Europese beurzen openen naar verwachting hoger

Redactie ABM Financial News - 19 juni 2017, 07:40

Brexit-onderhandelingen starten in Brussel.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 47 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 57 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese aandelenmarkten sloten vrijdag nog hoger. Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte vooral op dat de Britse beurs in een herstelmodus zat, nu het stof rond het ongewijzigde rentebeleid van de Bank of England is overgewaaid. "Handelaren komen langzaam maar zeker tot het besef dat rentetarieven eerder zullen stijgen dan aanvankelijk gedacht", aldus Madden. Volgens de analist heeft de verkoopgolf van donderdag vrijdag gezorgd voor koopkansen. "Het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk stabiliseert langzaam en beleggers kijken uit naar de toespraak van de koningin op woensdag", voegde hij toe.  

Donderdag liet de Bank of England de rente ongemoeid, maar waar de laatste rentevergaderingen steeds maar één centraal bankier opteerde voor een renteverhoging, waren het er afgelopen week maar liefst drie.

Verder merkte Madden op dat de Tories en de Democratische Unionistische Partij (DUP) nog steeds geen overeenkomst met elkaar hebben gesloten, maar beide partijen zijn er wel van overtuigd dat er een deal zal komen. DUP wil duidelijke afspraken over de grens met Ierland en prefereert een "zachte Brexit", waar de financiële markten op hopen, aldus Madden.

Op macro-economisch gebied bleek vrijdag dat de inflatie in de eurozone in mei op jaarbasis geheel conform verwachting is uitgekomen op 1,4 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent. De kerninflatie, exclusief volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak, kwam in mei op jaarbasis uit op 0,9 procent.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2017 in hetzelfde tempo gestegen als in het voorgaande kwartaal, meldde statistiekbureau Eurostat. De arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis in de muntunie. In het vierde kwartaal van 2016 was de stijging van de arbeidskosten even groot. Afgelopen kwartaal lagen de lonen 1,4 procent hoger. In het voorgaande kwartaal was dit 1,6 procent.

In de Verenigde Staten werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in mei onverwacht daalde, maar dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in juni minder sterk daalde dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

Societé Générale haalde bijna 1,2 miljard euro op met de beursgang van zijn leasetak ALD. Societé Générale verkocht vrijdag een belang van 20 procent in ALD, ofwel 80,8 miljoen aandelen, voor 14,30 euro per aandeel. Daarmee wordt ALD gewaardeerd op circa 5,8 miljard euro. In een overtoewijzingsoptie kunnen er nog eens circa 12 miljoen aandelen op de markt komen, waardoor de opbrengst van de beursgang tot ruim 1,3 miljard euro kan oplopen. De prijsvork lag voorafgaand aan de beursgang op 14,20 tot 17,40 euro per aandeel. Het aandeel ALD werd vanaf vrijdag verhandeld op Euronext Parijs.

Nestlé wil zijn Amerikaanse snoeponderdeel van de hand doen. De activiteiten, bekend van snoeprepen zoals Butterfinger, Baby Ruth en Crunch, behaalden in 2016 een omzet van circa 900 miljoen Zwitserse frank. De onderdelen zijn goed voor circa 3 procent van de totale omzet van Nestlé in Amerika. De Zwitsers onderzoeken strategische mogelijkheden voor de activiteiten, waaronder dus een mogelijke verkoop. Het aandeel Nestlé won vrijdag 3,0 procent.

Afvalverwerker Renewi, dat vorig jaar ontstond door het samengaan van het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, overweegt een beursnotering in Amsterdam, zo zei topman Peter Dilnot in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf. "Het is een optie die we momenteel bekijken, als we daarmee beleggers kunnen aantrekken die in duurzame bedrijven willen beleggen", zei Dilnot op de vraag of een notering in Nederland wordt overwogen. De Britse topman voegde toe dat nog geen beslissing is genomen. De notering in het Verenigd Koninkrijk wil Renewi sowieso behouden. Het aandeel schreef vrijdag 0,5 procent aan beurswaarde bij.

Johnson & Johnson heeft de overname van Actelion voor een bedrag van 30 miljard in contanten afgerond. In verband met de afronding van de overname heeft Actelion zijn R&D-divisie afgesplitst en ondergebracht in de nieuw opgerichte Zwitserse onderneming Idorsia. Aandelen Idorsia zijn in de vorm van een aandelendividend uitgekeerd aan de bestaande aandeelhouders van Actelion. Het aandeel wordt vanaf afgelopen vrijdag verhandeld op de Zwitserse beurs.

Brussel gaf Royal Dutch Shell vrijdag goedkeuring voor de verkoop van bezittingen in de Noordzee aan Chrysaor. Eind januari 2017 kondigde Shell de verkoop van de bezittingen in het Britse deel van de Noordzee aan Chryasor voor 3,8 miljard dollar aan. De oliereus won op een groene beurs 1,4 procent.  

Ahold Delhaize maakte een flinke koersval van 9,5 procent, nadat Amazon het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods zal overnemen. De Amerikaanse markt is belangrijk voor Ahold Delhaize en beleggers vrezen dat de overname een negatieve impact heeft op de positie van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. "De supermarktsector in de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk, zeker nu Aldi en Lidl deze markt zullen betreden", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De overname van Whole Foods door Amazon kan de Amerikaanse supermarktsector nog eens op zijn kop zetten."

Ook sectorgenoten van Ahold Delhaize, waaronder de Britse supermarkten Tesco, Sainsburys en WM Morrison, gaven flink aan beurswaarde prijs na het nieuws. Het Franse Carrefour leverde 3,2 procent in.

 

Euro STOXX 50  3.543,88 (+0,4%) 

STOXX Europe 600  388,60 (+0,7%) 

DAX  12.752,73 (+0,5%) 

CAC 40  5.263,31 (+0,9%) 

FTSE 100  7.463,54 (+0,6%) 

SMI  8.963,29 (+1,3%) 

AEX  520,67 (+0,4%) 

BEL 20  3.908,43 (+0,5%) 

FTSE MIB  20.940,73 (+0,5%) 

IBEX 35  10.759,40 (+0,6%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag hoger. De Amerikaanse sloten vrijdag dicht bij huis, waarbij vooral retailers onder druk lagen na de aangekondigde overname van Whole Foods Market door Amazon.

Amazon maakte vrijdag verder bekend de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market over te nemen. Amazon betaalt 42 dollar per aandeel in contanten, waarmee de transactie een waarde heeft van circa 13,7 miljard dollar, inclusief de overname schulden.

Amazon sloot vrijdag 2,4 procent hoger, terwijl Whole Foods Market op 42,68 dollar sloot. Andere supermarktketens gaven juist flink aan beurswaarde prijs.

Beleggers vrezen dat de overname een negatieve impact heeft op de posities van supermarktketens die in de Verenigde Staten actief zijn.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs in de Verenigde Staten bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in mei is gedaald met 5,5 procent naar 1,1 miljoen, terwijl werd gerekend op een stijging van 3,4 procent. Het aantal bouwvergunningen daalde in mei met 4,9 procent naar 1,168 miljoen.

Ook het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde in juni, maar minder sterk dan verwacht. De index voor het consumentenvertrouwen daalde in een voorlopige meting van 97,1 in mei naar 94,5 deze maand, maar kwam wel boven de verwachte 84,7 uit.

"Los van de cijfers over de wekelijkse steunaanvragen, kwam een meerderheid van de macrocijfers afgelopen week onder de verwachtingen uit", aldus managing director Randy Frederick van Schwab Center, die onder meer doelde op cijfers over de inflatie en de in aanbouw genomen woningen.

"Beleggers hebben inmiddels verwerkt dat de Federal Reserve zich, ondanks de recente zwakke macrocijfers, weinig zorgen maakt over een groeivertraging van de Amerikaanse economie", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit zorgde, gecombineerd met aanhoudende zwakte in de Amerikaanse techsector, voor de risico-aversie onder beleggers."

Volgens de analist sorteren beleggers voor op de mogelijkheid van een verdere verkrapping van het monetaire beleid, niet alleen door de Federal Reserve, maar ook door de Bank of England.

Deze week krijgen Amerikaanse beleggers inzicht in onder meer de bestaande en nieuwe woningverkopen over mei. Verder staat de inkoopmanagersindex over de industrie geagendeerd.

Bedrijfsnieuws 

De zogenaamde FANG aandelen, Facebook, Amazon, Netflix en Google, inmiddels omgedoopt tot Alphabet, sloten na de verliezen een dag eerder overwegend hoger. Facebook steeg 0,6 procent, Amazon won zoals vermeld 2,4 procent en Netflix steeg 0,4 procent.

Alleen Alphabet, de moedermaatschappij van Google, verloor 0,2 procent, na het nieuws dat de Europese Commissie het concern een boete zou kunnen opleggen van meer dan 1 miljard euro vanwege mogelijk misbruik van zijn marktpositie als zoekmachine.

Nike verloor 3,4 procent, nadat JPMorgan het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal en het koersdoel verlaagde van 61,00 naar 58,00 dollar. 

 

S&P 500 index  2.433,15 (0,0%)

Dow Jones index  21.384.28  (+0,1%)

Nasdaq Composite 6.151.76 (-0,2%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger, met een plus van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,7 procent voor de Chinese Shanghai Composite. 

 

Nikkei 225  20.064,33 (+0,6%)

Shanghai Composite  3.143,77 (+0,7%)

Hang Seng  25.868,02 (+0,9%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1196. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1201 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1192 op de borden. 

 

USD/JPY Yen  110,95

EUR/USD Euro  1,1196

EUR/JPY Yen  124,19

 

MACRO-AGENDA:

01:50 Handelsbalans - Mei (Jap)

11:00 Bouwproductie - April (eur)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Ascencio - Interimresultaten 2017 (Bel)

09:00 Kwartaalherziening Bel20, BelMid en BelSmall (Bel)

09:00 Kwartaalherziening AEX, AMX en AScX (Ned)

09:00 Philips Lighting toegevoegd aan Stoxx Europe 600 index (Ned)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07