 procent, op 44,74 dollar. De winst bleek niet genoeg om op weekbasis in positief terrein te komen.

De euro/dollar noteerde op 1,1201. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1153 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1146 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De zogenaamde FANG aandelen, Facebook, Amazon, Netflix en Google, nu Alphabet, sloten na de verliezen een dag eerder overwegend hoger. Facebook steeg 0,6 procent, Amazon won zoals vermeld 2,4 procent en Netflix steeg 0,4 procent.

Alleen Alphabet, de moedermaatschappij van Google, verloor 0,2 procent, na het nieuws dat de Europese Commissie het concern een boete zou kunnen opleggen van meer dan 1 miljard euro vanwege beschuldigingen dat het bedrijf zijn positie op de markt voor zoekmachines heeft misbruikt.

Nike verloor 3,4 procent, nadat JPMorgan het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal en het koersdoel verlaagde van 61,00 naar 58,00 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.