Beursupdate: Damrak op winst

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 11:04

Markt in afwachting van Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won vrijdag 0,5 procent en liep daarmee op naar 530,22 punten, terwijl de AMX een winst van eveneens 0,5 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,4 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte vrijdag op dat de index opmerkelijk makkelijk weer omhoog gaat. "Nu zijn de omzetten vrijdag tot nog toe laag, dus deze plus zegt ook weer niet zoveel", aldus Schutte.

Schutte houdt rekening met een verdere stijging van de AEX als het banenrapport over mei een duidelijk beter cijfer oplevert dan verwacht. "Dat zal door de markt positief worden uitgelegd, ook al voedt dat de verwachting dat de Amerikaanse rente daarmee een duidelijk groter opwaarts potentieel krijgt", aldus de adviseur.

In Japan kwam vrijdagochtend vroeg al een opgelopen consumentenvertrouwen over mei naar buiten.

Olie noteerde vrijdag flink lager. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 1,9 procent lager op 47,45 dollar, terwijl een augustus-future Brent met 1,8 procent daalde naar 49,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1229. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1216 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren de winners duidelijk dominant met de grootste winst voor het aandeel Galapagos van 2,1 procent, gevolgd door ABN AMRO dat 1,4 procent opliep. Zes fondsen moesten verlies incasseren waaronder ArcelorMittal met 1,6 procent de lijst aanvoerde.

KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor AkzoNobel verlaagd van 85,00 naar 80,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Donderdag liet het Amerikaanse verf- en coatingsconcern PPG Industries weten "in het belang van de stakeholders van beide bedrijven" uiteindelijk af te zien van een openbaar bod op de Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel. Het aandeel noteerde onveranderd.

JPMorgan Cazenove heeft vrijdag het advies voor Unibail-Rodamco verhoogd van Neutraal naar Overwogen en stelde daarbij ook het koersdoel opwaarts bij, van 250,00 naar 270,00 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zal het economische herstel in continentaal Europa leiden tot een sterkere groei van de huren. Aanvankelijk mikten de marktvorsers op een huurgroei van 3,2 procent per jaar voor de komende vijf jaar, maar inmiddels rekenen zij op 4,0 procent. Dit zal de winst per aandeel de komende jaren met 7,7 procent per jaar stuwen, denken de analisten. Het aandeel steeg 1,8 procent.

De raad van commissarissen van KPN draagt Edzard Overbeek voor ter benoeming tot onafhankelijk lid van de Raad van Commissarissen. Het aandeel noteerde 0,5 procent hoger.

ING België zal slechts een vijftigtal kantoren van dochter Record Bank integreren in haar eigen netwerk. Dit schreef De Tijd vrijdag op basis van bronnen. Record Bank zal ruim 480 kantoren afstoten of samenvoegen met andere vestigingen van de bank. ING steeg 1,5 procent.

Aandeelhouders van NN Group hebben tijdens de jaarvergadering ingestemd met alle agendapunten. Er werd onder andere ingestemd met een slotdividend van 0,95 euro, waarmee het totale dividend over 2016 uitkomt op 1,55 euro per aandeel. Het aandeel NN Group noteert op 5 juni ex-dividend aan Euronext Amsterdam. Verder ging de jaarvergadering akkoord met de herbenoeming van Lard Friese als CEO en bestuursvoorzitter, voor een periode van vier jaar, en de benoeming van Clara Streit en Robert Ruijter als leden van de raad van commissarissen. Het aandeel NN noteerde vrijdag 0,9 procent hoger.

Bij de Midkapfondsen noteerden zeven fondsen een min, waarmee het beeld in deze index overeenkwam met dat van de AEX. Refresco was de sterkste daler met een verlies van 0,8 procent. De grootste winst, op ASR na, was vrijdag weggelegd voor BE Semiconductor Industries dat 2,8 procent kon bijschrijven. Daarna volgde ASM International met een plus van 1,5 procent.

Arcadis heeft van waterschappen drie opdrachten gekregen voor dijkbeoordelingen, klimaatmaatregelen en de invoering van een nieuwe wet. Met de opdrachten is een omzet van circa 1 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Arcadis noteerde vrijdag 1,8 procent hoger.

ING heeft vrijdag het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 29,00 naar 33,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Analisten van ING stelden dat de verzekeraar 2017 sterk is begonnen, waarbij het mandaat van het bestuur om eigen aandelen terug te kopen "voldoende flexibiliteit" biedt in een situatie waarin de Nederlandse staat het belang van 37,5 procent in ASR terugbrengt. ASR won 3,3 procent en was binnen de Midkap-index daarmee de grootste stijger.

Bij de AScX-fondsen stonden er meer verliezers op het bord: elf. Daarvan was Lucas Bols de sterkste daler met 0,6 procent. Het meeste tussentijdse dagrendement ging naar Accell dat 2,8 procent per aandeel duurder werd. Wessanen was een goede tweede met een winst van 1,9 procent.

ICT Group heeft High Tech Solutions voor een onbekend bedrag overgenomen. Het Nederlandse HTS ontwikkelt zogeheten embedded software en kent een winstgevende omzet van 2,5 miljoen euro. NIBC beoordeelde de overname als een goed aanvulling op de bestaande operaties met een geschatte overnamesom die ligt tussen de 2 en 2,5 miljoen euro. ICT kreeg er 0,7 procent bij.

NSI zal Alianne de Jong voordragen als nieuwe financieel directeur. Het aandeel verloor 0,4 procent.

Aandeelhouders van Telegraaf Media Groep hebben tijdens de jaarvergadering ingestemd met alle agendapunten. Er werd onder andere ingestemd met de jaarrekening. Verder ging de jaarvergadering akkoord met de herbenoeming van Nooitgedagt als lid van de raad van commissarissen, en de voorwaardelijke benoeming van Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis, en de Paul Verwilt als leden van de raad van commissarissen.

Aandeelhouders hebben nog tot 15 juni 17:40 uur de tijd om hun aandelen aan te melden onder het overnamebod. Mediahuis en VP Exploitatie bieden 6,00 euro per aandeel TMG. Het bod wordt gestand gedaan als 70 procent van de aandelen is aangemeld. Het aandeel TMG noteerde vrijdag 0,1 procent bij een omzet van krap 600 aandelen.

Lokaal was er ook vrijdag nieuws over Esperite. European Select Growth Opportunities Fund heeft een fors groter belang in Esperite gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 31 mei 2017. European Select Growth Opportunities meldde een kapitaalbelang van 12,86 procent met een dito stemrecht.

Op 30 mei dit jaar meldde European Select Growth Opportunities nog een kapitaalbelang van 3,88 procent met eenzelfde stemrecht. De koers van het aandeel van het geplaagde fonds noteerde vrijdag 6,1 procent lager bij een handelsvolume van meer dan 1 miljoen stukken.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71