ECB ziet handelsoverschot eurozone krimpen

Redactie ABM Financial News - 19 juni 2017, 11:22

Herstel olieprijs verkleint overschot op lopende rekening.

(ABM FN-Dow Jones) De grote overschotten op de lopende rekening van de eurozone zijn begonnen te krimpen, nu de olieprijs herstelt. Dit stelde de Europese Centrale Bank maandag, zich mengend in een debat over mondiale handelsrelaties dat heeft geleid tot spanningen tussen Washington en Berlijn.

De aanhoudende handelsoverschotten van Duitsland zijn een 'hot' onderwerp geworden in economische beleidskringen, nadat een hoge ambtenaar van de regering Trump Berlijn ervan beschuldigde gebruik te maken van een ondergewaardeerde euro om zijn handelspartners uit te buiten. Duitsland is de grootste economie van de eurozone en verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van het handelsoverschot van de muntunie.

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone, dat ruwweg het gat meet tussen binnenlandse besparingen en investeringen, steeg vorig jaar tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product, van 3,2 procent een jaar eerder.

De ECB stelde maandag dat het surplus in de tweede helft van vorig jaar begon te krimpen, dankzij de herstellende olieprijs. De toename van het overschot van circa 2 procent halverwege 2014 tot 3,3 procent van het bbp medio 2016 zou grotendeels zijn veroorzaakt door de lagere olieprijs.

Het handelsoverschot met de Verenigde Staten en EU-landen buiten de eurozone daalde vorig jaar met ongeveer 0,1 procent van het bbp, volgens de centrale bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Hudson's Bay opent nog dit jaar 12 winkels in Nederland

Eerste winkel op 5 september open in Amsterdam.

8 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

10 minuten geleden - Lees verder

VEB treft schikking met accountant Deloitte

Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

33 minuten geleden - Lees verder

Great Wall Motors had geen formeel contact met Fiat Chrysler

Chinees bedrijf heeft wel interesse in Italiaans-Amerikaanse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.