Zomerse temperaturen tijdens rustige beursweek

Redactie ABM Financial News - 18 juni 2017, 14:26

Inkoopmanagersindexen op vrijdag meest richtinggevend.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs lijkt een relatief rustige week tegemoet te gaan, waarbij beleggers zich voorzichtig aan al weer beginnen warm te lopen voor de halfjaarcijfers.

De AEX sloot afgelopen week, nadat de Amerikaanse Federal Reserve conform verwachting de rente optrok, op 520,67 punten, een verlies van 1,3 procent.

"Mede debet aan de dalingen is de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank probeert een einde aan het ruime monetaire beleid te maken en verhoogde de rente voor de tweede keer dit jaar", aldus econoom Bert Colijn van het economisch bureau van ING. Volgens de marktkenner kenmerkt Europa zich juist door een relatieve rust.

Technisch analist Bas Heijink van ING Investments Office zei in gesprek met ABM Financial News dat het technische plaatje van de AEX ongezond oogt en dat er rekening moet worden gehouden met een correctie. Deze zal wel minder heftig zijn dan in 2015. Heijink rekent op een daling naar de zone 475-500 punten.

"Het is ongekend dat de AEX al zeven maanden zonder enige noemenswaardige correctie hoger koerst", zei de technisch analist van ING, die inmiddels duidelijk topvorming in de index signaleert.

De week start maandag rustig. Vanwege een kwartaalherziening zal Wessanen worden opgenomen in de AMX. Avantium en Kiadis Pharma krijgen een plekje in de AScX, terwijl Telegraaf Media Groep juist de titel van smallcap zal verliezen. Vrijdagavond deden Mediahuis en VP Exploitatie het bod op TMG gestand. Samen beschikken zij over ruim 61 procent van de aandelen. Philips Lighting wordt maandag opgenomen in de Stoxx Europe 600 index.

Ook kunnen de aandelenmarkten reageren op de verkiezingsuitslag in Frankrijk. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, waar president Macron met zijn partij La République en Marche naar verwachting een flinke overwinning zal boeken en met een zeer ruime meerderheid in l'Assemblée nationale zal komen.

Verder kijkt de markt op dinsdag naar Duitse producentenprijzen en de lopende rekeningen in de eurozone en Amerika.

Woensdag krijgen we de notulen van de laatste rentevergadering van de Bank of Japan gepresenteerd. De centrale bank besliste afgelopen week de stimulus in stand te houden en niets te wijzigen aan het huidige beleid. De rente blijft daarmee op 0,1 procent negatief en het inkoopprogramma van obligaties is onverminderd 80 miljard yen per jaar groot.

Ook krijgen we die dag het consumentenvertrouwen en de huishoudelijke consumptie uit eigen land en woningcijfers uit Amerika.

Op donderdag is er het vertrouwen van consumenten uit de eurozone. In Amerika staan de wekelijkse steunaanvragen geagendeerd en de leidende indicatoren.

De week wordt afgesloten met de voorlopige inkoopmanagersindexen op vrijdag. Ook zijn er groeicijfers in Nederland en Frankrijk.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street beweegt richting hogere opening

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

8 minuten geleden - Lees verder

VEB treft schikking met accountant Deloitte

Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

31 minuten geleden - Lees verder

Great Wall Motors had geen formeel contact met Fiat Chrysler

Chinees bedrijf heeft wel interesse in Italiaans-Amerikaanse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Europese beurzen krabbelen op

Risicobereidheid terug.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76