Beursupdate: Damrak koerst flink hoger

Redactie ABM Financial News - 19 juni 2017, 10:29

Philips in de schijnwerpers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandag gedurende de ochtend flink hoger. Rond de klok van half elf koerste de AEX 1,0 procent hoger op 526,08 punten, grofweg gelijk aan de winst van de AMX.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een "verrassend enthousiast" sentiment vanochtend, waarbij Philips de kar trekt. Eén van de meest strijdlustige activistische beleggers ter wereld, Third Point, is in het geheim een belang aan het opbouwen in Philips, wat de speculatie voedt dat de technologiereus kan worden opgeschud, aldus The Times zondag op basis van anonieme bronnen. Het belang van Third Point in Philips heeft de meldingsgrens van 3 procent nog niet overschreden, blijkt uit de registers van de Autoriteit Financiële Markten.  

"De koers van Philips loopt wel erg hard op", aldus Schutte, die vreest voor een short squeeze. Ook de AMX lag er volgens de beleggingsadviseur goed bij. "ASM International en BE Semiconductor Industries zetten het herstel voort."

De beleggingsadviseur stelde dat Europa onverminderd populair blijft onder beleggers, waarbij de recente bevestiging dat Emmanuel Macron een grote overwinning bij de Franse parlementsverkiezingen boekte, de beurzen in de kaart speelt. 

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg. Wessanen is bij een kwartaalherziening door beursbedrijf Euronext opgenomen in de AMX. Avantium en Kiadis Pharma kregen een plekje in de AScX, terwijl Telegraaf Media Groep juist de titel van smallcap verloor en op termijn vermoedelijk van de beurs zal verdwijnen. Philips Lighting wordt maandag opgenomen in de Stoxx Europe 600 index.

Olie noteerde maandag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 44,54 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 47,21 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1193, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Het Britse Pond koerste daarnaast stabiel ten opzichte van de dollar, in aanloop naar de start van de Britse brexit-onderhandelingen later vandaag in Brussel onder leiding van de Britse conservatieve politicus David Davis, die een minderheidsregering vertegenwoordigt.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten bijna alle fondsen in het groen, onder leiding van Philips dat 6,5 procent won. Verder schreef ArcelorMittal 1,9 procent bij. Een consortium onder leiding van de staalreus bereikte afgelopen week een akkoord over de acquisitie van de Italiaanse staalfabriek Ilva. De overname is volgens analisten van Credit Suisse mogelijk een zeer goede deal. 

SBM Offshore steeg zelfs 2,4 procent. 

KPN en Altice waren onder de hoofdfondsen de enige dalers met verliezen tot 0,4 procent.

In de Midkap was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,6 procent, gevolgd door het volatiele OCI met krap 2,6 procent. HSBC verhoogde maandag het koersdoel voor OCI van 19,40 naar 25,20 euro, met een ongewijzigd koopadvies. Volgens analisten van de Britse zakenbank weet OCI langzaam maar zeker de problemen van 2017 achter zich te laten. Het bedrijf had onder meer te kampen met een lager dan voorziene productiegroei in Iowa en volatiele meststofprijzen. De marktvorsers stelden dat OCI een stabieler 2018 tegemoet gaat. 

Air France-KLM steeg 2,0 procent. 

In de AMX moest Refresco Group de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,9 procent. Ook Wessanen kon met een min van 0,5 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg Sif Holding met 2,6 procent, nadat de Roermondse funderingsspecialist definitief een opdracht binnenhaalde voor het leveren van alle monopiles voor windmolenpark Albatros van EnBW. Financiële gegevens werden niet verstrekt. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

9 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

15 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

54 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94